Bir Fransız bakanın Playboy kapağında olması beni neden rahatsız ediyor?

Yaptığı şeye itiraz ettikleri için diğer kadınları neşesiz ve gerici göstermek feminizm fikrini ucuzlatıyor

Marlene Schiappa daha önce de fikir ayrılığı yaratmıştı (AFP)

Feminist olmak ne anlama geliyor? Basit bir soru gibi görünse de bu, bir şekilde birkaç ayda bir yeniden ortaya çıkıyor. Her seferinde farklı bir nedenle ve her seferinde pek çok olası cevapla.

Bu kez Fransa'da ortaya çıktı. Sosyal Ekonomiden Sorumlu Bakan Marlene Schiappa'ya göre, "kadınların bedenleriyle istediklerini yapma hakkını savunmak her yerde ve her zaman [gerçekleştirilmelidir]. Fransa'da kadınlar, gericileri ve ikiyüzlüleri rahatsız etse de etmese de özgürdür". Buraya kadar her şey yolunda.

Fakat bu meselenin gündeme gelmesinin nedeni biraz daha tartışmalı. Geçen hafta Schiappa, Playboy Fransa'nın (tamamen giyinik) son kapak kızı olarak açıklandı. Belki de tahmin edilebileceği üzere bu hamle, medya ve siyasi çevrelerden karışık tepkiler aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Schiappa daha önce de fikir ayrılığı yaratmıştı. Emmanuel Macron tarafından 2017'de cinsiyet eşitliğinden sorumlu devlet bakanı olarak atanmasına rağmen Schiappa, edebiyat kariyerine son vermeyi reddetmişti. 2012'den beri "Marie Minelli" takma adıyla erotik romanlar yazıyor ve seks ipuçları kitapları yayımladı.

Bu bağlamda, erkek dergilerine poz verme kararı alması çok da şaşırtıcı olmasa gerek. Yine de can sıkıcı. Schiappa elbette kadınların istediklerini yapmakta özgür olmaları gerektiğine işaret ederek kendini savunmakta haklı fakat kararlar dünyadan kopuk halde alınmıyor.

Kadınlar yüksek siyasi makamlara layık görülmek, görünüşleri değil deneyimleri ve yetkinlikleri için seçilmek uğruna uzun ve zorlu bir mücadele vermek zorunda kaldı. Bakan bu ayki Playboy dergisinde çıplak olmayabilir fakat sayfalar dolusu müstehcenlik ve çıplaklıkla çevrili kalacak.

Derginin herhangi bir meslektaşı yerine 40 yaşında, geleneksel bakımdan güzel birini seçmesi de manidar. Élisabeth Borne tarihte bu makama gelen sadece ikinci kadın olarak şu anda başbakanlık görevini yürütüyor. Peki neden ona sormadılar? Belki de 60'lı yaşlarında, kısa saçlı ve az makyajlı olduğu için mi?

Yine de bunu Schiappa'nın geleneksel bakımdan ataerkil bir kurumun ekmeğine yağ sürmesi olarak görmemek zor. Schiappa'nın argümanı muhtemelen Playboy'a verdiği röportajın genelde hükümetin yaptıklarına dikkat etmeyen okuyuculara ulaşacağı yönünde fakat ben bunun aşırı iyimser olduğunu düşünüyorum. "Playboy'u yazıları için satın alma" esprisinin uzun zamandır yapılmasının bir nedeni var.

Fransız halkının şu anda hükümete ne kadar kızgın olduğu göz önüne alındığında, böyle bir hamlede Marie Antoinette'e ait bir şeyler de var. Milyonlarca kişi sokaklarda protesto gösterileri düzenlerken ve hayat pahalılığı krizi çoğu insanın canını yakarken, kuşe kağıda basılan bir röportaj ve göz alıcı bir fotoğraf çekimi epey duyarsız görünüyor.

Sonuç itibarıyla feminizmi bir gerekçe olarak kullanmaya karar vermek, yaraya tuz basmak gibi hissettiriyor. Feminist olmanın ne anlama geldiği üzerine hiçbir zaman tam bir anlaşmaya varılamayacak fakat bir kadının yapmaya karar verdiği her şeyin doğru olması gerektiğini öne sürmek en iyi ihtimalle samimiyetsizliktir. Schiappa'nın Playboy'a çıkmaya sadece istediği için karar verdiğini söylemesi entelektüel açıdan daha dürüst olurdu.

Yaptığı şeye itiraz ettikleri için diğer kadınları neşesiz ve gerici göstermek feminizm fikrini ucuzlatıyor. Bir de, Fransız kadınları adına diyebilirim ki, dünya sahnesindeki itibarımıza gerçekten yardımcı olmuyor. Büyük ölçekte bakıldığında kesinlikle önemsiz bir mesele ama yine de değinilmeden geçilemezdi. Hadi ama Marlene; işleri bizim için kolaylaştırmıyorsun, değil mi?



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU