Biden'ın başı dertte ve Amerikalıların başkasını sorumlu tutmasını istiyor

ABD halkı acı çekiyor ve sadece Putin'i suçlamaları pek olası değil

(AP)

ABD Başkanı Joe Biden, ekseriya Yargıç Ketanji Brown Jackson'ı onaylamaya ve Ukrayna'daki savaşı idare etmeye odaklandıktan sonra çarşamba günü enflasyondan beklenmedik bir yumruk yedi. Enflasyonun 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını bildiren İşgücü İstatistikleri Bürosu, mevsimlik düzeltmeden önceki son 12 ayda Tüm Kentsel Tüketiciler için Tüketici Fiyat Endeksi'nin yüzde 8,5 arttığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Enflasyon en son Ronald Reagan'ın başkan olduğu 1981'de, Amerikalıların Jimmy Carter'ın enflasyon politikalarından memnun olmaması sebebiyle Reagan'ın onu açık ara yenmesinden sonra bu kadar yüksekti. Rick Perlstein'in 2020 basımı Reaganland kitabında belirttiği üzere dönemin senatörü Biden, Carter'ın 1980'de bir kez daha seçilebileceğine dair yatıştırıcı bir destek vererek, "Jimmy Carter dört dörtlük biri değil" demişti. "Hazreti İsa'nın ikinciye gelişi gibi değil ama iyi iş çıkarıyor." Biden bunu Carter'ın birinci seçim kampanyasını destekleyen ilk senatör olduktan sadece 4 yıl sonra söylemişti. Vay be.

Vladimir Putin'in Ukrayna'yı istilasından sonra ilk tam ayın dolduğu martta fiyatı yüzde 18,3 fırlayan benzin, enflasyona açık ara en çok katkıda bulunanlar arasındaydı. Bu istilaya cevaben uygulanan yaptırımlar arasında Rus petrolünün yasaklanması da bulunuyordu. Yeri gelmişken, Beyaz Saray'ın başlangıçta (Kongre'nin desteğine rağmen) Rus petrolünün yasaklanmasına karşı çıkmasının sebebi de tam olarak fiyat artışıydı. Basın Sözcüsü Jen Psaki o dönemde, yasak getirmenin akla hayale sığmayacağını çünkü bunun "mevcut arzı azaltıp dünyanın dört bir yanındaki Amerikalılar için benzin istasyonlarındaki fiyatı artıracağını" söylemişti.
 


Psaki'nin haklı olduğu ortaya çıktı. Beyaz Saray şimdi suçu Putin'e atmaya çalışıyor, tıpkı salı günü Iowa'daki konuşmasında Biden'ın yaptığı gibi. Bununla birlikte, tüm Amerikan halkını benzin istasyonundaki deneyimleriyle Avrupa'daki uzak bir savaş arasında bariz bir bağ olduğuna inandırmak o kadar kolay bir iş değil.

Iowa'daki etkinlikte Biden, "Marttaki fiyat artışının yüzde 70'i Putin yüzünden artan benzin fiyatından kaynaklandı" dedi. Biden'ın sözleri, CBS News/YouGov'un bu hafta yaptığı ankette Amerikalıların yüzde 66'sının yükselen fiyatlar karşısında zorluk çektiğini söylemesinin ortaya çıkmasından sonra geldi.

Dahası, ankete katılanların yüzde 65'i Biden'ın akaryakıt maliyetini düşürmek için daha fazlasını yapabileceğini de belirtti. Halkla ilişkiler kampanyası pek işe yaramıyor gibi.

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU