"Havayla el sıkışan" Biden tartışma yarattı: "Onu demans hastası gibi mi göstermek istiyorlar?"

"Bu gerçekten çok tuhaf"

Muhalif Cumhuriyetçi Partililer, son dönemde gaflarıyla gündeme gelen Biden'ın "ülkeyi yönetemediğini" savunuyor (Kolaj: AFP / Twitter / @FreeBeacon)

ABD Başkanı Joe Biden, Kuzey Carolina eyaletindeki bir konuşmasının ardından yanında kimse olmamasına rağmen el sıkışma hareketi yaptı.

Biden, Grensboro şehrindeki Kuzey Carolina Tarım ve Teknik Devlet Üniversitesi'nde perşembe günü yaklaşık 40 dakikalık bir konuşma gerçekleştirdi.

79 yaşındaki ABD Başkanı, "Tanrı sizi kutsasın" sözleriyle konuşmasını tamamladıktan sonra sağına dönerek elini uzattı. Fakat yanında hiç kimse olmadığı için Biden'ın eli havada kaldı. Demokrat Partili Başkan, birkaç saniye duraksadıktan sonra etrafına bakıp sahneden indi.

Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz ise Twitter hesabında Biden'ın "havayla el sıkıştığı" anların görüntüsüne emoji kullanarak yorum yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 2020'deki seçim kampanyasında yasal danışmanlık yapan Harmeet Dhillon da "Biden ailesiyle ilgilenen kişiler ve Beyaz Saray nerede? Onların işi Biden'ı iyi göstermek. Onu demans hastası gibi göstermek istemiyorlarsa bu gerçekten çok tuhaf" dedi.

Bazı Twitter kullanıcılarıysa Biden'ın aslında kendisini dinleyenlere teşekkür ettiğini savundu.

Bir kişi, "Belki de ayağa kalkıp kendisini alkışlayanlara minnettarlığını gösteriyordu?" derken, bir başkası da "Ön sırada oturan birine eliyle işaret ediyor" ifadelerini kullandı.

Biden'ın konuşmasında ABD'deki en prestijli 8 vakıf üniversitesinin yer aldığı Sarmaşık Ligi'ndeki (Ivy Leauge) Pensilvanya Üniversitesi'nde bir dönem "kadrolu profesör" olarak çalıştığını söylemesi de dikkat çekti.

Başkan, "Birçok üniversite kampüsüne gittim, hatta aslında Pensilvanya Üniversitesi'nde 4 yıl boyunca kadrolu profesördüm" dedi.

Kamuyla paylaşılan harcama bilgilerine göre üniversitede "Benjamin Franklin Presidential Practice Professor" unvanıyla onursal profesörlük yapan Biden, akademik ders vermeden 2017 ile 2019'un başları arasında okuldan yaklaşık 1 milyon dolar maaş aldı.
 


Üniversiteden 2019'da yapılan bir açıklamada, Biden'ın 2020'de düzenlenen seçimlere hazırlanmak için ücretsiz izin alarak görevinden ayrıldığı belirtilmişti.

Biden son dönemde gaflarıyla da gündeme geliyor.

ABD Başkanı, 2 Nisan'da yaptığı bir konuşmada eşi Jill Biden'ın, eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde başkan yardımcısı olduğunu söylemişti.

ABD'nin en yaşlı başkanı unvanına sahip Biden, geçen ay da ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'ten "First Lady" diye bahsetmişti. 

Cumhuriyetçi Partililerse gaflarından ötürü Biden'ın bilişsel kabiliyetlerini sorguluyor.

Trump yönetiminde Beyaz Saray doktoru olan Temsilciler Meclisi üyesi Ronny Jackson, "Biden ülkeyi yönetemiyor. Kaybolmuş ve kafası karışmış. Tamamen devre dışı" diyerek ABD Başkanı'na istifa çağrısı yapmıştı.



Independent Türkçe, New York Times, Daily Mail, Philadelphia Inquirer, Daily Pennsylvanian

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU