Neden benim gibi Sih kadınları türbanın gücünü kucaklıyor?

İnancımı tam olarak uygulamaya karar verip mensup olduğumda 18 yaşındaydım. Ailem onaylamamıştı

(AFP)

14 Nisan'da Britanya ve dünya genelindeki Sihler, geleneksel olarak çiftçiler için hasat zamanıyla ilişkilendirilen ve her yıl düzenlenen Vaisakhi festivalini kutlar. Aynı zamanda dini bir hadise olan Vaisakhi, ilk olarak 1699'da ortaya atılan ve toplumsal cinsiyet eşitliğiyle toplumsal bilinci savunan yaşam biçimi Sih Khalsa tarikatının doğuşunu simgeler.

Sihler Londra, Birmingham, Manchester'ın yanı sıra Toronto, New York ve Los Angeles gibi şehirlerde sokak yürüyüşlerine (nagar kirtan) katılıyor. Ve ilk kez bu törende türban (daastar) giyen Sih kadınlarının sayısı giderek artıyor.

İngiltere'de doğup büyümüş bir Sih kadını olarak dastaarımı 20 yıldır takıyorum, bu gerçekten benim ve kim olduğumun bir parçası. 18 yaşımdayken Sih inancımı tam olarak uygulamaya ve Khalsa olmaya karar verdim.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ailem onaylamamıştı. Çok genç olduğumu, hayatımın tadını çıkarıp kendimi bu şekilde kısıtlamamam gerektiğini söylediler. Dastaar giyersem koca bulmakta zorlanacağımı, sokaklarda daha çok tacize uğrayacağımı, çok farklı görüneceğim için asla iyi bir iş bulamayacağımı ve toplumun bunu kabul etmeyeceğini söylemişlerdi. Bunların hiçbiri beni durdurmadı. Yolumu bulduğumu biliyordum, bu yolda bağlılık ve disiplinle yürümeye hazırdım.

Bir Khalsa Sih'i olmak için 11 Sih Gurusu tarafından belirlenen ilkelere uymayı taahhüt ettiğiniz kısa bir törende yer almanız ve Sih'lerin ibadet eşyalarını taşımanız gerekiyor. Bunlar 5 K olarak geçiyor: Türban (kesh), kılıç (kirpan), temiz giysiler (kachera), tarak (kangha) ve çelik bir bilezik (kara). Bu ibadet eşyaları sadece kimlikle değil, aynı zamanda bireyi güçlendirmekle de ilgili. Bir topluluk oluşturmak ve bu eşyaları taşıyanlara başkalarına hizmet etme vazifelerini her gün hatırlatmakla ilgili.

Bu yolu seçerken yalnız da değilim. Son Britanyalı Sih raporuna göre, Britanyalı Sihlerin yaklaşık yüzde 10 ila 15'i Khalsa Sihliği'ne mensup olmayı seçtiklerini söylüyor. Fakat 19 yaş ve altı Sihlerin, 19 ile 65 yaş arası Sihlere kıyasla bir Khalsa Sihi olarak dastaar giyme olasılığı iki kat daha fazla. 2019'da İçişleri Bakanlığı için hazırlanan başka bir raporda Britanyalı genç Sihlerin "daha geniş toplumda daha büyük rol oynarken inanç kimlikleri hakkında daha iddialı hale geldikleri" iddia edilmişti.

Sih erkeklerinin dastaar giydiği uzun zamandır bilinse de Sih kadınlarının da bunları giydiği pek bilinmiyor. Londra'da başarılı bir muhasebeci olan Simran Kaur'a kısa süre önce dastaar giymeye başladıktan sonra aldığı tepkileri sordum. Bana "Bazıları için zor bir seçim gibi göründüğünü biliyorum ama ben olduğum kişi olarak kabul edilmeyi ve Sih kimliğimin kutlanmasını istiyorum çünkü bu daha iyi biri olmamı sağlıyor" dedi.

14 yaşında dastaar giymeye başlayan başka bir genç kadın Amrit Kaur ise şunları söyledi:

Güçlü Sih erkekleri ve kadınları dastaar giydiği için cesur hissetmemi ve zayıf bir genç kız olmamamı sağlıyor, bunu giydiğimde kendimi onlar gibi hissediyorum.

Benim ve Sih kadınlarının çoğu için dastaar, gücün ve kuvvetin etkili bir sembolüdür ve bizi bilinçlendirir. Genel olarak daha iyi bir insan haline gelmenizi sağlar. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda giderek artan sayıda Britanyalı Sih kadınının dastaarlarını gururla giydiğini göreceğiz.

Ve onları sokakta, işyerinde veya hatta toplu taşıma araçlarında gördüğünüzde, meraklı ve nazik olun; birbiriniz hakkında öğrendiklerinize şaşırabilirsiniz. Farklılıklarımızdan korkmayalım, onları köprüler kurmak için kullanalım. Bu toprakları gerçekten Birleşik bir Krallık olarak tutabilmemizin tek yolu bu.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU