Teşekkürler Emma Watson, Filistinlilerin hakları savunulmayı ve ilgiyi hak ediyor

Filistin halkıyla dayanışma, tartışılamayan ve sessizliğe terk edilen bir mesele olarak görülmemeli

Emma Watson'ın Instagram'daki gönderisi, daha önce Rihanna, Kendall Jener ve Paris Hilton'ın Filistinlilerin haklarını destekleyen açıklamalarının aksine halen yayında (Reuters)

Emma Watson'ın 64,7 milyon kişinin takip ettiği Instagram hesabında 5 gün önce yeni bir paylaşım belirdi. Filistin halkına destek veren bir protestoyu gösterdiği anlaşılan fotoğrafın üzerine "dayanışma bir fiildir" yazan bir kolaj yerleştirilmişti. Gönderi metni, kesişimsel feminist akademisyen Sara Ahmed'den dayanışmanın gerçek doğası üzerine bir alıntı içeriyor ve görselin Bad Activist Collective'e ait olduğunu açıklıyor.

Tahmin edilebileceği gibi, İsrail'deki sağcı parti Likud'un küresel operasyonlar başkanı ve İsrail'in eski BM büyükelçisi Danny Danon'ın Twitter'da Watson'ı Yahudi düşmanlığıyla suçlaması bir dakika bile sürmedi.

Yahudilik ve tüm Yahudi halkıyla İsrail devletinin ve İsrail hükümetinin politikalarının birleştirilmesi derinden zarar verici ve yanlış. İsrail hükümetinin politikalarına yönelik en hafif eleştirinin bile uzun süredir gayri meşrulaştırılmasına yol açan işte bu birleştirme oldu.
 


İsrail hükümeti, dünyadaki tüm hükümetler gibi, kararlarından ve eylemlerinden sorumlu tutulmalı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre İsrail hükümeti "Filistinlilerin insan haklarına ciddi ve ayrımcı kısıtlamalar" dayatıyor. BM, Doğu Kudüs'teki ve işgal altındaki Batı Şeria'daki İsrail yerleşimlerini yasadışı ve uluslararası insan hakları hukukunun "çiğnenmesi" olarak tanımlanıyor.

İşgal Altındaki Filistin Toprakları'ndaki 2 milyon Filistinlinin gıda güvencesi yok. Karasularına balıkçılık amaçlı erişimin kısıtlandığı Gazze'de insanların ve eşyaların bölgeye giriş ve çıkışına yönelik de kapsamlı kısıtlamalar söz konusu. İçmek, yemek pişirmek veya yıkanmak için yeterli su yok. Filistin'in su kaynaklarının yüzde 85'ini İsrail kontrol ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son 10 yılda çatışmalar nedeniyle 806'sı çocuk olmak üzere 3 bin 572 Filistinli öldü. Çatışmalar nedeniyle 14'ü çocuk olmak üzere 198 İsrailli öldü. BM, 2021'in ilk 6 ayında İsrail makamlarının Batı Şeria genelinde 592 kişiyi (320'si çocuk) yerinden ederek Filistinlilere ait en az 421 binayı yıktığını, el koyduğunu veya yıkıma zorladığını kaydetti.

İşgal altında yaşayan Filistin halkının büyük acısı tartışmaya açık olmamalı. Bu bir gerçek.

İsrail'e ve politikalarına yönelik eleştiriler ve Filistinlilerin haklarının rutin olarak çöpe atıldığının farkına varılması özü itibarıyla Yahudi düşmanlığı değildir. Yahudi düşmanı kinayeler ve dil kullanımıyla böyle olabilir ancak İsrail hükümetinin yürüttüğü insan hakları ihlallerini önemsemenin bir bütün halinde Yahudi halkına yönelik nefretle geniş çapta birleştirilmesi, süregelen bir insani kriz karşısında son derece yararsız ve yanlış.

Filistin halkının haklarına verdiği destek ölümünden sonraki birçok anmada kolayca görmezden gelinen merhum Başpiskopos Desmond Tutu'nun sözleriyle:

Adaletsizliğe göz yumanlar esasen adaletsizliği devam ettiriyor. Haksızlık karşısında tarafsızsanız, zalimin tarafını seçmişsinizdir.

Bu, Filistin halkının içinde bulunduğu kötü durumu görmezden gelmememiz veya Yahudiliğe ve Yahudi halkına karşı nefretin gelişmesine izin vermememiz gerektiği manası taşıyor.

Bravo Emma Watson. Instagram'daki gönderisi, daha önce Rihanna, Kendall Jener ve Paris Hilton'ın Filistinlilerin haklarını destekleyen silinmiş açıklamaları aksine halen yayında. Filistin halkıyla dayanışma, sessizliğe gömülü dokunulmaz bir dava olarak görülmemeli. Çektikleri acı kabul edilmeli ve Yahudiliği veya Yahudi halkını bir bütün olarak sorumlu tutmadan gün ışığına çıkarılmalı. Elbette bu ayrımı anlamak pek zor değil.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU