2022 iş trendleri neler?

Canan Duman Independent Türkçe için yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

Pandeminin üzerinden neredeyse iki yıl geçti, yeni çalışma biçimlerinin artık yeni olmadığı bir dönüm noktasındayız.

2021 belirsizlik içinde yaşadığımız ancak dayanıklılığımızı inşa eden, birçok kişi ve sektör için büyüme fırsatlarını da beraberinde getiren bir yıl oldu. 

Peki, 2022 nasıl olacak?

2022 yılı iş dünyası için kritik olacak. Çalışanlar, artık küresel iklim değişikliğine, çevre sorunlarına ve sürdürülebilirliğe önem veren bir şirkette çalışmak istiyor. İnsanlarını önemseyen bir şirket arıyorlar.

Dolayısıyla kültür, güven ve istihdam markası sorunları 2022'de çok büyük olacak. Yapmaları gereken değişiklikleri yapan şirketler başarılı olurken, eski alışkanlıklarını sürdüren şirketler yetenek ve müşteri beyin göçünden zarar görecek.

2022'de çalışma hayatının geleceği tek bir trend tarafından değil, birkaç trend tarafından şekillendirilecek.

2022 için beklenenler: 


Yetenek savaşı devam edecek 

Salgın birçok yeniliğe neden olurken sektörler arasında yeni iş fırsatları yarattı. Örneğin, sağlık teknolojisi endüstrisi bir patlama yaşadı. Bu tür değişiklikler, son derece rekabetçi bir işe alım ortamında dinamik bir yetenek pazarıyla sonuçlandı.

Bu nedenle işverenlerin yeniliği desteklemeleri, yetenekleri belirlemek, işe almak ve elde tutmak için yeni stratejiler oluşturmaları gerekecek. Kariyer göçü 2022'de devam edecek. 


İstihdam eğilimleri "Büyük İstifa"ya tepki vermeye devam edecek

Büyük İstifa özellikle yurt dışında CEO'lar arasında korku listesinin üst sıralarında yer almaya devam ediyor. Çünkü insanlar geleceklerini her zamankinden daha fazla kontrol etmek istiyor, hayatlarında ve kariyerlerinde gerçek tatmin arıyor.

Bu da çalışanların işle olan ilişkilerini yeniden tanımlamalarını ve önceliklendirmelerini sağlıyor. 2022'de büyük istifa devam edebilir. Özellikle işlerini bırakan kadınların yetenek göçü daha fazla olabilir.


Esneklik ve özerlik talebi artacak  

2022, "esnek iş yeri yılı" olacak. Çalışanların bir kısmı asla ofise geri dönmek istemiyor. Evden çalışmanın ötesinde, birçok insan yeni bir şeyler arıyor. Nerede ve ne kadar süreyle çalışacaklarına kendileri karar vermek istiyor.  

Düşük ücretli, yüksek performans gerektiren, stresli işlerden uzaklaşıyor. Çalışanlar artık yalnızca maaşı nedeniyle bir işi tercih etmiyor.  Gerçekten istedikleri kariyeri oluşturmak için daha iyi fırsatlar arıyor. 

Bu ve benzer nedenlerle çalışanlar 2022'de de işverenlerinden daha fazla esneklik talep edecek ve işverenlerin çoğu, çalışanlarına daha fazla kendi kaderini tayin etme hakkı verecek. Çalışanlarına daha fazla esneklik vermek istemeyen şirketler, artan bir beyin göçü görecek.


Hibrit çalışma devam edecek, çalışanlar daha iyi bir dijital deneyim isteyecek  

Hibrit çalışma, 2022'de de devam eden bir trend olacak. Ancak salgının ilk günlerinde gördüğümüz üretkenlik bir düşüşle karşı karşıya olduğundan, işverenler işgücünü en azından bir süreliğine ofise geri almak isteyecektir. 

Hibrit, esnek ve uzaktan çalışma iç içe geçmiş kavramlardır, ancak bunlar birbirinin yerine geçebilecek terimler değildir.

Hibrit çalışma, zamanı ofis, ev veya başka bir uzak konumdan çalışmak arasında bölme fikrine atıfta bulunurken, esnek çalışma, çalışanların nasıl ve ne zaman çalıştığı konusunda daha fazla özgürlük sunan çalışma modellerini birleştirme eğilimindedir.

Bu, esnek başlangıç ve bitiş zamanlarını, bölünmüş vardiyaları ve geleneksel olmayan çalışma haftalarını içerebilir. 

Esnek, hibrit çalışma çoğu işletme için yeni bir alan olduğundan, 2022 şirketler için bir sonraki çalışma döneminin temellerini atacak bir öğrenme yılı olacak.   


Geçtiğimiz iki yılda birçok kuruluş uzun vadeli çözümler düşünmek yerine kanamayı durdurmak için adeta pansuman yaparak bu modellere yöneldi.

2022'ye girerken, kuruluşların taktikten ziyade daha uzun vadeli ve stratejik düşünmesi gerekiyor. Hatalar yapılacak. Ancak sonunda işletmeler bu modelleri doğru anlayacak ve esnek, hibrit çalışmanın nasıl başarılı hale getirileceği üzerinde duracaktır.

Kuruluşlar, işbirlikçi bir kültür oluşturmak için mücadele edecektir. Bu amaçla geliştirilen yazılımlara da ilgi artacaktır.


AR, VR ve Metaverse çalışmayı sürükleyici deneyimlere dönüştürecek 

Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçekliğe (VR) dayalı sürükleyici deneyimlere hazır olmalıyız. Microsoft Mesh ve Cisco Webex Hologram sayesinde, AR ve VR teknolojilerinin konferanslarda kullanılmasının ilk dalgasını görmeye başladık.

2B ve 3B toplantı deneyimleri sunan, toplantı işlevselliğini AR donanımıyla birleştiren artırılmış gerçeklik platformlarını sağlayan şirketleri önümüzdeki aylarda satın alma ya da birleşme faaliyetleri artacaktır.  

Ayrıca 2021'de haberdar olduğumuz metaverse ile ilgili olarak işletmeler, kendilerini nasıl konumlandıracaklarını bulmaya çalışacak. Bir sonraki adım meta veri deposu olacak.

Artık her tür işletme 2022'nin çoğunu meta veri deposunun neyle ilgili olduğunu, kurumsal meta veri deposunun nereye uygun olduğunu, sanal varlık kullanmanın faydalarını açıklamaya harcayacak. 

2022, şirketler bir rol üstlenmeye çalıştıkça metaverse için bir pazar konumlandırma yılı olacak. Metaverse bugün kulağa bilim kurgu gibi gelebilir, ancak 1994'te internet de öyleydi.

Metaverse gezegendeki her insanın hayatını değiştirmeye hazır ve yakında sanal bir gerçeklik olacak. Metaverse, izolasyonu ve yalnızlığı iyileştirmek için bir fırsat olarak değerlendirilecek.  


Çalışan sağlığı önem kazanacak. İşverenler, yalnızca çalışan üretkenliğini değil, aynı zamanda refahını da artırmaya daha fazla odaklanacak. 
2022 yılında çalışanların refahı konusunda daha fazla kurumsal farkındalık oluşturmak için kültürel bir değişim gerekli olacak.

İşverenler tarafından artan ruh sağlığı talebine yönelik destek sağlanacak. İş yaşam dengesi kurmak, zihinsel sağlık için önem kazanacak. 


Otomasyonun işe ve işgücüne etkilerini planlamak gerekecek 

Bir kişinin yaptığı görevlere daha az odaklanan, bir kişinin işe getirdiği becerilere daha fazla odaklanan yeni işler yaratmak gerekecek.

İşi robotlar için değil insanlar için tasarlamak, hem insanların hem de robotların geliştiği ortamlar yaratmak önemli olacak.


İşe alım kriterleri değişecek 

İşe alımda "insan merkezli işe alma" önemli olacak. İnsanları sadece deneyime değil, becerilerine göre işe almak önem kazanacak.

Dünyada büyük etki yaratacak bir olay yaşanmadıkça 2022'de işgücüne katılım oranı artış gösterecek. 


İş seyahatlerinin pandemi öncesi dönmesi zaman alacak  

İş seyahatleri 2022'de de pandemi öncesi seviyelere kolaylıkla ulaşamayacak önceki seviyelere ulaşması zaman alacaktır. 


Proje yöneticilerine talep artacak 

Bu dönemde aksaklıkları gidermede en büyük değere sahip bir beceri seti varsa, bu proje yönetimidir.

Proje yöneticileri, doğaları gereği değişim yaratan kişilerdir ve fikirleri sonuca dönüştürme konusundaki yetenekleri göz önüne alındığında, bu zorlukların üstesinden gelmeye mükemmel bir şekilde hazırdırlar. 2022'de de proje yöneticilerine talep artacak.  


Hiyerarşi azalacak, küçük bir şirket gibi çalışmak gerecek 

Yaşadığımız bu hızlı dünyada şirketler artık bürokrasi tarafından boğulmayı göze alamazlar. Bu nedenle kaç çalışanları olursa olsun, küçük bir şirket gibi çalışmak zorunda kalacaklar.

İş dünyasında 2022 için beklenen trendlerden biri daha düz, daha çevik bir organizasyon yapısı olacak. 


Şirketlerin güven kültürünü güçlendiren stratejiler geliştirmesi gerekecek 

Kurumlar güven sağlamak için daha çok çaba sarf edecek. C-suite liderler ve özellikle CEO'lar güven ve itibar için gittikçe daha fazla rol üstlenecek. 

 
Son birkaç yılda öğrendiğimiz bir şey varsa, o da geleceğin son derece öngörülemez olduğu ve beklediğimiz gibi görünmeyebileceğidir. İklim değişikliği, küreselleşme, inovasyon ve eşitsizlik gibi başka eğilimler de 2022'de etkili olacaktır.

Salgın herkes için sıfırlama düğmesine bastı. Kuruluşların artık standart metrikleri bir kenara koyacak kadar cesur olmaları, yeni şeyleri denemek için yıllarca beklemek zorunda kalmadıkları ortadadır. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU