Amerika'nın neden daha fazla komüniste ihtiyacı var?

Ülkenin iki partili sistemi tıkandı, şişti ve para sistemin tamamını kuşattı. Seattle'daki tartışmalı bir olay, bu şekilde devam etmenin ne kadar saçma olduğunu ortaya koyuyor

Kshama Sawant, 13 Ocak 2020'de "Tax Amazon 2020 Kickoff" etkinliğinden önce gazetecilerle konuşuyor (AFP)

Seattle'daki son birkaç hafta, epey siyasi dramaya sahne oldu. Muhalifleri, belediye meclisi üyesi katıksız sosyalist Kshama Sawant'ı görevden alma kampanyasıyla devirmeye çalışıyor.

İlk kez 2013'te seçilen 48 yaşındaki siyasetçinin, 2020 yazında Kovid kısıtlamalarının sürdüğü Seattle'da ırk adaletini savunan yüzlerce protestocunun belediye binasına girmesine izin vererek, makamından beklenen standartları en ağır biçimde ihlal ettiğini öne sürüyorlar. Ayrıca belediye başkanlık konutu dışında konuşma yapması sebebiyle Sawant'a sert eleştiriler yöneltip azledilmesi gerektiğini savunuyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görevden alma oylamasının nihai sonuçları henüz yayımlanmadı. Ama görünen o ki Sawant bir kez daha zaferi garantiledi.

Yakın zamanda destekçilerine yaptığı bir açıklamada, "Görünüşe göre sosyalist meclis makamımızı her ne pahasına olursa olsun bertaraf etmek isteyen büyük şirketlerin, sağcıların, kurumsal medyanın, mahkemelerin ve müesses nizamın ortak çabasını yendik" dedi.

Sawant şu anda Seattle'ın Capitol Hill'in bir kısmını da içeren ve benim de yaşadığım 3. Bölgesi'ni temsil ediyor.

Britanya vatandaşı olduğumdan oy kullanma şansım yoktu. Seattle henüz, yakın zamanda kentte yaşayan ve çalışan tüm halka oy hakkı tanıyan bir kanun geçiren New York kentinin ortaya koyduğu emsali takip etmiyor. Oyumu nasıl kullanırdım, ondan da emin değilim. Sawant aleyhindeki iddialar kesinlikle dikkate almaya değerdi. Nihayetinde kendisi de bir oy pusulası önlemi kapsamında kent fonlarını usulsüz kullandığını kabul etti.

Aynı zamanda, Sawant'tan kurtulmak için oy veren birçok kişinin onun politikalarını desteklemediği açıktı. Sawant, kendini Troçkist bir siyasi parti olarak tanımlayan ve kitlelere yardım etmek için demokratik devrimi hedefleyen Sosyalist Alternatif'in üyesi. Eğer sorun buysa, 2019'da tekrar seçildiğini de göz önüne alırsak, karşısına çıkmanın doğru yolu bir sonraki seçimler olmalıydı, kışın ortasında görevden alma oylaması düzenlemek değil.

Yine de daha geniş bir anlamda, Seattle sınırlarının ötesinde, Amerika'nın daha fazla komüniste çok ihtiyacı olduğunu düşünme eğilimindeyim.

Ülkenin iki partili sistemi tıkandı, şişti ve çıkar gruplarıyla şirketlerden gelen paranın tamamını kuşattığı sistem, silkelenip kendine gelmesi için yeterince olgunlaştı. Diğer partiler de var olsa bile (Yeşiller ve Özgürlükçüler her zaman başkanlık seçimlerinde aday çıkarıyor ve tercihlerinde renk veya toplumsal cinsiyet ezberlerini ana akımdan çok önce bozdu) bunlar çok az ilerleme kaydediyor. Dolayısıyla elde her 4 yılda bir cazibelerini destekçilerine mümkün olduğunca geniş ve ince biçimde yaymak zorunda kalan iki aynı parti var: Cumhuriyetçiler ve Demokratlar.

Bu da Demokrat Parti gibi bir örgütün çok az şey üzerinde mutabık kaldığı görülen Alexandria Ocasio-Cortez'den Joe Manchin'e kadar herkesin fikrine yer açmaya çalışması gerektiği anlamına geliyor. Demokratların hem Beyaz Saray'ı hem de Kongre'nin iki kanadını da kontrol etmesine rağmen Joe Biden'ın kritik yasaları geçirmek için sarf ettiği acı dolu çabaları, böylesi bir işin ne kadar zor bir hal aldığının kanıtı. Halkın tümü için her şey olmak zorundalar.

Seçmenler adayı beğenmeyebilir ama sırf adının yanında C veya D yazıyor diye halk çoğu zaman burnunu tıkayıp pusulayı işaretliyor. Geçen yıl AOC'nin kendisinin söylediği gibi:

Başka herhangi bir ülkede Joe Biden ve ben aynı partide olmazdık ama Amerika'da öyleyiz.

Amerika'nın siyasi çeşitliliği teşvik için oylama sistemlerinin bazılarında reform gerçekleştirmesi, halka daha küçük bir partiye destek verdiğinde sesinin kaybolmayacağı güvencesi vermek için orantılı temsil ve dereceli oylamayı daha geniş kullanması gerekecek. Bu sadece Sawant veya yakın zamanda Buffalo belediye başkanı olmayı başaramayan hemşire ve aktivist India Walton gibi sosyalistlere fayda sağlamayacak. İki partili sistemin elden geçirilmesi, Donald Trump ve destekçilerinin kendi kıyafetlerine sahip olmasını sağlayacak ve asla Trumpçı olmayan Cumhuriyetçiler kendi yollarını çizebilecek. Bunu belki de, Mitt Romney'in 2012'de Barack Obama'ya yenilmesi sonrası hazırladığı "otopsi" raporunda tasavvur ettiği eylem çizgisinde, daha fazla beyaz olmayan seçmeni kazanmaya çalışarak yapacaklar.

Ayrıca, Bernie Sanders'ın ilerici destekçileri arasında 2016'da Hillary Clinton'ın merkezciliğine karşı verilen (Sanders ve Biden arasında 2020'de tekrarlanan) sert mücadele de hislerine göre oy vermeyi tercih eden milyonlarca kişi olduğunu gösteriyor.

Bu manzarada Sawant ve komünistleri siyaset sahnesinin, muhtemelen önemli olmakla beraber sadece bir parçası haline gelecektir. (Sawant 2014'te Seattle'ın saat başına 15 dolarlık asgari ücreti [yaklaşık 260 TL] onaylayan ilk büyük şehir olmasına yardımcı olmuştu, bunu başka yerler de hızla takip etti)

Daha fazla siyasi parti, daha fazla seçmen ilgisini teşvik edebilir.

Hindistan'da yaşadığım ve çalıştığım dönemde yüzlerce siyasi parti vardı. 2014'te haberleştirdiğim son seçimde parlamentonun alt kanadı Lok Sabha'da 37 parti sandalye kazanmıştı. Seçmen katılımı yüzde 66 ile o zamana kadarki en yüksek orana ulaşmıştı. Bu oran, benzer biçimde tarihi olan 2020 ABD başkanlık seçimleri katılımına benziyor. Ancak ara seçimlere katılım genellikle çok daha az.

Seçmenler genellikle aynı eski partilerin siyasetçilerinden bıktığını söylüyor. Bu sebeple yeni bir yüz, yeni fikir ve ilkelere sahip biri, Demokrat ya da Cumhuriyetçi olarak siyasi deli gömleği giymeye zorlanarak eli kolu bağlanmamış bir aday için sandığa gelip oy kullanmaları çok daha olası.

Sistemin sarsılıp kendine gelmesi, belki çok uzun zamandır süren mevcut siyasetten zengin ve rahat hale gelenler haricinde herkese fayda sağlayacaktır.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU