Jeremy Corbyn şimdi ne yapacak?

Partinin eski lideri artık kendine İşçi Partisi parlamenteri diyemeyecek. Gelecek seçimde geniş bir kişisel takipçi kitlesine sahip olduğu Islinton North'tan muhtemelen bağımsız aday olacak

Yoldaşlar artık silah arkadaşı değil (Reuters)

Keir Starmer, 26 Kasım'daki verdiği röportajda geçen yıl ekimden beri Jeremy Corbyn'le konuşmadığını açıkladı. Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu'nun (EHRC) İşçi Partisi'ndeki Yahudi düşmanlığı hakkındaki raporuna verdiği tepki sebebiyle eski liderin partiden uzaklaştırılmasının üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti. Yahudi düşmanlığını "iğrenç" diye kınayan Corbyn şöyle demişti:

Sorunun boyutu medyanın çoğunun yanı sıra parti içi ve dışındaki rakiplerimizce de siyasi nedenlerle çarpıcı biçimde abartıldı

Corbyn ve destekçileri, bu sözlerin sorunun ciddiyetinin küçümsenmesi veya Corbyn'nin lider olduğu dönemde bundan doğan sorumluluğu reddetmesi amacı taşıdığını kabul etmiyor. Corbyn, Yahudi düşmanlığına ilişkin "endişelerin ne aşırı ne de abartılı" olduğunu belirttiği bir açıklama daha yayımladıktan sonra İşçi Partisi disiplin kurulu da ona katılmıştı. Kurul, Corbyn'in uzaklaştırılmasını üç hafta sonra sona erdirmişti.

Fakat daha sonra Starmer ve İşçi Partisi Baş Denetçisi Nick Brown, EHRC raporuna verdiği ilk tepki sebebiyle özür dilemesi gerektiğinde ısrarcı olmuş ve Corbyn'i İşçi Partisi Parlamento Grubu'ndan uzaklaştırmıştı. Corbyn şimdiye kadar özür dilemeyi reddetti.

Bu, artık kendini İşçi Partisi Parlamenteri unvanını kullanamayacağı ve daha da önemlisi, gelecek seçimlerde İşçi Partisi'nin resmi adayı olamayacağı anlamına geliyor. Söz konusu açmaz çözülmezse, Corbyn'in Londra'daki güvenli İşçi Partisi seçim bölgesi Islington North'ta alışılmadık bir durum ortaya çıkacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Corbyn'in özür dileyeceğinden veya Starmer ve Brown'ın halefi Baş Denetçi Alan Campbell'in kabul edilebilir bulacağı herhangi bir kelime kullanacağından şüpheliyim. Corbyn gururlu ve inatçıdır. Arkadaşları da şahsen Yahudi düşmanı olduğu iddiasının kendini derinden yaraladığını söylüyor.

Gelecek seçimlerin olası tarihi Mayıs 2024'te neredeyse 75 yaşına basacak olsa da, muhtemelen savaştan da çekilmeyecek. Bu nedenle, 1983'ten beri temsil ettiği geniş bir kişisel takipçi kitlesine sahip olduğu seçim bölgesinden bağımsız aday olması muhtemel (ne tesadüf ki o tarihte, partiden ayrılıp bağımsız aday olan eski İşçi Partisi Parlamenteri Michael O'Halloran'a karşı İşçi Partisi'nin resmi adayıydı).

Yakın zamanda gerçekleştirilen bir sınır incelemesinde bu seçim bölgesinin kaldırılması teklif edilse de en son (taslak) teklifler bölgeyi neredeyse değişmeden koruyor (bölge bir semtini Starmer'ın seçim bölgesi olan, komşu Holborn and St Pancras'a kaptırdı). Öyle bile olsa, Boris Johnson'ın partiden ihraç ettiği David Gauke ve diğer Muhafazakarlar 2019'da bağımsız adaylar olarak yarıştığında fark edildiği üzere, bağımsız bir adayın eski partisine karşı koltuğunu koruması zor.

Islington North Savaşı, bir sonraki seçim hikayesinin büyük yan hikayelerinden biri olabilir.

Saygılarımla,

John Rentoul

Baş Politika Yorumcusu



https://www.independent.co.uk/independentpremium

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU