Üst düzey yatırımcı: Yoksul ülkelerin karbon borcu ödenmeli

The Independent Özel: Hendrik du Toit, yükselen pazarların yeşile dönmesine yardım ederek iklim felaketinden kaçınma zamanının geldiğine inanıyor

Önde gelen bir yatırımcı, salım yükünün, daha zengin ülkelerin daha yoksul olanlara yardım etmesini gerektiren küresel bir sorun olduğunu öne sürüyor (Reuters)

Etkili bir yatırımcı, The Independent'a, zengin ülkelerin sömürgecilik mirası üzerinden ayrıcalıklı tartışmaları bir yana bırakarak daha yoksul ülkelerin karbonunu ödemesi gerektiğini anlattı.

Eski sömürgeci güçlerin gelişmekte olan ülkelerin karbon üretim faturasının ödenmesine yardımcı olması yönündeki çağrı, iklimin içinde bulunduğu vahim duruma dair önemli bir raporun yayımlanmasından sonra ve COP26 iklim değişikliği konferansı öncesinde yapıldı.

130 milyar 900 milyon sterlin (yaklaşık bir trilyon 575 milyar TL) değerinde varlığı yöneten Ninety One adlı varlık yönetim şirketinin kurucusu Hendrik du Toit, bu tür bir yaklaşımın iklim değişikliğiyle mücadele savaşına daha çok küresel destek sağlayabileceğine inanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Du Toit, halihazırda zengin ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin dayandığı enerji yoğun endüstrileri desteklemeyi bırakarak, bu ülkelerin müreffeh olma çabalarından vazgeçmesini istediğini söyledi. Yatırımcı, bunun yerine varlıklı ülkelerin daha radikal bir teklif yapması gerektiğini düşünüyor: Bu ülkelerin ürettiği karbonun çoğunun satın alınması ve net sıfır salıma geçişleri için finansman sağlanması.

Du Toit, "Sömürge olmaktan çıkarma hakkındaki tüm entelektüel argümanlar yerine, karbonsuzlaştırmaya ilişkin gerçekten adil olalım" dedi.

Zengin dünya, sömürge mirasının verdiği zararın farkında. Batı'daki konferans salonlarında bunun üzerine konuşmak yerine, iklim değişikliği kurbanlarını, yani gelişmekte olan pazarlardaki halkları, enerji sistemlerini temiz ve yeşil hale getirmeleri yönünde destekleyelim.

Halihazırda Batı'daki bizler geçmişin yanlışlarını düzeltmeye takıntılıyız. Mevcut durumda adil ve kapsayıcı davranarak büyük bir felaketten kaçınma fırsatımız var.

Fransa, Almanya, Birleşik Krallık (BK) ve diğerleri gibi Batılı ülkeler, sanayi devriminin yarattığı zenginliğin tadını çıkarıyor ve çoğu zaman en fazla karbon yoğun endüstrileri başka yerlerdeki dış kaynaklardan temin yoluyla kirlilik ihraç etti.

Şimdi AB, yerli sanayinin ürettiği karbonu fiyatlandırdı ve aynı şeyi karbon yoğun ithalata da yapmaya çalışıyor. Du Toit bu uygulamanın "çok az havuca karşılık çok fazla sopa" sunduğunu söyledi.

Sınırları dışında karbon salımı gerçekleştirenleri cezalandırma niyetindeler, bu değişimi teşvik etmek için yeterli değil. Karbonsuzlaştırmayı da teşvik etmeleri lazım.


Daha yoksul ülkeler tarafından üretilen karbonu satın alan daha zengin ülkelerle birleştirilmiş küresel bir karbon fiyatlandırma mekanizması çözüm sunabilir. Önde gelen yatırımcı ayrıca, gelişmekte olan ülkelere enerji sistemlerini karbondan arındırma riskini üstendikleri takdirde bunun karşılığında bir şeyler vermek için bir "karbon borcu" mekanizması kurulması gerektiğini de ifade etti.

Karbon ağırlıklı olarak gelişmekte olan ülkeler öyle birden bire ışıkları kapatmayacaktır. Bu yüzden biz [Ninety One] gelişmiş dünyanın yapıcı bir yaklaşım benimsemesini savunuyoruz. Geçiş için sermaye ve borç affı yönünde teşvikler de planın bir parçasını oluşturmalı.

Du Toit'in CEO'su olduğu Ninety One, aynı zamanda, varlık yöneticilerini kapsayan ve toplamda 39 trilyon euroyu (yaklaşık 400 trilyon TL) yöneten İklim Değişikliği Kurumsal Yatırımcılar Grubu'nun da bir üyesi.

Kovid-19 pandemisi, zengin ülkelerin gelişmekte olan ülkeleri etkin bir şekilde desteklemenin faydasını anlayamadığı iyi bir örnek teşkil etti.

Du Toit, "Dünya nüfusunun büyük çoğunluğu aşılanana kadar, pandemiye karşı zorlu bir savaşla karşı karşıyayız. İklim değişikliğine karşı mücadele de buna benziyor" dedi.

Ancak küresel ve dolayısıyla kapsayıcı olduğunda başarılı olacaktır. Salımlar sınır tanımaz.



Anna Isaac'in makalesinin tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Üst düzey yatırımcı: Sömürgeciliği telafi etmek için yoksul ülkelerin karbon borçları ödenmeli

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU