İsrail'de Delta alarmı: Karantina yeniden gündemde

Birleşik Krallık ve İsrail'de vaka sayılarının Delta varyantı yüzünden yeniden artması, Kovid-19 kısıtlamalarının devam etmesine neden oluyor

İsrailli yetkililer 12 ila 15 yaşındaki gençleri de aşı olmaya teşvik ediyor (Reuters)

İsrail hükümeti, koronavirüs testi pozitif çıkan biriyle temasa geçen yurttaşların, aşılanmış veya Kovid-19 geçirmiş olsalar bile karantinaya girmesini gerektirecek yeni kısıtlamaları değerlendiriyor.

İsrail Sağlık Bakanlığı'nın, söz konusu kişiler için karantina öngören yeni yönergeyi önümüzdeki günlerde imzalayacağı bildiriliyor. Yönergede karantinayı gerekli kılacak bazı koşullar sıralanıyor.

The Jerusalem Post'un aktardığına göre bu koşullardan biri, aşılanmış veya hastalığı atlatmış bir kişinin Kovid-19 testi pozitif çıkan bir yolcuyla aynı uçakta yolculuk yapması.

Bir diğer koşul ise aşılanmış veya hastalığı atlatmış kişinin, Delta varyantı gibi daha şiddetli bir varyantla enfekte olmuş bir hastayla temas etmesi.

Delta varyantı vakaları artırıyor

İlk kez Hindistan'da tespit edilen ve daha sonra Delta diye adlandırılan koronavirüs varyantı, İsrail ve Birleşik Krallık'ta günlük vaka sayılarında büyük artışa neden oldu.

Bunun ardından Birleşik Krallık hükümeti, uygulamada kalan koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmasını bir ay erteleme kararı aldı.

İsrail'deki artış nedeniyle Başbakan Naftali Bennett, İsraillilerden zorunlu olmadıkça yurt dışına seyahat etmemelerini istedi.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail'de görülen yeni vakaların yüzde 70'i, Delta varyantı kaynaklı.

Varyantın ilk kez görüldüğü Hindistan da nisanda ciddi bir Kovid dalgasıyla karşı karşıya kalmıştı. Bu dalgada ülkenin sağlık sistemi çökmüş, vaka sayıları günlük 400 bini geçmişti.

Aşılar delta varyantına karşı işe yaramıyor mu?

Vaka sayılarının yeniden artması, aşılamada önemli bir yol kat eden İsrail ve Birleşik Krallık'ta "Aşılar Delta varyantına karşı işlevsiz mi?" sorusunu gündeme getirdi.

Hindistan ve Birleşik Krallık, Oxford/AstraZeneca aşısını uygularken, İsrail de Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in mRNA aşısını kullanıyor.

Vaka sayılarındaki artışın önüne geçilemese de aşıların, Kovid hastalarının durumunun ağırlaşmasını engellediği düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İngiltere Halk Sağlığı Kurumu'nun kısa süre önce yayımladığı veriler, hem BioNTech hem de Oxford aşısının B.1.617.2 diye adlandırılan Delta varyantından ötürü hastaneye yatışlara karşı güçlü koruma sağladığını göstermişti.

Veriler, Pfizer aşısının iki dozdan sonra hastaneye yatışa karşı yüzde 96, Oxford aşısınınsa yine iki dozdan sonra hastaneye yatışa karşı yüzde 92 etkili olduğunu ortaya koymuştu.

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) kapsamındaki hastaneleri temsil eden NHS Providers adlı kurumun başkanı Chris Hopson, artan vaka sayılarının hastane başvurularına ve ölüm oranlarına aynı şekilde yansımadığını kaydetmişti.

Hopson, Delta varyantıyla hastanelerde tedavi altına alınanların sayısının da arttığını, ancak artışın "ciddi düzeyde" olmadığını vurgulamıştı.

Buna göre Delta varyantının en çok etkilediği Bolton şehrindeki hastanelerde genellikle genç hastalar bulunuyor. İki doz aşı olanlarsa çok nadiren hastaneye başvuruyor.

Sağlık otoritelerine göre bu durum, "Kovid kapmakla ağır hastalık geçirmek arasındaki zincirin aşı sayesinde kırıldığını" gösteriyor.



Independent Türkçe, The Jerusalem Post, Sözcü, BBC Türkçe

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU