Hindistan'ın en büyük oksijen üreticisi bir haftada 36 milyar TL kazandı

Forbes, Hintli milyarderin bu kazancı "çeşitli kaynaklardan" edindiğini belirtirken tam da bu sırada RIL, Hindistan'ın en büyük sıvı oksijen üreticisi haline geldiğini açıkladı

Hindistan'da toplam vaka sayısı an itibarıyla 19 milyon 614 bin 661 oldu (AA)

Günlük vaka sayısının 400 bini aştığı Hindistan'da hastaneler, özellikle oksijen tedariğinde zorluk yaşıyor. Ülkenin dört bir yanından gelen korkutucu görüntüler de durumun vahametini gözler önüne seriyor.

Öte yandan Forbes'un 1 Mayıs'ta yayımladığı ve dünyanın en zenginlerinin bu haftaki kazançlarının yer aldığı listede Hintli işadamı Mukesh Ambani öne çıkıyor.

Pandemide oksijen üretmeye başlayan petrokimya şirketi Reliance Industries'in (RIL) başkanı Ambani, bu hafta 4,4 milyar dolar (36 milyar TL) kazanarak listenin üçüncü sırasında yer aldı.

960x0 (1).jpg

Bangalore eteklerinde terk edilmiş bir granit taş ocağında koronavirüsten ölenler için açık hava krematoryumu kuruldu (AFP)


Forbes, Ambani'nin bu kazancı "çeşitli kaynaklardan" edindiğini belirtirken, tam da bu sırada RIL, Hindistan'ın en büyük tek merkezli sıvı oksijen üreticisi haline geldiğini açıkladı.

Bu durum, oksijen tedariğindeki sıkıntıların ülkede sağlık sistemini çöküşün eşiğine getirdiği sırada RIL'ın ve Ambani'nin oksijen üretimindeki rolüne dair soru işaretleri yarattı.

İşte Hindistan'ın oksijen tedariğinde yaşadığı sorunlara ve RIL'ın endüstrideki yerine dair bilinmesi gerekenler:

Hindistan'ın en büyük oksijen üreticisi

Ambani, 22 Nisan 2021 itibarıyla 71,1 milyar dolarlık net servetiyle Asya'nın en zengin kişisi ve dünyanın en zengin 13. kişisi unvanını almıştı.

Hintli milyarder, Hindistan'ın en değerli şirketi RIL'ın yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütüyor.
 

93183f3e-b43b-11ea-94a5-08ba74052128_image_hires_122744.jpeg
Ambani, Forbes listesinin üçüncü sırasını Çinli işadamı Jiang Rensheng'le paylaştı. Listede birinci sırada yer alan, yani haftanın en çok kazananı Mark Zuckerberg oldu. İkinci sırada ise Jeff Bezos yer aldı (AFP)


Milyarderin babası Dhirubhai Ambani'nin kurduğu petrokimya şirketi oksijen üretimine sonradan başlamasına rağmen şu anda Hindistan'ın en büyük üreticisi konumunda.

RIL yetkililerinin 1 Mayıs Cumartesi günü yaptığı açıklamada firmanın Hindistan'ın en büyük tıbbi sınıf sıvı oksijen üreticisi haline geldiği ifade edildi.

Firma aslında tıbbi sınıf sıvı oksijen üreticisi değildi. Pandemiyle birlikte RIL mühendisleri, yüksek saflıkta tıbbi sınıf oksijen üretmek için rafinaj ve petrokimya sınıfı oksijen için tasarlanmış üretim sistemini hızla yeniden yapılandırdı.

İşte böylelikle salgından önce sıfır noktasında bulunan Reliance Industries, Hindistan'ın tek merkezli en büyük üreticisi haline geldi. RIL şu anda günde bin tondan fazla sıvı oksijen üretiyor.

Şirket yetkililerine göre bu üretim, Hindistan'ın toplam üretiminin yüzde 11'inden fazlasına denk geliyor. 

Şirketin başkanı Mukesh Ambani, "Hindistan'ın tıbbi sınıf oksijen üretim ve taşıma kapasitelerini en üst düzeye çıkarmaya acil ihtiyaç duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
 

thumbs_b_c_50371e726b2076c07f207c941d7cc950.jpg
Hindistan'da ortaya çıkan ve "çift mutant" adı verilen yeni bir mutasyonun yayılması da endişelere yol açıyor (AA)


Oksijeni birçok eyalete ücretsiz sağladıklarını söyleyen şirket yetkilileri ayrıca eyaletler ve birlik bölgeleri arasında oksijenin hızla tedarik edilmesini sağladığını savunuyor.

Buna göre firma, Mart 2020'den bu yana ülke genelinde 55 bin ton tıbbi sınıf sıvı oksijen sağladı. 

Bu arada uzmanlar, hastanelerdeki oksijen kıtlığının üretim eksikliğinden değil lojistik ve nakliyedeki sorunlardan kaynaklandığını belirtiyor.

Oksijen tedariğindeki sorun neyden kaynaklanıyor?

Uzmanlara göre şu anda, Hindistan'daki en acil sorun oksijen ve birçok şehirde oksijen kıtlığı yaşanıyor. Öte yandan ülkede oksijen üretiminin yeterli olduğu ama ihtiyaç duyulan yere, çoğunlukla altyapı eksikliği nedeniyle nakledilemediği ifade ediliyor.
 

960x0 (2).jpg
Sağlık Bakanı Harsh Vardhan, kitlesel hareketliliği ve sosyal etkileşimi azaltmaya yönelik tedbirlerdeki eksikliğin vaka artışında etkili olduğunu itiraf etmişti (AP)


Oksijenin güvenli ve hızlı nakledilmesi için yeni yollar arayan RIL, bu noktada iki yönlü bir yaklaşım izlediklerini belirtiyor.

Şirketin açıklamasına göre bir yandan mühendisler, mevcut demiryolu ve karayolu taşımacılığında bazı değişiklikler yaptı ve sıvı oksijen pompaları kısa sürede kurulamayacağı için hortumları ve basınç farkıyla doldurulan sıvı tankerlerini devreye soktu.

Bir yandan da oksijenin taşınması için nitrojen tankerlerini nakliye kamyonlarına dönüştüren şirket; Suudi Arabistan, Almanya, Belçika, Hollanda ve Tayland'dan ISO standartlarında üretilen 24 konteynerin Hindistan'a getirilmesini organize etti. 

Şirket, bu konteynerlerle birlikte oksijen transferi için 5 bin tonluk taşıma kapasitesi elde etti. Buna ek olarak önümüzdeki birkaç gün içinde daha fazla ISO konteyneri gelmesi bekleniyor.
 

960x0 (3).jpg
Kovid nedeniyle ölen birinin bedeni Yeni Delhi'deki bir krematoryumda bekletiliyor (AP)


RIL ülkedeki en büyük üretici konumunda olsa da diğer üreticiler ve bilim insanları da nakliyeyle ilgili zorulukları aşmak için farklı yöntemler geliştiriyor.

Delhi'deki Hastalık Dinamikleri, Ekonomi ve Politika Merkezi'nin direktörü epidemiyolog Ramanan Laxminarayan, şu anda oksijen üreticileri ve STK'larla işbirliği içinde oksijeni üretildiği fabrikalardan hastanelere ulaştırmak için çalışıyor.

Laxminarayan, "son kilometre teslimat modeli" diye andığı bir model geliştirdi ve bunu ülke genelinde uygulamaya başladı.
 

960x0 (4).jpg

Bir hasta yakını, Gurugram'daki bir oksijen dolum merkezinin önünde boş oksijen tüplerini doldurmak için sıra beklerken polise yalvarıyor (Hindustan Times)


Modelde oksijen, gönüllü bir birliğin yardımıyla üreticilerden alınıyor ve ülke çapındaki hastanelere taşıyor. Laxminarayan ve ekibi, oksijeni ihtiyacı olan hastalara dağıtmak için çeşitli hastanelerde oksijen yardım masaları kuruyor.

Böylelikle hastalar hastanenin oksijen yardım masasına geliyor ve evde kullanmak üzere bir oksijen tüpü veya kompresörü alıyor. Laxminarayan, kurdukları modelin mantığını şöyle açıklıyor:

Çoğu insan şu anda bir hastane yatağı bulamıyor. Ancak en azından eve götürmek için bir tüp veya kompresör alabilir.

 

Independent Türkçe, Forbes, Timesnownews, Livemint, India CSR, Business India, AA

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU