Suriye: Arap Marshall Planı

Fotoğraf: Sam Hariri/AFP

Bugün Suriye sahnesinin karmaşıklığı, siyasetin, coğrafyanın ve tarihin tüm karmaşıklıklarını ve Ortadoğu'daki tüm iç içe geçmiş kimlikleri, ideolojileri ve uluslararası çıkarları kapsamaktadır.

Hayatın sadece doğru ve yanlıştan, siyah ve beyazdan oluştuğunu öğrenen hiç kimse, Suriye'deki yeni koşullar ile bir arada yaşayamayacak, dahası etkili çözümler bulmaktan uzak kalacaktır.

Marshall Planı, İkinci Dünya Savaşı'ndaki zaferlerinin ardından Batılı ülkeler tarafından, yenilen Almanya'yı kurtarmak için hayata geçirildi.

ABD'nin Afganistan ve Irak'ta yaptıklarının aksine, Almanya'nın gücünü yeniden kazanması ve yenilginin ardından tamamen çökmesini önlemek için on milyonlarca dolar harcandı.

Afganistan ve Irak ise çeyrek asır geçmesine rağmen yenilgilerinin acısını henüz atlatamadılar, köktendincilik, terörizm ve mezhepçilik onları harap etti.

İşte Suriye de bugün bu kötü yola girmemelidir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri başta olmak üzere Arap ülkeleri, onlarca yıl içinde Arap ülkelerini ve halklarını kurtarmak için sayısız proje hayata geçirdiler.

Bugün Suriye devleti ve halkı, gerçek ve kapsamlı bir “Arap Kurtarma Projesi”ne veya Arap “Marshall Planı”na şiddetle ihtiyaç duymaktadır.

Bu proje, Suriye topraklarının birliğinin ve Suriye halkının tüm unsurlarının korunmasının altını çizmeli, ister hükümet isterse herhangi bir bileşen olsun, herhangi bir tarafın diğerine yönelik her türlü saldırganlığını, İsrail veya diğerlerinin herhangi bir dış müdahalesini reddetmelidir.

Esad rejiminin düşüşü tarihin sonu değil, yeni bir dönemin başlangıcıdır.

Bu dönem, en ince tehlikeleri sezen, en derin korkuları tespit eden ve değişkenleri ele alan sağduyulu bir siyasi akıl ve sofistike diplomatik kararlarla inşa edilmelidir.

Dürüst olmak gerekirse, yeni Suriye hükümetinin, iç istikrarsızlık ve Ortadoğu'daki geniş çaplı değişim ortamında Suriye’yi kurtarabilmesi, yeniden ayağa kaldırabilmesi için ekonomik destekten önce, önemli ölçüde fikri, siyasi, diplomatik ve güvenlik desteğine ihtiyacı bulunmaktadır.

Tarih boyunca ve tüm coğrafyalarda insanlık, devrim söyleminin devlet söyleminden tamamen farklı olduğunu, devrimlerin başarısının onları, herkesten önce insan doğası gereği her türlü uzlaşmayı veya anlaşmayı reddeden sadık ve son derece savaşçı devrim askerleri ile çatışmaya sürüklediğini öğrenmiştir.

Suveyda'da çeşitli tarafların gerçekleştirdiği eylemler, “bir sivrisinek hassas bölgenize konduğu zaman, şiddetin tek çözüm yolu olmadığını anlarsınız” diyen Konfüçyüs'ün bilgeliğini ortaya koymaktadır.

Bu, kendini aniden özgür bulan herkesin öğrenmesi gereken tarihi bir bilgeliktir.

Tarih çoğu zaman siyasetten daha güçlüdür ve deneyimli bir siyasetçi, tarihe karşı çıkmak veya onunla çatışmak yerine, onu asil hedeflerine hizmet edecek şekilde kullanabilen kişidir.

Esad sonrası Suriye'de tarihin büyük bir kısmı ihmal edildi veya marjinal ve ikincil önemde sayıldı, ancak her seferinde geri dönüp tüm sahneye hakim oldu, kartları karıştırdı ve denklemleri bozdu.

Daha az bilgili olanlar Suriye sahnesinin karmaşıklıklarını (dini, mezhepsel, etnik, kültürel, sosyal ve politik) yalnızca, çok basit bir denklemle ele alınabilecek basit bir olgu olarak görürler.

Birçoğu, tüm sahneyi etkili ve güçlü bir şekilde etkileyebilecek karmaşıklıkların, iç içe geçmişliklerin ve boyutların büyüklüğünü gerçekten kavrayamaz.
 


Sahneyi gözlemleyen herhangi biri Dürzilere şunu söyleyebilir:

Velid Canbolat'ı dinleyin. Uzun tecrübesinin de kanıtladığı gibi, Beni Maruf’un karmaşıklıklar ve düğümler arasında hayatta kalabilmesi için yüzyılların saf bilgeliğini ve siyasi farkındalığını özetlemektedir.

Yeni Suriye devleti de fikir ve bilgeliğin sığınağı olarak hizmet edecek bir danışma organı oluşturmalıdır.

Tarih bize, başarılı devrimlerin önce kendi çocuklarını yuttuğunu öğretmektedir.

Suriye'nin Arap dostları, Suriye'yi kurtarmaya yönelik Marshall Planı’na, Suriyeli karar vericilerin kendi çıkarlarına, Suriye'nin, halkının ve bir bütün olarak bölgenin çıkarlarına hizmet eden kararlar almalarına yardımcı olmak için gereken akıl ve yetkinlikleri dahil etmelidir.

Devrimlerden sonra devletler, yalnızca halkın tüm bileşenlerinden yayılan “alçakgönüllülük gücü” üzerine kurulabileceğinden, güç kullanmadan elde edilebileceklerin güçle elde edilebileceklerden daha değerli ve kalıcı olduğunu kabul etmelidirler.

Son olarak, Alevi sahil bölgesi, Dürzi Suveyda ve Kürt SDG bölgeleri, hepsi gerçek ve asil Suriye bölgeleridir, ancak her birini ele alırken kadim kimliklerinin, karmaşık iç içe geçmişliklerinin ve derinlere kök salmış korkularının bilincinde olmak gerekmektedir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU