Aşılar, Delta varyantı yüzünden hastaneye yatmaya karşı "son derece etkili"

Yeni analize göre, Pfizer veya Oxford-AstraZeneca aşısı iki doz uygulandığında B.1.617.2 suşuna karşı güçlü koruma sağlıyor

İlk kez Hindistan'da tespit edilen Delta varyantı, tüm Avrupa’yı alarma geçirdi (Reuters)

Yeni analize göre iki doz koronavirüs aşısı, Kovid-19'un Delta varyantından ötürü hastaneye kaldırılmayı önlemede "son derece etkili".

İngiltere Halk Sağlığı (PHE) tarafından sağlanan yeni veriler, hem Pfizer-BioNTech hem de Oxford-AstraZeneca aşılarının B.1.617.2 diye adlandırılan suştan ötürü hastaneye yatışa karşı güçlü koruma sağladığını ileri sürüyor. 

PHE, Pfizer aşısının iki dozdan sonra hastaneye yatışa karşı yüzde 96, Oxford aşısınınsa yine iki dozdan sonra hastaneye yatışa karşı yüzde 92 etkili olduğunu bildirdi.

Veriler iki aşının da ilk kez Kent'te tanımlanan Alfa varyantıyla olduğu kadar ilk kez Hindistan'da tanımlanan Delta varyantıyla da başa çıkmada iyi olduğunu gösteriyor. 

Sağlık yetkilileri bulguların "çok önemli" olduğunu ve aşıların Delta varyantından ötürü hastaneye yatışa karşı "kayda değer" koruma sağladığını gösterdiğini dile getiriyor. 

Analiz 14 bin 19 Delta varyantı vakası içeriyordu, bunlardan 166'ı hastaneye kaldırılmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alfa varyantında olduğu gibi Delta varyantı söz konusu olduğunda da aşılanmamış kişilerin hastaneye yatma riskinin iki kat fazla olduğu gösterildi. Aşılananlar arasında ise her 100 kişiden 12'si Delta varyantından ötürü hastanelik olabiliyor. Alfa varyantı için bu oran her 100 kişiden 8'ine denk geliyor.

Son analiz, Birleşik Krallık genelinde koronavirüsün Delta varyantı vakalarının bir hafta içinde üç katına çıktığını gösteren rakamların ardından hoş bir rahatlama yaratacak. 

Delta varyantı şu anda BK'ye hakim durumda ve ülkedeki yeni Kovid-19 vakalarının yüzde 90'ından fazlasını oluşturuyor.

Ayrıca Alfa varyantına kıyasla hane halkı arasında bulaşıcılığının yüzde 60 daha fazla olduğu düşünülüyor.

PHE daha önce bir doz koronavirüs aşısının Delta varyantından kaynaklanan semptomatik hastalıkları önlemede Alfa'ya kıyasla yüzde 17 daha az etkili olduğunu gösteren bir analiz yayımlamıştı. Fakat iki dozun ardından arada sadece küçük bir fark kalıyor. 

Aşıların Delta varyantından kaynaklanan ölümlere karşı sağlayacağı koruma düzeyini belirlemek için ileri çalışmalar yapılıyor ama PHE bu düzeyin yüksek olmasının beklendiğini söyledi. 

PHE'de Aşılama Başkanı Dr. Mary Ramsay şunları söyledi:

Son derece önemli bu bulgular aşıların, Delta varyantından ötürü hastaneye yatışa karşı kayda değer bir koruma sağladığını doğruluyor. Aşılar, Kovid-19'a karşı sahip olduğumuz en önemli araçtır. Onlar sayesinde şimdiden binlerce hayat kurtarıldı.

Mevcut ve gelişmekte olan tüm varyantlara karşı maksimum koruma elde etmek için size sunulur sunulmaz her iki dozu da yaptırmanız kesinlikle hayati önemde.

Aşılamadan sorumlu bakan yardımcısı Nadhim Zahawi de şunları söyledi: “Bugünkü araştırmanın, aşıların bir dozdan sonra hastaneye yatış ve Delta varyantı arasındaki bağlantıyı koparmayı sağlamaya devam ettiğini ve özellikle iki dozdan sonra yüksek oranda etki ettiğini ortaya koyduğunu görmek son derece cesaret verici.

İkinci doz randevunuzu almanız için çağrılıyorsanız, ertelemeyin. Mümkün olan en yüksek korumadan yararlanabilmek için ikinci dozunuzu olun.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU