Zengin ülkelerde yaşayanlar "her yıl kişi başına 4 ağaç" kaybına neden oluyor

Kahve, çikolata ve et tüketimi ormansızlaşmayı hızlandırıyor

Brezilya'daki Novo Progresso'da ormansızlaşmış arazide otlayan sığırlar (AFP)

Yeni bir araştırmaya göre G7 ülkelerinde yaşayan her bir kişi kahve, kakao ve et gibi ürünleri tüketerek her yıl yaklaşık 4 ağacın kaybına neden oluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma, uluslararası ticaretin biyoçeşitliliğe ev sahipliği yapan ve hayati bir karbon deposu işlevine sahip dünya ormanları üzerindeki küresel etkisini haritalandırmak için detaylı veriler kullandı.

Araştırma, G7 ülkeleri ile Çin, Hindistan gibi gelişmekte olan ülke ekonomilerinin yurtiçi ormansızlaşmada oranında 2001 ve 2015 arasında genellikle azalmalar görüldüğünü tespit etti.

Fakat araştırma, bu ülkelerin ithalat ve tüketim modellerine bağlı dış ormansızlaşmanın arttığını gösteriyor.

Japonya'daki İnsan ve Doğa Araştırmaları Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı ve araştırmanın baş yazarı Dr. Nguyen Hoang, The Independent'a şunları söyledi:

Birçok büyük ekonominin yurtiçinde net orman kazancı elde ederken yurtdışı ormansızlaşma ayak izini orman biyomlarının tamamında çoğunlukla genişlettiği görüldü.

Nature Ecology and Evolution adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırma, farklı ülkelerin ithalat ve ihracatlarıyla ormansızlaşmaya nasıl katkıda bulunduğunu saptamak için orman kaybına dair detaylı verilerle uluslararası ticaret modellerini karşılaştırdı.

Bilim insanları analizlerinde kuzey enlemlerindeki kutupaltı ormanlarından karbon bakımından zengin mangrov ve yağmur ormanlarına kadar bütün orman türlerine yer verdi.

Et, kereste, kahve, soya fasulyesi ve kakao da dahil tarım ve ormancılıkla bağlantılı ürünlerin ticaretinin etkisini incelediler.

Araştırmanın bulguları toprağın hapsettiği karbonun dörtte birini depolayan tropik yağmur ormanlarının uluslararası ticaretin etkileri karşısında özellikle tehlike altında olduğunu öne sürüyor.

Araştırmaya göre uluslararası ticarete bağlı ormansızlaşmanın "sıcak noktaları" aynı zamanda biyoçeşitliliğin de sıcak noktaları. Bu bölgeler arasında Amazon Ormanları ve Asya'nın güneydoğusundaki, Madagaskar'daki ve Liberya'daki ormanlar bulunuyor.
 

GettyImages-1163660017.jpg
Bir çalışmaya göre Amazonlar uluslararası ticaretle ilişkili ormansızlaşmanın sıcak noktası (AFP)


Araştırma 2000'lerden beri Çin ve Hindistan'ın “ormansızlaşma ayak izlerini” hızla genişlettiğini belirtiyor. Her iki ülkeye yapılan hammadde ithalatıyla ilişkili ormansızlaşma miktarının 2001'den 2014'e 6 kat arttığını tespit ediyor.

Bununla birlikte, yazarlar kişi başı temelli bakıldığında ticaretle ilişkili ormansızlaşmanın en yüksek seviyelerinden G7 ülkelerinin sorumlu olduğunu söylüyor.

Dr. Hoang "Ayak izlerini en hızlı artıran ülkeler Çin ve Hindistan iken bu ülkelerde kişi başına ortalama ağaç kaybı G7 ülkelerindeki bir kişiden çok daha az" dedi.

Araştırma G7 ülkelerindeki her bir bireyin tüketiminin her yıl yaklaşık 3,9 ağacın kaybına yol açtığı tahmininde bulunuyor.


Araştırmaya göre 2015'te ABD'deki tüketim modelleri kişi başına 5 ağaç kaybına sebep olurken Birleşik Krallık'taki (BK) tüketim kişi başına yaklaşık iki ağaç kaybına yol açtı.

Dr. Hoang "BK'deki ormansızlaşma ayak izi 2001 ile 2015 arasında her yıl ortalama yüzde 4,6 oranında arttı" dedi.

Çalışma BK'deki ormansızlaşma ayak izinin yaklaşık yüzde 89-99'unun bu dönemde yabancı ülkelerde görüldüğünü gösteriyor.

Dr. Hoang genel olarak bakıldığında bulguların "mevcut çabaların uluslararası ticarete içkin ormansızlaşmayı azaltmada etkili olmadığını" ortaya koyduğunu söyledi.

Dr Hoang "Gelişmiş ülkeler ormansızlaşma ayak izlerini azaltmak için güçlü mali ve yasal temellere sahip" dedi.

Kendilerine özgü avantajları sayesinde gelişmiş ülkeler sertifikalı alanlarda yerel ormansızlaşmayı sınırlayabilir veya sürdürülebilir orman yenilemesi yürütebilir ve tropik ormansızlaşmadan kaçınmak için tedarik zinciri yönetimlerini geliştirebilir.

Kasımda BK hükümeti şirketlerin yasadışı ormansızlaşmayla ilişkili hammaddeleri kullanmasını engelleyen yeni bir yasa duyurmuştu.

Fakat kampanyacılar yasanın yeterince etkili olmadığını çünkü şirketlerin yasal ormansızlaşmayla bağlantılı ürünleri kullanmasını engellemediği uyarısında bulunmuştu.



Daisy Dunne'un makalesinin tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Ormansızlaşma: Zengin ülkelerdeki insanların tüketim alışkanlıkları "her yıl kişi başına 4 ağaç" kaybına neden oluyor 

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU