Af Örgütü: Myanmar ordusu eylemcileri muharebe taktikleriyle öldürüyor

Arakanlı Müslümanlar dahil birçok etnik azınlığa karşı işlenen suçlara karışan "acımasız" birimlerin, ellerindeki ölümcül askeri donanımları şimdilerde darbe karşıtı protestoculara karşı kullandığı belirtiliyor

Yangon şehrindeki eylemler sırasında başından vurularak öldürülen eylemci Chit Min Thu'nun ailesi (AFP)

Uluslararası Af Örgütü, 1 Şubat'ta gerçekleşen darbeden bu yana çok sayıda kişinin öldürüldüğü Myanmar'daki gösterilerle ilgili bir rapor yayımladı.

Perşembe günü paylaşılan raporda, ordunun darbe karşıtı protestoculara yönelik muharebe taktikleri ve öldürücü güç kullandığı vurgulandı.

28 Şubat-8 Mart döneminde yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili 55 video kaydını inceleyen insan hakları kuruluşu, birçok kişinin yargısız infaz sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Myanmar ordusunun (Tatmadaw) protestocuları öldürmek için savaş alanlarına uygun silahlar kullandığını ifade eden Af Örgütü, bu tür askeri donanımların, Arakanlı Müslümanlar (Rohingya) da dahil olmak üzere etnik azınlıklara yıllarca zulüm yapmakla suçlanan birimlerin elinde olduğunu aktardı.

"BM Güvenlik Konseyi'ni uyardık ama kimse dinlemedi"

Söz konusu eylemlerin güvenlik güçlerinin bireysel kararları olmadığını ve emrin üst kademelerden geldiğini belirten Af Örgütü Kriz Müdahale Direktörü Joanne Mariner şunları söyledi:

Bu kişiler, zaten insanlığa karşı işlenen suçlara karışmış, askerlerini ve ölümcül yöntemlerini açıkta konuşlandıran ve eylemlerinden pişmanlık duymayan komutanlar.

Çin, Kaçin, Karen, Rakhine, Rohingya, Şan ve Ta'ang dahil birçok etnik azınlık, yıllardır Tatmadaw'ın yol açtığı korkunç şiddete katlanıyor. Diğer insan hakları gruplarıyla birlikte, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni Myanmar'daki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşımaya ve (Genelkurmay Başkanı) Min Ang Hlaing dahil olmak üzere Tatmadaw'ın üst düzey komutanlarını adalete teslim etmeye çağırdık. Bunun yerine Güvenlik Konseyi hiçbir şey yapmadı ve bugün aynı askeri birimlerin protestoculara ateş açtığını görüyoruz.

Askeri yetkililer, ölümcül saldırılarını derhal durdurmalı, ülke çapında gerilimi yatıştırmalı ve keyfi olarak gözaltına alınanları serbest bırakmalı.

Kuruluş ayrıca, kullanılan silahlar arasında keskin nişancı tüfekleri ve hafif makineli tüfeklerin yanı sıra taarruz tüfekleri ve makineli tabancalar olduğunu bildirdi.

Diğer yandan "işkence ve tutuklamaların bu askeri cuntanın bir taktiği" olduğunu belirten Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği'ne (AAPP) göre, darbeden bu yana 60'tan fazla kişinin hayatını kaybettiği, 2 bin 8 kişinin de gözaltına alındığı belirtiliyor.


Independent Türkçe, Reuters, Af Örgütü, Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU