BM Myanmar Özel Temsilcisi: Darbe karşıtları orduyu çok şaşırttı

Schraner Burgener, uyardıkları cunta yetkililerinin, "Yaptırımlara alışkınız, geçmişte de yaptırımlardan hayatta kaldık" yanıtını verdiğini aktardı

Şu an çalışma alanından uzakta olan Schraner Burgener, en kısa sürede Myanmar'daki ofisine dönmeyi umduğunu söyledi (AP)

Birleşmiş Milletler (BM) Myanmar Özel Temsilcisi Christine Schraner Burgener, darbeye sahne olan Güneydoğu Asya ülkesinde iktidarı ele geçiren askeri yönetimin yeni yaptırımlardan korkmadığını belirtti.

İsviçre'nin Bern şehrinden video bağlantısıyla gazetecilere açıklama yapan Schraner Burgener, sadece çarşamba günü 38 kişinin öldürüldüğü Myanmar'daki kanlı olayları değerlendirdi ve temasa geçtikleri ordu yetkililerinin verdiği yanıtları paylaştı.

Schraner Burgener, Myanmar'da Ang San Su Çi yönetimini 1 Şubat'ta deviren askeri yetkilileri, dünya devletlerinin ve BM Güvenlik Konseyi'nin "güçlü önlemler alabileceği" konusunda uyardıklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Associated Press'in (AP) haberine göre özel temsilci, muhataplarının bu ikazlara "Yaptırımlara alışkınız, geçmişte de yaptırımlardan hayatta kaldık" yanıtını verdiğini aktardı.

Schraner Burgener, yaşananlardan sonra Myanmar'ın tecrit edilebileceği uyarısında bulunduğundaysa, ordu yetkililerinin karşılık olarak "Birkaç dostumuzla yürümeyi öğrenmek zorundayız" dediğini ifade etti.

BM yetkilisi, darbeye muhalefete gençlerin öncülüğünü yaptığını belirterek, bu kesimin "iyi örgütlendiğini, diktatörlüğe ve tecrit günlerine geri dönmek istemediğini" kaydetti.

Şu ana kadar Myanmar'da yaşayan kişilerden 2 bin kadar mesaj aldığını söyleyen Schraner Burgener, diğer yandan parlamento üyeleri ve Başkomutan Yardımcısı Soe Win'le her gün görüşme halinde olduğunu ifade etti.

Ordunun darbeye yönelik muhalefet karşısında şaşkınlık yaşadığını da belirten BM temsilcisi, Myanmar tarihindeki askeri müdahaleleri hatırlatarak "Sanırım ordu, yaptıklarının 1988, 2007 ve 2008'dekiler gibi işe yaramadığını görünce çok şaşırdı" dedi.


Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU