"Tank adam" gibi direndi: Myanmarlı rahibenin görüntüsü viral oldu

Ann Roza Nu Tawng, güvenlik güçlerine, "Lütfen beni öldürün! İnsanların öldürüldüğünü görmek istemiyorum" diye yalvardığını anlattı

Myanmar'da darbe karşıtı göstericilere sert müdahale eden güvenlik güçlerinin karşısına geçen bir rahibenin, protestoculara ateş açılmasını önlemek için yalvardığı anlar kameralara yansıdı.

1 Şubat darbesiyle sivil lider Ang San Su Çi'yi iktidardan indiren cunta yönetimine karşı kitlesel ayaklanmalara sahne olan ülkede can kaybı artarken, olaylar sırasında çekilen bir görüntü eylemlerin sembolü haline geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

28 Şubat'ta ülkenin kuzeyindeki Myitkyina kentinde meydana gelen olayda, rahibe Ann Roza Nu Tawng, silahlı polislerin karşısına tek başına çıkarak diz çöktü, sonra da gözyaşları içinde kalkıp güvenlik güçlerinden eylemcilere ateş etmemelerini istedi.

Katolik rahibe, Sky News'e verdiği röportajda, protestoculara ateş edildiğini duyduğu sırada bir klinikte çalışmakta olduğunu söyledi.

"Protestocuları dövdükleri yere doğru koşuyordum. Olay kliniğin önünde yaşanıyordu. Savaş çıkmış gibiydi. Pek çok insan yerine ben ölsem daha iyi olur diye düşündüm" diyen Ann Roza şöyle devam etti:

Yüksek sesle ağlıyordum. Boğazım da ağrıyordu. Niyetim, insanların kaçmalarına ve özgür bir şekilde protesto etmelerine yardım etmek ve güvenlik güçlerini durdurmaktı.

Onlardan halkı tutuklamaya devam etmemelerini istedim. Yalvardım. O an korkmadım.

Halkın ordu karşısında savunmasız olduğunu da belirten rahibe, "Bizi korumaları gerekiyordu ama halkımız kendisini savunmak zorunda. Onlar (güvenlik güçleri) sevmedikleri kişileri tutukluyor ve dövüyor. Onları öldürüyorlar. Myanmar halkını koruyacak kimse yok. İnsanlar kendilerini savunmalı ve birbirlerine yardım etmeli" ifadelerini kullandı.

Karşısındaki yetkililere seslenirken, "Lütfen beni öldürün! İnsanların öldürüldüğünü görmek istemiyorum" dediğini aktaran rahibe şunları anlattı:

Biri bana yaklaşıp 'Rahibe, merak etme, onları vurmayacağız' dedi. Ben de 'Onlar başka silahlarla da öldürülebilir. Onları vurmayın. Onlar sadece protestocu' dedim.
 

Tiananmen.jpg

5 Haziran 1989, Tiananmen Meydanı (AP)


Rahibenin silahlı polisin karşısına geçtiği o anlar, Çin'de 1989'da yaşanan Tiananmen Meydanı katliamı sırasında gövdesiyle tanklara karşı duran adamın ikonik görüntüsünü akıllara getirdi.

Times of Israel'in haberine göre, bu olayın yaşandığı 28 Şubat'ta en az 18 protestocu vurularak öldürüldü. Darbeden bu yana da toplamda en az 54 kişinin hayatını kaybettiği ve bin 700'den fazla kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.



Independent Türkçe, Times of Israel, Sky News

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU