DEVA Partili Yeneroğlu: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklayacağı müjde Gara Operasyonu ile ilgili miydi?

Yeneroğlu, Gara Operasyonu'na ilişkin Bakan Çavuşoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi

Fotoğraf: AA

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Gara operasyonuyla ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun cevaplaması istemiyle TBMM'de verdiği soru önergesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen çarşamba günü bir müjde açıklayacağını duyurduğunu fakat bu açıklamanın geşmediğini hatırlatarak " Bu müjde Gara Operasyonu ile ilgili miydi?" diye sordu. Yeneroğlu, Milli Savunma Bakanı Akar'ın söz konusu açıklamada neden "Alıkonulan 13 vatandaşımızın naaşlarına ulaşılmıştır" ifadesini kullandığını da sordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeneroğlu'nun önegesinde yer alan sorular şöyle:

1- Kuzey Irak Gara bölgesinde düzenlenen operasyon en baştan itibaren bir Rehine Kurtarma Operasyonu olarak mı planlanmıştı? Şayet böyle planlandıysa operasyonda hayati derecede önemli sürpriz etkisini azaltan hava bombardımanları ve operasyonun hedefi ile ilgili dışarıya bilgi sızıntısına neden olabilecek Peşmerge kullanımına niçin ihtiyaç duyuldu? Niçin bir kısım medyada aleni şekilde günler öncesinden itibaren ‘Gara operasyonu geliyor’ tarzında yayınlar yapıldı?

2- Terör örgütü tarafından hürriyetinden yoksun bırakılan vatandaşlarımızın kurtarılması için yapılan risk değerlendirmesinde operasyon son çare olarak mı görüldü? Vatandaşlarımızı kurtaracak başka hal tarzları uygulanamaz mıydı?

3- Açık kaynaklara düşen bilgilere göre birliklerimiz Gara’dan çekildi. Bölgenin terör örgütü tarafından yeniden kullanılmasını engellemek için ne tür tedbirler alındı?

4- 9 Şubat günü, Harekâtın başladığı ifade edilen 10 Şubat 2021 Çarşamba günü için Sayın Cumhurbaşkanı Türk milletine bir müjde vereceğini vaat etmişti ancak bu müjde açıklanmadı. Bu müjde Gara Operasyonu ile ilgili miydi?

5- Sn. Savunma Bakanı operasyon sonrası yaptığı detaylı açıklamada şehit olan vatandaşlarımız arasında askerler varken niçin ‘sivil vatandaşlar’ tabirini kullandı? Eğer sivil vatandaşlarsa niçin asker şehitlerimiz hakkında Savunma Bakanlığı resmi sosyal medya hesaplarından taziye mesajları yayınlandı? Bu asker şehitlerimiz için Savunma Bakanı niçin ‘sivil vatandaş’ tabirini kullanmayı tercih etti?

6- Operasyonunun siyasi ve askeri hedefi neydi? Günün sonunda elde edilen sonuç başarı mıdır, başarısızlık mıdır? Alınan risk ve 3 Özel Kuvvet personelimiz, 13 vatandaşımızın yani toplam 16 kişinin şehit olması, bazıları ağır 7-8 Özel Kuvvetçinin yaralanması ile neticelenen operasyondaki ödenen bedel karşılığında alınan sonuç başarı olarak tanımlanabilir mi?

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU