Kovid-19 sonrası NATO’nun askeri kanadı nasıl bir yol haritası izleyecek?

Benan Kepsutlu, Independent Türkçe için NATO’nun Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanı, Amerikalı Korgeneral J.T. Thomson ile konuştu

Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!


Korona salgınının ortaya çıkması sonrasında en sık duyduğumuz cümlelerden biri.

Sadece iç politikaya, ulusal ekonomiye, eğitim sistemine ya da yaşam biçimlerimize ilişkin değil bu söylem,

Aynı zamanda uluslararası siyasi ve askeri dengeler ve onların işleyiş şekilleri için de geçerli.

Kovid-19’un çok hızlı yayılabilme özelliği nedeniyle, virüsün ordu personellerine sıçrama riski sık sık gündeme getirildi.

Sadece TSK için değil, tüm dünya ülkeleri kendi orduları içinde tedbirleri sıkılaştırdı.

Yine de virüsün görüldüğü ve hızlıca yayıldığı ordular oldu.

Uluslararası anlamda alarm durumuna geçen organizasyonlar da kendilerine yeni bir yol haritası belirliyor.

Onların başında gelenlerden biri Türkiye’nin de üyesi olduğu NATO.

NATO’nun sadece siyasi kanadı değil, aynı zamanda askeri kanadı da sınırları bilinmeyen bu “düşman”a karşı yeni politikalar üretmeye başladılar.

Zira, 30 müttefik üye ülkenin kendi aralarındaki dinamik çalışma yöntemleri ve sınırlar arası sirkülasyon bir tarafa, devam eden tatbikatlar ve geleceğe yönelik yapılan planlamalar var.

NATO’nun en kritik ve Doğu Karargahı olarak bilinen LANDCOM İzmir’de.

Türkiye’nin 1952’de NATO’ya girmesiyle birlikte Türk ve yabancı subayların görev yaptığı bu karargah, stratejik açıdan çok önemli.

Dolayısıyla Kovid-19’un onların da başlıca gündem maddesi.  

İzmir’deki NATO karargahı LANDCOM içinde Kovid-19’a karşı alınan önlemleri, bu süreçte dünya genelindeki diğer karargahlarla çalışma yöntemlerini, salgın sonrasında NATO askeri kanadının dünya genelinde uygulayabileceği stratejiyi, kısacası “yeni dünya”nın sahada uygulanabilme ihtimallerini, NATO’nun Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanı, Amerikalı Korgeneral J.T. Thomson ile konuştum. 


"Ev sahibi Türk devletinin bize destek veren bir destek tugayı var, harika iş çıkarıyor"
 

n.jpg
Korgeneral J.T. Thomson, Independent Türkçe için Benan Kepsutlu'nun sorularını yanıtladı / Fotoğraf: Twitter - @LANDCMD

 
- Korgeneral Sayın Thompson, bizimle görüşmeyi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Kovid-19'a karşı askeriye, NATO, ne gibi önlemler alıyor?

Bu fırsatı sunduğunuz için ben teşekkür ediyorum Benan. NATO genelinde çok önemli önleyici tedbirler alındığını söyleyebilirim. Sağlığın gücü, insanlarımızın korunması tüm karargahların bir numaralı önceliğidir.

LANDCOM özelinde, neler yaptığımızdan, risk önleyici tedbirleri nasıl uyguladığımızdan bahsetmek gerekirse, garnizona giriş yapmadan önce herkesin vücut ısısını ölçüyoruz.

Personel sayımızı düşürdük. Telekonferans ve dağıtılmış ağdan çok fazla istifade ediyoruz. Birçok kişi evden çalışabiliyor.

Esasen burada, karargahta, gelecekte de uygulamayı sürdüreceğimiz çok iyi bazı teknikler keşfettik.

Öte yandan, spor salonlarımızı kapattık. Birçok yiyecek tesisini kapattık. Sadece bir tanesini paket servis için açık tutuyoruz.

Sosyal mesafe değil, fiziksel mesafe olarak adlandırılan şeyi uyguluyoruz. Biliyorsunuz, hepimizin maskesi var, iki metrelik mesafeyi koruyoruz. Bir odada en fazla 4 kişi bulunuyor.

Şimdiye kadar çok başarılı olduk. Türkiye'den de muazzam destek alıyoruz. İzmir'de, bu karargahta bulunmaktan çok memnunuz.

Ev sahibi Türk devletinin bize destek veren bir destek tugayı var, harika iş çıkarıyor. Merkezimizi iki haftada bir dezenfekte ediyorlar.

Hatta daha bu perşembe sabahı gelip garnizondaki her binayı dezenfekte ettiler. Bir keresinde arabamı bile dezenfekte ettiler. Bunu ön alıcı biçimde, vaka oluşmasını beklemeden ve karargahı temiz tutmak için yapıyorlar.


"İzmir'de vakalar var; ama burada, LANDCOM karargahında yok"

- Pekala, koronavirüse dair karargahtaki son durum nedir? Sağlık durumları nasıl?

Karargahta kimseye koronavirüs bulaşmadığı için çok şanslıyız. Belirti gösteren birkaç kişi oldu. Test edildiler. Bu kişileri tecrit ettik. Fakat şu ana kadar koronavirüs bulaşan kimse olmadı.

İzmir'de vakalar var. Ama burada, LANDCOM karargahında yok, ki buna askeri personelimiz, burada çalışan siviller, sözleşmeliler, karargaha gelen herkes dahil.


"Herkesin dağınık halde çalışabilme biçiminden memnuniyet verici bir şaşkınlık duyuyorum"

- Peki ya LANDCOM'daki çalışanlarınızın durumu nasıl? LANDCOM'da nasıl çalışıyorlar?

Yani, seyahat kısıtlamalarımız var. İşimizin büyük bir kısmı seyahatte geçiyor. Esasen mart başından beri seyahat etmiyoruz. Video telekonferans kullanıyoruz.

Ancak fiziksel mesafeye dönecek olursak, tam olarak bu odada 50 kişinin bulunduğu zamanlar oluyordu. Her cuma sabahı komuta ve personel toplantısı için burada 50 kişi bir araya geliyordu.

Şimdi bunu NATO iletişim sistemleri üzerinden, ofislerimizden yapıyoruz. Aslında gayet de iyi işliyor.

Zorlayıcı bir işlevdi, herkesin dağınık halde çalışabilme biçiminden memnuniyet verici bir şaşkınlık duyuyorum.
 

1.jpg
Fotoğraf: Twitter - @LANDCMD


"NATO karargahlarının edindiği tüm çıkarımlarla birlikte Türk devletinin destek tugayı da doğrudan harekete geçti"

- Bu süreci diğer karargahlarla, başka ülkelerle nasıl koordine ediyorsunuz?

Harika bir soru. Size şunu söyleyeyim, normalde NATO genelinde, tüm 30 ülkede ve muhatabımız diğer karargahlarda, konferanslar için seyahatler gerçekleştiririz.

Biz, kendi adıma, her ayın yarısını yolda geçiriyorum. Şimdi tüm bu fazla zaman bana kaldı. Bu yüzden çok fazla video telekonferansı gerçekleştiriyoruz.

Geçen hafta Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı General Wolters, İtalya'dan Belçika'ya, Birleşik Krallık'tan Türkiye'ye 14 komutanının hepsinin katılımıyla bir komuta konferansı gerçekleştirdi. Harikaydı. Bunu başardık.

Başka karargahlardan edindiğimiz diğer şeylere gelince, İtalya'da da bir NATO karargahımız var, Napoli'deki Müşterek Kuvvet Komutanlığı. Koronavirüsle bizden çok daha önce mücadele ettiler.

Tecrübelerini paylaştılar. Video telekonferans yoluyla, pozitif biri olduğu takdirde virüsün engellenmesinde kullanılacak bazı iyi tekniklerden bahsettiler.

Biliyorsunuz, test yapmanız lazım, takip ekipleri kurmalısınız. Bu çıkarımlar her yerde paylaşıldı. Bu tecrübelerden bizler de faydalandık ve onların yaşadıklarından dersler çıkarttık.

Dediğim gibi, diğer karargahların edindiği tüm bu çıkarımlarla birlikte ev sahibi Türk devletinin destek tugayı da doğrudan harekete geçti.


"Tüm NATO operasyon sahasında caydırıcı faaliyetlerimiz devam ediyor"

- Peki, bu süreçte zorlandığınız hususlar oldu mu? Kovid-19 süresince LANDCOM'da karşılaştığınız en büyük zorluklar neler?

Seyahat kısıtlamalarının karşılaştığımız en güç şeylerden biri olduğunu düşünüyorum. Bir zaman sonra tekrar seyahat edebileceğiz.

Ancak şimdi, Estonya'da gerçekleştirilen bir tatbikat var. Her yıl düzenlenen Bahar Fırtınası isimli bir tatbikat.

Normalde bu tatbikatta gözlemcilerimiz, eğitmenlerimiz, ders çıkaracak çalışanlarımız olurdu. Seyahat edemediğimiz için orada değiliz.

Askeri eğitim esnasında orada olmadan bunu yapmak biraz zor. Ancak riski artıracağı için onlarda orada bulunmamızı istemiyor. Dolayısıyla seyahat kısıtlamaları biraz zorluk çıkarıyor.

Normalde NATO genelinde, Hatta Tunus'tan Gürcistan'a kadar ortak ülkelere bile gezici eğitim ekipleri yolluyorduk. Şimdi bunu yapmıyoruz.

Yine de şunu söylemeliyim, tüm NATO operasyon sahasında caydırıcı faaliyetlerimiz devam ediyor.


"Kesinlikle askeriye açısından, bu süreçten daha akıllı ve daha güçlü biçimde çıkacağız"
 

J.T. Thomson.jpg
Korgeneral J.T. Thomson / Fotoğraf: lc.nato.int


- Askeri tatbikatlardan bahsettiniz. Bu süreç NATO askeri tatbikatlarını gelecekte nasıl etkileyecek? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Nasıl ve ne ölçüde etkileyeceğini gerçekten bilmiyoruz. Ancak biliyoruz ki etkileyecek ve bizim de askeriye olarak gelecekte buna uyum sağlamamız gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün yeni bir süreç olacağını söyledi. Tamamıyla haklı. Kesinlikle askeriye açısından, bu süreçten daha akıllı ve daha güçlü biçimde çıkacağız.

Artık eski çalışma usullerine geri dönemeyiz. Bunun ve şu an devam eden tatbikattan edindiğimiz dersler üzerinde halen çalışıyoruz.

Taktik yayılım yaptım, tüm askerlerdeki belirtileri önceden kontrol ettiler. Yüz maskesi gibi, el sıkışmama gibi gereklilikler önem taşıyor.

Bunlar askeri eğitime de uygulanıyor. Ekipmanlarımızı alışkın olduğumuzdan daha sık temizlemek zorundayız.


"Kovid-19 geçtikten sonra yeni süreçte de NATO hala en güçlü, en başarılı ittifak olacak"

- Peki bu virüsün askeri öncelikleri veya NATO önceliklerini değiştirdiğini düşünüyor musunuz?

Şu anda bile NATO’nun dünyadaki en güçlü ve en başarılı askeri ittifak olduğunu söyleyebilirim.

Sanırım Kovid-19 geçtikten sonra da, yeni, normal süreçte de NATO hala en güçlü, en başarılı ittifak olacak.

Bu süreci öğreneceğiz. Ama bize bu krizi atlattıracak şey, şu anda işte bu ekip çalışması, çabamızın birliği, uyumumuzun devamı.

Ben bu süreci devam ettirdim. Özellikle Türkiye üzerinden, diğer ülkelere uçuş malzemeleri gönderdik. Sadece NATO’nun üye ülkelerine değil, ortaklarımız olan ülkelere de.

Böylece herkes birlikte çalışıyor. Sanırım bu süreç sonrasında daha da güçleneceğiz.


"NATO misyonu aynı kalacak, sadece bunları uygulama yöntemlerimiz farklı olacak"

- Yeni bir dünya düzenine geçtiğimizi düşünmüyor musunuz?

Sanırım öyle görünüyor. Bunlar olabilir… Yeni bir dünya düzeni hakkında şahsen spekülasyon yapmak istemiyorum.

Şüphesiz yeni bir süreç olacak. Ama NATO’nun hala çok güçlü ve başarılı bir ittifak olmaya devam edeceğini düşünüyorum.

Misyonumuz aynı, bu da NATO’nun 30 ülkesinin tamamı için Avrupa-Atlantik bölgesinin korunması ve savunulmasıdır.

NATO olarak yaptığımız bu üç temel görev. Birlikte savunma, krize müdahale ve güvenlik işbirliği.

Bence bu misyonlar aynı kalacak, sadece bunları uygulama yöntemlerimiz farklı olacak.


"Asıl hedefimiz hedefimiz barış; fakat kötü olan daha da kötüleşirse, biz bu barışı savunmaya hazır olmalıyız"

- Bu süreç sonunda, gelecekte askeri yöntemler nasıl değiştirilecek veya değiştirilebilir?

Hazır olmamız gerekecek. Maalesef çok karmaşık ve belirsiz bir dünyada yaşıyoruz. Orada birçok potansiyel düşman var.

Yine de askeri niteliksel bir üstünlük sağlamak, hazır kalmak ve hemen cevap verebilmemiz gerekecek.

Patronumuz bize hazır olmamızı söylüyor ve bize bu söylediğinde, bu üç anlama geliyor; ilki duyarlı olmak, hızlı yanıt vermekle ilgilidir.

Dayanıklı olmak, güçlü olmak ve sıkıntılarla başa çıkmakla ilgilidir bu. Ve ölümcül olmak, bu da caydırmak biliyorsun.

Asıl hedefimiz hedefimiz barış; fakat daha kötü olan daha da kötüleşirse, biz bu barışı savunmaya hazır olmalıyız.


"Burada büyük bir tıbbi kapasite var ve Türkiye çok büyük çaba sarf ediyor; şahane ev sahipliği yapıyor"

- Kişisel bir soru da sormak istiyorum. Bu süreçte ailenizi, çocuklarınızı görüyor musunuz?

Tıpkı sizi gördüğüm gibi, uzaktan görüntülü olarak. Her gün onlarla bu şekilde konuşuyorum.

En küçük oğlum 18 yaşını doldurdu. Oğlumun lise mezuniyetine gitmek için mayıs sonunda evde olmayı umut ediyordum; ancak Teksas’daki lise mezuniyeti artık böyle uzaktan, sanal olacak.

Ama onları yaz sonunda göreceğim, eminim. Daha önce de uzun ayrılıklar yaşadık. Sadece aralık ayında evdeydim. Yaz sonunda evde olacağım.

- Anlıyorum Bay Thomson. Eklemek istediğiniz, altını çizmek istediğiniz başka bir konu var mı?

Herkese bunun görünmez bir düşman ve bu bir kriz olduğunu söylemek istiyorum ve sınırları bilinmiyor.

Kovid-19 bulaşan herkese ve tüm ailelere taziyelerimi sunuyorum. Ölümler oluyor, hastaneye kaldırılan insanlar var, onları her zaman hatırlayacağız ve dualarımızda olacaklar.

Ekip çalışması bu yüzden çok önemli. Daha önce söylediklerimi yineleyeceğim; İzmir’de olduğumuz için çok mutluyuz. Bu komutanlıkta görev yapan herkes burada olmayı seviyor.

Demek istediğim, burada büyük bir tıbbi kapasite var ve Türkiye çok büyük çaba sarf ediyor. Şahane ev sahipliği yapıyorlar.

Bu krizde Türkiye’nin bize karşı tutumunu önemsiyorum. Hükümetin koyduğu zorunluluklara uyuyoruz. Bu güzel ülkede iyi misafirler olmak istiyoruz.

- Teşekkür ederim Korgeneral Thomson. Bu röportaj için çok teşekkürler.

Teşekkürler. Sizinle konuşmak harikaydı. İyilik ve esenlikler diliyorum.

- Ben de çok teşekkür ederim. Esen kalın.

 

 

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU