Koronavirüs aşısı için dünya genelinde yarış: 70 aşıdan üçü öne çıkıyor

Klinik süreçte en ilerideki çalışma, Hong Kong merkezli CanSino Biologics Inc. ve Pekin Biyoteknoloji Enstitüsü’nün geliştirdiği ikinci aşamadaki deneysel bir aşı

(Pixabay)

Çin’in Vuhan kentinde tespit edildikten sonra dünya çapında yayılan yeni koronavirüs, tüm önlemlere rağmen etkisini sürdürürken, ilaç firmaları da ölümcül patojene çare bulmak için adeta yarışıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) küresel çapta gelişme aşamasındaki 70 koronavirüs aşı projesi olduğunu açıkladı. Buna göre üç aday, kinik aşamaya geçmiş durumda.

Klinik süreçte en ileride olanı, Hong Kong merkezli CanSino Biologics Inc. ve Pekin Biyoteknoloji Enstitüsü’nün geliştirdiği ikinci aşamadaki deneysel bir aşı.

DSÖ’ye göre insanlarda test edilen diğer ikisi ABD'li ilaç üreticileri Moderna Inc. ve Inovio Pharmaceuticals Inc. tarafından ayrı ayrı geliştirilen aşılar.

Bulaşıcı patojenin tek başına önlemlerle durdurulması muhtemel olmadığı için aşı çalışmalarında eşi görülmemiş bir hızda ilerleme yaşanıyor. İlaç endüstrisi, piyasaya bir aşı sürmek için gereken süreyi (genellikle 10 ila 15 yıl) gelecek yıla sıkıştırmayı umuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Star’ın aktardığına göre büyük ve küçük ilaç imalatçıları, virüsü durdurmanın en etkili yolu olan aşıyı geliştirmek için çabalıyor. DSÖ’ye göre Pfizer Inc ve Sanofi gibi ilaç devlerinin de klinik öncesi aşamalarda aşı adayları bulunuyor.

CanSino geçen ay, geliştirdiği aşının klinik denemeye geçmesi için Çin'in yasal onayını aldığını açıklamıştı. Cambridge, Massachusetts merkezli Moderna da onayı Mart ayında almıştı. Inovio ise klinik denemelere geçen hafta başlamıştı.

Worldometers’ta yer alan verilere göre dünya çapındaki koronavirüs vaka sayısı bugün itibarıyla 1 milyon 857 bin 115’e ulaştı. 428 bin 333 kişinin hastalıktan kurtulduğu belirtilirken, 114 bin 332 kişininse hayatını kaybettiği bildirildi.

Independent Türkçe, The Star

DAHA FAZLA HABER OKU