AK Parti Sözcüsü Çelik’ten Brexit açıklaması: Avrupa için reform zamanı, Türkiye zamanıdır

AK Partili Çelik, AB için asıl tehdidin dışarıda değil içeride olduğunu savunarak, AB’nin Türkiye ile “güçlü ve ilkeli bir ilişki kurması gerektiğini söyledi

Fotoğraf: AA

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’ni resmen terk etmesinin yankıları sürüyor.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Brexit’i Twitter’dan değerlendirdi.

Eski Avrupa Birliği Bakanı da olan Çelik, Brexit’in bir “dönüm noktası” olduğunu söyledi.

"AB, ilk defa bir krizi fırsata çeviremedi"

Yeni bir denge durumuna kadar AB içindeki tartışmaların devam edeceğini ifade eden Çelik, “AB ilk defa bir krizi fırsata çevirmemenin sancısını yaşıyor” dedi.
 


"AB için asıl tehdit içeride"

AB’de her zaman birliği dış tehditlere karşı koruma duygusunun önde olduğunu belirten Çelik, “Şimdi görülüyor ki, AB için asıl tehdit içerden kaynaklanıyor. Reform yapamayan bir AB kendini koruyamıyor. Türkiye’ye karşı olduğu gibi genişleme politikasında ilkeli davranmayan AB’nin cazibesi kalmıyor” ifadelerini kullandı.

Çelik şunları yazdı:

En önemlisi de “Avrupa’nın DEAŞ’ı” olarak adlandırdığım aşırı şağ karşısında, AB, etkili bir mücadele veremiyor. Geçmişte Avrupa anti-semitizm yapanlar eliyle felakete sürüklenmişti. Şimdinin nazileri İslam düşmanlığı yapıyor. Avrupa kurumları buna karşı genelde pasif kalıyor.

İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan düzen artık sona eriyor. Bundan sonra mesele reform yapılarak daha kapsayıcı ve demokratik bir düzen mi kurulacak, yoksa korumacı, içe kapanmacı ve daha az demokratik yollara mı sapılacak meselesidir.

Avrupa için anlamlı bir gelecek daha kapsayıcı ve daha demokratik bir düzene evrilmekle olur. Bunun anahtarı Türkiye ile güçlü ve ilkeli bir ilişkiden geçer. Avrupa için reform zamanı, Türkiye zamanıdır. Reform fırsatını değerlendiremeyen AB, aşırı sağ zamanını davet edecektir



Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU