Bakan Koca: Yapay Zeka Enstitüsü kuruldu

Hekimlere yardımcı olan robotik sistemin 2020'de devreye gireceğini belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Sistem şüpheli bulduğu görüntüleri işaretleyerek raporlayacak, hekimin dikkatine sunacak" ifadelerini kullandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Dijitalleşme ile Eylül ayından bu yana 477 bin gereksiz MR, tomografi ve mamografi çekiminin önüne geçtik /

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bünyesinde Sağlık Veri Araştırmaları ve Yapay Zeka Uygulamaları Enstitüsü'nün kurulduğunu açıkladı.

"Ön raporlamayı yapay zeka yapacak, sistem şüpheli bulduğu görüntüleri hekimin dikkatine sunacak"

2020 itibarıyla bazı görüntüleme tekniklerinin raporlanmasında yapay zekanın kullanılacağını aktaran Koca, şu sözleri söyledi:

Bu sene mamografi, kafa tomografisi gibi bazı radyolojik görüntüleri robotik sistemlerle ön kontrolden geçireceğiz. Daha çok ön raporlama anlamında patolojik görüntüyü, milimetrik boyutuyla atlamamak noktasında yapay zekanın önden okuma yapması sağlanacak. Böylece hekimin önüne ön bir raporlama gelecek. Hem hızlı hem de bir şey atlamama noktasında hekime yardımcı olan bir robotik sistem de önümüzdeki yıl devreye girecek. Sistem şüpheli bulduğu görüntüleri işaretleyerek raporlayacak, hekimin dikkatine sunacak. Bu şekilde hem küçüklüğü sebebiyle insan gözünden kaçabilecek lezyonların atlanması ve teşhisin gecikmesi engellenecek hem de raporlama kalitesi artacak.

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca AA.png
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca / Fotoğraf: AA

 

Hekimin her zaman devrede olacağının altını çizen Koca, "Robotik değerlendirme, hekimin işini kolaylaştıracak, en küçük görüntülerin de atlanmaması için hatırlatma yapan, hekimin bundan sonra yine okuma yaptığı bir robotik sistem olacak" dedi.

"477 bin gereksiz MR, tomografi ve mamografi çekiminin önüne geçtik"

Bakan Koca, dijitalleşmeyle gereksiz tektiklerin önüne geçilerek tasarruf sağlandığına da değindi:

(Eylül ayından bu yana) 477 bin gereksiz MR, tomografi ve mamografi çekiminin önüne geçtik. Teknoloji sayesinde hızlı raporlama, tanı ve teşhis imkanı sağlanıyor. Bu çerçevede yaygın bir veriye sahip olduğumuz için yapay zekayı da kullanmayı hedefledik.

"Yapay zekanın devrede olduğu cerrahi uygulamalar da önümüzdeki dönemde daha hızlı devreye girebilir"

Hali hazırda bazı alanlarda robotik cerrahinin uygulandığı hatırlatan Sağlık Bakanı, yapay zekanın devrede olduğu cerrahi uygulamaların ise önümüzdeki dönemde hızla devreye girebileceğine vurgu yaptı.

Yapay zeka ile ilgili üniversitelerin bünyesindeki çalışmalara da dikkati çeken Bakan Koca, bu çalışmaları destekleyeceklerini belirtti.

 

yapay zeka independent.jpg
Fotoğraf: Pixabay

 

E-nabız sistemi

15,5 milyon kullanıcılı e-nabız sistemine ilişkin de bilgi veren Koca, kişilerin tüm sağlık verilerinin burada toplandığını belirtti:

Kullanıcı, bu verilerini istediği kişi ile paylaşabilir, görüntüler dahil olmak üzere verileri istediği hekime açabilir veya kapatabilir, randevusunu buradan alabilir, yakın eczaneye kadar birçok veriyi bulabilir, gerektiğinde gizleyebilen kişi istediğinde de açabilen bir sistem.

 

Independent Türkçe, AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU