Trump korkusuyla küresel devler ABD’deki yatırımlarını büyütüyor.
Apple, ABD’de satışa sunulacak iPhone’ları Çin’de değil Hindistan’da, iPad ve Apple Watch gibi ürünlerini Vietnam’da üreteceğini açıkladı.
Hindistan kazandı, Çin kaybetti. Şirket bu sayede ABD’nin gümrük tarifelerinden ürünlerini koruyacak. Apple, ürünlerinin yüzde 90’ını Çin’de üretiliyor.
Çin 10 milyon istihdam kaybedecek
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, “ABD ile Çin arasındaki gümrük vergisi savaşının devam etmesi durumunda Çin’in 10 milyon iş kaybedeceğini” ifade ederken bankalar da Çin’in kısa vadede 10 ile 20 milyon arasında istihdam kaybı yaşayabileceğini öngörüyor.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu’na göre 16 ile 24 yaş arasındaki gençlerin yüzde 18,8’i işsiz.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Çin ABD’nin altını oyuyor
ABD 2024’de Çin’den 400 milyar dolarlık elektronik eşya, oyuncak, mobilya ve makine satın aldı. Çin 2024’de ABD’nin tüm ticaretinin yüzde 11’ini oluşturdu.
ABD bebek arabaları, şemsiyeler gibi normalde çok da önemli olmayan ürünlerde yüzde 96 Çin’e bağımlı. Çin ABD tarım topraklarını, şirketlerini, know- how’ını satın alıyor. Uzmanlara göre ABD’nin altını oyuyor.
Çin’de üretim düştü
Çin’in ihracat siparişleri son 13 yılın en düşüğü, ABD ile devam eden ticaret savaşını Çin fabrikaları hissetmeye başladı. Çin Ulusal İstatistik Bürosu’na göre resmi satın alma endeksi mart ayında yüzde 50,5’den nisanda yüzde 49’a geriledi.
Hükümet ticaret savaşlarından imalat sanayini ve istihdamı korumak için daha fazla mali teşvik, daha fazla borçlanma aracı piyasaya sunuyor. Piller, nadir toprak elementleri, yarı iletkenler, silahlar Çin’den ABD’ye artık daha pahalıya gidiyor. Uluslararası Para Fonu IMF, Çin’in 2025’teki yüzde 5’lik büyüme hedefinin tutturulamayacağını açıkladı.
Çin’de kırsala göç başladı
Çin’in güneş paneli ve elektrikli araç üreten eyaletlerinde birçok fabrika iflas etti, kapandı, bazıları çalışanları ücretsiz izne çıkardı. Ortalama 688 dolarlık maaşlar yarıya indirildi.
Şehirden kırsala göçler başladı. İş ajansları Tik Tok hesaplarında göçmen işçilere evde kalmalarını söyleyip, iş olmadığına yönelik videolar yayınlıyor. İhracat durma noktasına gelmiş durumda.
Chine Galaxy Securities tarafından yayınlanan bir rapora göre Çin’de 120 milyon kişi ihracat odaklı ekonomide çalışıyordu, hepsinin işi risk altında.
ABD limanlarına yapılan sevkiyatlar azalıyor
Target, Walmart ve Home Deport gibi şirketlerin yetkilileri bakanlarla görüştü, endişelerini bildirdi. Perakende devleriyle görüşen hükümet yetkilileri ekonomik kayıptan korkmuş olacak ki, Beyaz Saray Çin ile ticaret gerginliğini azaltmak için adımlar atılacağını açıkladı.
Joe Biden’ın veda konuşmasında dikkat çektiği, “oligarşi ve teknoloji-endüstriyel kompleks” gidişata el koydu. ABD’nin tüketim malları ithalatı Ocak ve Şubat ayında yüzde 25 arttı.
Ülkenin en büyük limanı Los Angeles’a gelen gemi sayısı nisanın son haftası yıllık bazda yüzde 57 arttı. Artışların nedeni fırtına öncesi rafları doldurma gayesi. Nakliye şirketi HLS nisan ayında Çin’den gelen 80 geminin iptal edildiğini duyurdu.
ABD’nin ithalatı yüzde 25 düşecek
National Retail’e göre 2025 yılında ABD’nin ithalatı yüzde 20 düşecek. Los Angeles limanına mayıs ayında yüzde 34 daha az gemi gelmesi öngörülüyor. ABD hükümeti nisan ayında gümrük vergilerini bir önceki yıla göre yüzde 60 artırarak 16 milyar dolar gelir elde etti.
ABD, Çin’in yeşil endüstrisinden korkuyor
“Siber casusluk, Çinli şirketlerin ABD teknolojisini çalma ihtimali, verilerin Çin’e gitme kaygısı” ABD ile Çin arasındaki mücadelenin görünen kısmı. Arka planda, Çin dünyanın en büyük güneş enerji paneli üreticisi olması, yatırımlarının büyümesi, elektrikli araç ve diğer bileşenleri üretmesi gibi nedenler var.
Pek çok nadir elemente sahip, bilimsel çalışmalarda ABD’yi geçti. ABD son yıllarda yenilenebilir enerjilerle ilgili teknolojilere yatırım yapmadı. Birçok üründe ithalatçı konumda. Çin yeşil dönüşümü savunarak devasa bir yeşil endüstri yarattı. Trump, yeşilden fosile döndü, ABD’yi yeniden teknoloji alanında lider yapmak dünyaya mal satmak istiyor.
Güvenlik odaklı ticaret
ABD ile Çin arasındaki ticaretin temelinde ABD’nin kaybetmek üzere olduğu ticari güç ve güvenlik endişesi var. ABD giderek daha fazla Çin ve diğer AB ülkelerine bağımlı hale geliyor.
Avrupa Komisyonu net sıfır hedefi için hem kendi kendine yeterlilik hem de ithalatı artırma hedefliyor, ticareti çeşitlendirmeye çalışıyor.
Güvenlik odaklı ticaretin temelinde bölgesel ittifaklar var. Ticaret kulüpleri, ekonomik çıkarları için bölgesel birliktelikler dizayn ediyor.
Benzer şekilde küresel “iklim kulüpleri de” enerji güvenliğini temel alan birliktelikler yaratıyor. ABD tüm kulüplerin dışında kalmış olabilir mi?
ABD tarımı endişeli, fazla endüstriyel
ABD’nin 2025 yılı tarım ihracatının 170 milyar, ithalatının 215,5 milyar dolar olması öngörülüyor. Pamuk ve soya fasulyesi ihracatı düşmeye devam ediyor. Ticaret açığı giderek büyüyor.
ABD ile Çin arasındaki azalan tarım ticaretinin yerini Meksika, Arjantin dolduruyor. Çin 2018’deki kısıtlamalardan sonra tarım ticaretinde ABD’ye bağımlılığını azalttı, yeni tedarikçiler buldu.
ABD’nin 2025’de 45,5 milyar dolarlık rekor tarımsal ticaret açığı yaşaması bekleniyor. ABD’li çiftçiler Trump’ı desteklese de Çin’e soya satmak istiyor. 2016’da Çin’e 36 milyon ton satılan soya, son yıllarda 26 milyon tona kadar geriledi. Traktör pazarının küresel oyuncuları işten çıkarmalar yapmaya başladı, pazarlar daralıyor.
Fonksiyonel gıdalarda Singapur, İngiltere hız kazandı. Trump, ilk döneminde Çin ticaret savaşının kaybedeni çiftçileri sübvansiyonlarla korumuştu. Sadece soya üreticileri 5,4 milyar dolar desteklenmişti.
ABD, tarımı fazla endüstriyel, AB’li tüketiciler daha organik daha sağlıklı gıdalar talep ediyor. ABD tarımının modifiye edilmesi gerekiyor.
Küresel Gayri Safi Hasıla yüzde 7 düşebilir
ABD hükümetine göre, vergi tartışmalarından sonra 75 ülke ABD ile anlaşmak için Beyaz Saray’ı aradı.
Kara borsaya düşen “Çin/ABD vergileri sonrasında, Dünya Ticaret Örgütü’nden gelen, 'küresel ticaretin yüzde 3’ünü yapan iki dev arasındaki vergi savaşı iki ülke arasındaki ticareti yüzde 80 azaltabilir, küresel gayrisafi yurt içi hasıla yüzde 7 düşebilir” açıklaması sonrası ABD ve Çin anlaştı. Küresel ticaret rahat bir nefes aldı.
Küresel ticaret rahatladı
Trump’ın eli belinde tavrının, karşılıklı inadın kimseye fayda getirmeyeceğini anlayan taraflar tam da beklendiği gibi anlaştı. ABD süreçten ziyadesiyle nemalandı.
Dünyaya “ben bitti demeden bitmez, bana mal satmayan iflas eder” algısını güçlendirdi.
Çin de “ABD’ye kiminle dans ettiğinin farkında mısın” diyerek havlu atmayacağını gösterdi. Diplomasi oyununda taraflar gövde gösterisini yapıp dosta düşmana gerekli mesajları ilettikten sonra anlaştılar.
ABD ve Çin 12 Mayıs’ta vergileri 90 gün süreyle düşürme konusunda anlaştı. İki ülke söz konusu dönem boyunca yüzde 10 temel vergi uygulayacak ve oranları yüzde 100’ün üzerine çıkaran bazı misilleme vergilerini kaldıracak.
Çin de 90 gün boyunca ABD mallarına uyguladığı yüzde 34 gümrük vergisi ve diğer tüm vergileri iptal edecek.
Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü, “bu adım her iki ülkedeki üretici ve tüketicilerin beklentilerine, her iki tarafın çıkarlarına ve dünyanın ortak çıkarlarına hizmet ediyor” diyerek küresel ticarete gereken denge ve istikrar mesajını verdi.
ABD, üretim kaslarını açmaya çalışıyor
ABD ve Çin ticareti iç içe geçmiş iki dev, ABD Çin’e sattığından üç katı fazla mal alıyor. Trump, Çin lehine 300 milyar dolarlık bir açığı tarifelerle kapatmaya çalışıyor.
ABD’nin kireçlenmiş üretim kaslarını açmaya, ticareti, girişimciliği canlandırmaya çalışıyor. Çin ABD’nin soya, yağlı tohumlarını satın alıyor, devasa Çin hayvancılığını doyuruyor.
Çin ABD’den uzaklaştıkça soya fasulyesi üreticisi Brezilya’ya yaklaştı. Brezilya’nın Çin’e soya fasulyesi ihracatı 2010’dan beri yüzde 280 arttı.
Amerikan Soya fasulyesi Birliği’ne göre 2018 ticaret savaşından ABD’li çiftçiler 27 milyar dolar kaybetti, yüzde 71’i soya kaynaklıydı.
Uzmanlara göre ABD’nin endişesinin temelinde, “savunma gibi kritik sektörlerde elzem olan malların üretiminin ulusal güvenliği tehdit oluşturan ülkelerde (Çin’de) üretiliyor olması” var.
Brezilya kazandı
Çin azalan ihracatı iç pazarla destekliyor. Çin sanayi şirketlerinin cirosunun yüzde 81’i iç pazara üretim yapıyor. İhracatının yüzde 2,7’si ABD’ye yapılıyor.
Brezilyalı politikacılara göre “ABD politikaları Brezilya’nın ekmeğine yağ sürüyor.”
Japonya bile ABD’den aldığı sığır etini Brezilya’ya kaydırdı. Kahvenin en büyük üreticisi Brezilya, Vietnam ve Endonezya’dan alınan kahveye gelen vergiler yüzünden kahve çikolata fiyatlarının yükseleceğini öngörüyor.
Çin, Güney Amerika’ya bağlanıyor
2019’dan 2022’ye kadar ABD, nadir toprak elementlerinin yüzde 72’sini, doğal grafitinin yüzde 42’sini Çin’den ithal etti. ABD, kritik 50 mineralin 12’si için yüzde 100 oranında ithalata bağımlı.
Şili, Peru, Arjantin, ABD’ye kritik mineraller satabilir. Trump, boşuna Grönland’ı istemiyor. Çin Nisan ayında Brezilya’dan 2,4 milyon ton soya fasulyesi satın aldı.
Çinli yetkililer Brezilya’yı ziyaret ederek Peru’nun Chancay limanına bağlayacak bir demir yolu projesinin altyapı çalışmalarını başlattı.
Proje ile Brezilya ihracatı, Atlantik nakliye rotalarını atlayıp, lojistik maliyetlerini düşürebilir. Çin’in Guangzhou limanından Chanca’ya 30 günde ulaşılacak, lojistik maliyet yüzde 20 azalacak.
Velhasıl, ABD Çin arasındaki tarım ticareti savaşında Brezilya, Arjantin, Afrika gibi ülkelere yeni fırsatlar doğuyor.
Trump, her fırsatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a olan hayranlığı ve ilgisini gösteriyor.
Lider diplomasisi bu kadar iyi işlerken ABD, Çin arasındaki ticaret savaşının kazananlarından olacak mıyız, yoksa seyredip bolca “diplomasi hoşbeşi mi yapacağız” görmek lazım.
*Bu içerik serbest gazeteci veya konuk yazarlar tarafından hazırlanmıştır. Bu içerikte yer alan görüş ve ifadeler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish