Afganistan seçimi bombaların gölgesinde yapıldı, ilk sonuçlar 3 hafta sonra

Afganistan’da seçim boyunca yapılan saldırılarda ölü ve yaralılar var. İçişleri Bakanı Anderabi “Taliban’ın seçimi engelleme girişimi başarısız oldu” dedi. Taliban ise seçimin başarısız olduğu görüşünde

Fotoğraf: AFP

Afganistan'da dün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi boyunca ülke genelinde yapılan 68 saldırıda dört güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. 

Afganistan İçişleri Bakanı Mesut Anderabi saldırıları Taliban’ın yaptığını söyledi. Anderabi, 72 kişinin de yaralandığı saldırılarla seçimin engellenmeye çalışıldığını ancak bu girişimlerin başarısız olduğunu savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saldırılar Logar, Tahar, Kunar, Cüzcan, Faryab, Kunduz, Bağlan, Paktiya ve Paktika vilayetlerinde düzenlendi.

Aynı gün ülke genelinde Taliban'a yönelik yapılan 13 operasyonda 34 Taliban mensubunun öldürüldüğü, 14'ünün de yaralandığı bildirildi.

Taliban ise Seçim boyunca Afganistan'ın 28 şehrinde 531 saldırı gerçekleştirildiğini, 3 ilçe merkezi ile 7 karakolun ele geçirildiğini savundu.

Taliban: Seçimlere katılım düşüktü

Taliban’ın açıklamasında seçimlere katılım oranının düşük olduğu kaydedilirken, Afganistan halkının “İşgalcilerin isteklerini kabul etmeyeceklerini deklare ettiğini" savunuldu.

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu, seçimin resmi olmayan sonuçlarının 3 hafta sonra açıklanacağı bildirmişti. 

9 milyon 600 bin seçmenin bulunduğu ülkede 15 cumhurbaşkanı adayı yarıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU