Rus basınında Gazze savaşı: "Refah'ta Filistinli sivil halk için güvenli bölge bulunmuyor"

Gazze savaşının 235. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: Reuters

Gazze savaşının 235. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 28 Mayıs Salı günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

TASS:
 

 

BM Güvenlik Konseyi, Refah saldırısıyla ilgili olarak 28 Mayıs'ta acil toplanacak

Toplantı kapalı istişare formatında gerçekleştirilecek

BM Güvenlik Konseyi'ndeki bir kaynağın TASS Ajansı'na verdiği bilgiye göre, İsrail savunma ordusunun Refah'taki çadır kampına saldırısıyla ilgili olağanüstü toplantı yapacak. Saldırı sonucunda onlarca Filistinli hayatını kaybetmişti. 

Toplantı kapalı istişareler formatında gerçekleştirilecek. Kaynak, "Cezayir'in önerisi üzerine salı akşamı kapalı istişareler yapılacak" dedi.


BBC Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

Netanyahu, Refah'a düzenlenen saldırıyı "trajik bir kaza" olarak nitelendirdi ve Hamas'la savaşı sürdürme sözü verdi

İnsani yardım örgütleri, BM ve AB de dahil olmak üzere uluslararası camia İsrail'in saldırısını kınadı. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Komiseri Josep Borrel, İsrail'in, Refah'a saldırıyı durdurmasını talep eden BM'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi kararına saygıyla yaklaşması gerektiğini ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "X" sayfasında yaptığı açıklamada, "Bu operasyonların sonlandırılması gerekir. Refah'ta Filistinli sivil insanlar için güvenli bölge bulunmuyor" diye ekledi.

Hamas kontrolündeki Gazze Sağlık Bakanlığı'nın aktardığı bilgiye göre, 7 Ekim'den bu yana 35 bin 800 Filistinli katledildi.


Radio Free Europe/Radio Liberty Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

Netanyahu, Refah'a düzenlenen saldırıyı "trajik bir kaza" olarak nitelendirdi

26 Mayıs'ı 27 Mayıs'a bağlayan gece İsrail ordusunun Refah'a düzenlediği saldırıda Hamas Örgütü kontrolündeki Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre en az 45 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi zarar gördü.

Netanyahu, hatanın nedenini izah edemedi… Saldırının ve saldırıdan sonra başlayan yangının detayları ortaya çıktığında (İsrail) ordusu sivil halkın hayatını kaybetme nedenlerinin araştırılmaya başlandığını açıkladı.


Детали (Detaylar):
 

 

AB dışişleri bakanları İsrail'e yönelik yaptırımları görüştü

Avrupa Birliği ülkeleri Dışişleri Bakanlığı, Refah'taki operasyonların durdurmasına ilişkin BM Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin talebini reddetmesi durumunda İsrail'e uygulanabilecek muhtemel yaptırımlarla ilgili ilk kez "ciddi müzakere" gerçekleştirdi.

Bu konudaki açıklamayı İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin yaptı. 

Martin'in ifadelerine göre ilk kez bir AB toplantısında kendisi "İsrail'e karşı yatırımlar ve her şeyden önce BM Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin, Gazze Şeridi'ndeki operasyonla ilgili getirdiği yükümlülük olmak üzerine yaptırımların uygulanmasına ilişkin gerçekçi tartışmayı" ilk kez gördüğünü açıkladı.

İrlanda Dışişleri Bakanı Martin, AB Bakanlarının "Gazze'deki olaylarla ilgili ‘ciddi tedirginlik ifade etmek'  AB-İsrail Konseyi toplantısını düzenleme ve BM Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail'in üzerine koyduğu yükümlülüklerin yerine getirilmesini sağlama" noktasında anlaşmaya vardıklarını söyledi.
 

 

Galant ve Netanyahu 2 haftadır görüşmüyor

Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant yaklaşık 2 hafta önce Gallant'ın yaptığı basın toplantısından bu yana konuşmadılar

O basın toplantısında Gallant, Netanyahu'dan Gazze'de askeri bir yönetimin olmayacağını açıklamasını istemişti.

Ertesi gün Netanyahu gazetecilere bu konuyu Gallant ile konuşacağını söylemişti ancak şimdiye kadar ikili arasında konuşma gerçekleşmedi.

Netanyahu ve Gallant'ın sekreteryalarında bu konudaki soru şu şekilde cevaplandırıldı:

"Başbakan ve savunma bakanı arasındaki kapalı buluşma ve konuşmalara ilişkin yorum yapmayacağız."

1 aydan da fazla bir süre önce Kan Hadaşot internet sitesi askeri-siyasi kabine üyelerinin huzurunda Netanyahu, savunma bakanını bilgi sızdırılmasında suçlamıştı: 

"Her seferinde ben savunma bakanı, Mossad başkanı ve genel güvenlik servisi başkanıyla görüştükten sonra bilgi sızıyor. Ben bunu Mossad başkanının veya genel güvenlik servisi başkanının sızdırmadığını biliyorum. O zaman bu kişi kim olabilir?"

    
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU