"Çığır açan" aşı idrar yolu enfeksiyonuna karşı 9 yıl koruyabilir

Bu ağrılı bakteriyel enfeksiyon kadınların yarısında görülüyor

(Pexels)

Britanya'da yapılan "çığır açan" araştırmaya göre, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ağızdan alınan sprey aşıyla 9 yıla kadar önlenebiliyor.

Ağrılı bakteriyel enfeksiyon kadınların yarısında ve her 5 erkekten birinde görülürken özellikle de yaşlılar için tehlikeli olabiliyor. Belirtiler arasında idrar yaparken yanma hissi veya normalden daha sık tuvalete gitme ihtiyacı yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vakaların yüzde 20 ila 30'unda tekrarlayan enfeksiyonlar gelişerek kısa süreli antibiyotik tedavisi gerektiriyor. Ancak antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar arttıkça bu ilaçlar daha verimsiz hale geliyor. 

Birleşik Krallık Royal Berkshire Hastanesi'ndeki klinisyenlerin yürüttüğü uzun soluklu araştırmada, 89 hastadan ananas aromalı aşıyı üç ay boyunca her gün dil altına püskürtmeleri istendi ve daha sonra hastalar 9 yıl boyunca takip edildi. 

Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu yaşayan hem erkek hem de kadın hastaların yarısından fazlası (yüzde 54) aşıdan sonraki 9 yıl boyunca enfeksiyona yakalanmadı ve kayda değer bir yan etki bildirmedi.

Kohort genelinde ortalama enfeksiyona yakalanmama süresi 54,7 ay (4,5 yıl) olarak belirlendi. Kadınlar için süre 56,7 ay diye kaydedilirken erkekler için 44,3 ay yani kadınlardan bir yıl daha azdı. Çalışmaya katılanların yüzde 41'i bir ya da iki yıl sonra aşının ikinci dozunu yaptırdıklarını bildirdi.

Araştırmaya liderlik edenlerden Royal Berkshire NHS (BK Ulusal Sağlık Servisi) Vakfı Tröstü'nde danışman ürolog Dr. Bob Yang şöyle dedi:

Aşıyı yaptırmadan önce tüm katılımcılarımız tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonundan muzdaripti. Birçok kadın için bunların tedavisi zor olabiliyor. 

Bu yeni idrar yolu enfeksiyonu aşısını ilk kez aldıktan 9 yıl sonra da katılımcıların yaklaşık yarısı enfeksiyona yakalanmadı. 

Genel olarak bu aşı uzun vadede güvenli. Katılımcılarımız daha az sıklıkta ve daha az şiddetli idrar yolu enfeksiyonu geçirdiklerini bildirdi. İdrar yolu enfeksiyonu geçirenlerin birçoğu, sadece bol su içmenin bunu tedavi etmek için yeterli olduğunu söyledi.

Katılımcılarımızın çoğu, bize aşının hayat kalitelerini iyileştirdiğini söyledi.

Bu aşı, İspanya merkezli ilaç şirketi Immunotek tarafından geliştirildi. MV140 adlı aşı bir su süspansiyonu içinde 4 bakteri türü içeriyor. Aşı 26 ülkede ruhsatsız olarak temin edilebiliyor. 

Araştırma geçen hafta sonu Paris'te düzenlenen Avrupa Üroloji Birliği (EAU) Kongresi'nde sunuldu.

Aşının NHS'de kullanıma sunulabilmesi için yeni sonuçların İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu'ndan (MHRA) geçmesi bekleniyor.

EAU Ürolojik Enfeksiyonlar Rehberleri Başkanı Gernot Bonkat şöyle dedi:

Bu bulgular umut verici. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları azımsanmayacak miktarda ekonomik yük oluşturuyor ve antibiyotik tedavilerinin aşırı kullanımı antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlara yol açabiliyor. 

Bu takip çalışması, MV140 aşısının uzun vadeli güvenliği ve etkinliği hakkında cesaret verici veriler ortaya koyuyor. 

Pragmatik olmamız gerekse de bu aşı idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde muhtemel çığır açıcı bir buluş olabilir; geleneksel tedavilere güvenli ve etkili bir alternatif sunabilir.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU