Amazon yangınlarına karşı 7 Güney Amerika ülkesi birleşti

Amazonlar'daki yangınlarına karşı Kolombiya’da bir araya gelen 7 Güney Amerika ülkesi anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre, kurulacak felaket müdahale ağı ve uydu gözlem sistemiyle ormanlar korunacak

Fotoğraf: Reuters

Amazon’da devam eden yangınlara karşı 7 Güney Amerika ülkesi bir araya geldi. Kolombiya’nın Leticia kentinde düzenlenen bir günlük zirveye Bolivya, Kolombiya, Ekvador, Guyana, Peru ve Surinam'ı devlet başkanları temsil etti. Ameliyat olmaya hazırlanan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise video konferans yoluyla zirveye katıldı.

7 ülke mutabık kaldı

7 ülke, Amazon havzasını korumak için yapılması gerekenleri konuştu. Zirveye katılan ülkeler yangınları önlemek için, felaket müdahale ağı ve uydu gözlemi için bir sistem kurulması konusunda anlaştı. 

Liderler ayrıca, ağaçlandırmanın artırılması ve Amazon yerlilerinin ormanları korumadaki rollerinin artırılması konusunda mutabakata vardı.

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, zirvenin Amazon hazinesini paylaşan devletler için bir koordinasyon mekanizması olacağını belirtti. Peru Devlet Başkanı Martin Vizcarra da Amazonlar konusunda sadece iyi niyetin yeterli olmadığını, harekete geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Bir haftada 10 bin yangın çıktı

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nün (INPE) verilerine göre Brezilya’daki orman yangınlarında son 6 yılın rekoru kırıldı. Orman yangınlarında geçen yıla oranla yüzde 83 artış görüldü. Bir yılda 72 bin orman yangını çıktığı Brezilya’da ayrıca bir hafta içerisinde korunan bölgeleri ve yerli halkları olumsuz etkileyen yaklaşık 10 bin orman yangını meydana geldi.

Bolsonaro çevrecileri, çevreciler Bolsonaro'yu suçlamıştı

Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, yangınlar için çevreci sivil toplum kuruluşlarını suçlamış şu ifadeleri kullanmıştı.

Bana ve Brezilya hükümetine karşı, dikkat çekmek için çevreci sivil toplum kuruluşları bir suç eylemine karışmış olabilir. Teyit etmiyorum ama olabilir, bu bir ihtimal.

Sivil toplum kuruluşları ise, Amazonlar'daki orman tahribatının artmasında Bolsonaro hükümetinin politikalarının etkili olduğunu savunmuştu. Çevreciler, yasa dışı çiftçilik ve madencilikle mücadelenin azaltıldığını, korunan alanlarda uygulanan para cezası gibi tedbirlerin uygulanmadığını iddia etmişti.

Bolsonaro, devlet başkanı seçiminden önce Amazonlar'ın korunmasının ülke ekonomisinin gelişimine engel olduğunu ileri sürerek, bu alanları ticari kullanıma açma sözü vermişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU