Rus basınında Gazze savaşı: "İsrail, Gazze'de stratejik bir yenilgiyle karşı karşıya kalabilir"

Rus basını ve uluslararası basının Rusça yayınlar servisleri Gazze savaşını nasıl görüyor?

Fotoğraf: Abir Sultan/IDF

Independent Türkçe için 3 Aralık Pazar günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

      
BBC Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

Hamas başkan yardımcısı: Yeni rehineler ancak kalıcı ateşkes karşılığında serbest bırakılacak

Hamas liderinin yardımcısı Salih el Aruri, Katar televizyon kanalı El Cezire'ye verdiği röportajda, rehinelerin yeniden serbest bırakılmasının ancak kalıcı ateşkes karşılığında mümkün olabileceğini belirtti 

Ayrıca Aruri, Hamas'ın elinde kalan tüm rehinelerin ya askeri personel ya da erkek yedek askerler olduğunu söyledi (İsrailli yetkililer, rehineler arasında askeri olmayan çok sayıda kadının kaldığını söyledi; İsrail ayrıca, Hamas'ın belirttiği gibi kaçırılan çok sayıda çocuğun ölümünü doğrulamadı).

Reuters’a konuşan Aruri, "Bırakın savaş kendi yoluna gitsin. Bu karar nihaidir. Bu konuda taviz vermeyeceğiz” diye konuştu.
 

Lenta.ru:
 

 

İsrail'in niyeti Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonunun tamamlanmasının ardından ortaya çıktı

Times of Israel: İsrail, Gazze Şeridi sınırına yakın bir tampon bölge oluşturacak

İsrailli bir yetkili The Times of Israel'e yaptığı açıklamada, “İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), kara operasyonunun bitiminden sonra Gazze Şeridi'ne kuvvet konuşlandırma niyetinde değil, ancak yerleşim bölgesi sınırına yakın bir tampon bölge oluşturmayı planlıyor” dedi. 

Yetkili, “Askeri liderlik, Gazze Şeridi sınırında belirli bir güvenlik tampon bölgesinin oluşturulmasını tartışıyor" dedi.

Ayrıca İsrailli yetkili, böylelikle gücünü yeniden toplama ve Yahudi devletini gafil avlama fırsatına sahip olmayacağını açıkladı. 

Yetkiliye göre, bu karar siyasi bir adım değil, güvenlik tedbiri olarak alındı.

Daha önce Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas , Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) savcısı Karim Khan'ı "İsrailli savaş suçlularına" karşı dava açmaya çağırmıştı.
 

TASS:
 

 

Abbas, UCM savcısını "İsrailli savaş suçlularına" karşı dava açmaya çağırdı

WAFA'nın haberine göre Filistin Devlet Başkanı özellikle "İsrailli işgalcinin Gazze Şeridi'nde bugünlerde gerçekleştirdiği soykırım ve etnik temizlik eylemlerine" dikkat çekti

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ramallah'ta Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcısı Karim Khan ile bir toplantı yaparak kendisini Ortadoğu çatışma bölgesindeki durum hakkında bilgilendirdi.

WAFA haber ajansına göre Abbas, "İsrailli işgalcilerin Gazze Şeridi'nde bugünlerde gerçekleştirdiği soykırım ve etnik temizlik eylemlerinin yanı sıra, İsrail'in Kudüs dahil Batı Şeria'da devam eden hukuk ihlallerine" dikkat çekti.

Abbas, UCM savcısına "Filistin topraklarında işlenen savaş suçlarından sorumlu olan İsrailli savaş suçlularına karşı soruşturmaları hızlandırması ve dava açması" çağrısında bulundu. 

Abbas, bu tür suçların "sivillere, özellikle de çocuklara, kadınlara ve yaşlılara yönelik kasıtlı saldırıları içerdiğini" kaydetti.

İsrail'le çatışmaların tırmandığı 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde ölenlerin sayısı 6,5 binden fazlası çocuk ve 4,5 binden fazlası kadın olmak üzere 16 bini aştı.


RIA Novosti:
 

 

Pentagon başkanı İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki stratejik yenilgisine izin verdi

Pentagon şefi Austin, İsrail'i Gazze Şeridi'ndeki yenilgi riskleri konusunda uyardı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, bugünlerde Kaliforniya'da düzenlenen Reagan Ulusal Savunma Forumu'nda yaptığı konuşmada, İsrail'in Gazze Şeridi'nde stratejik bir yenilgiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Pentagon şefi, "Bu tür çatışmalarda ağırlık merkezi sivil halktır ve eğer onları düşmanın kollarına atarsanız, taktiksel zaferin yerine stratejik yenilgiyi koyarsınız" diye uyardı.
 
Austin’e göre IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri), Hamas'a karşı savaşı ancak İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'nde sivillerin ölümünü önlemeyi ve onları korumayı ana hedefi haline getirmesi halinde kazanabilir.

    

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU