Yunan solunda yeni dönemin sancıları: Syriza'nın başına yeni lider tartışmaları

Umut Berhan Şen Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Reuters

Geçen hafta pazar (25 Haziran) günü Yunanistan'da yapılan seçimlerde, çok ciddi bir oranla seçimi kaybeden ana muhalefet partisi Syriza'nın Genel Başkan Aleksis Çipras partisinden istifa ettiğini açıkladı.

Çipras, seçim sonrası yaptığı basın açıklamasında genel başkanlığa devam edip etmeyeceği konusunda Syriza üyelerinin alacağı kararla
bu durumu değerlendireceğini ifade etmişti. 

Fakat Syriza'nın merkez komitesi toplantısından hemen sonra yine kameraların önüne basının karşısına geçen Aleksis Çipras, yapılacak kongrede bir daha aday olmayacağını söyledi. 
 


Tabii bu son derece önemli bir gelişme. Yunan siyasetinde de Yunanistan'ın özellikle sol-sosyal demokrat çevrelerinde önemli bir gelişme, bir kırılma noktası. 

Ve Çipras sıra dışı bir şekilde büyük Türk şairi, Nazım Hikmet'in bir dizesiyle genel başkanlığa veda etti. Nazım Hikmet'in "En güzel deniz henüz gidilmemiş olandır" dizesini okudu. 

Bu da Yunan siyasetinin aslında pek görülmemiş bir tutum ve tavır oldu. Bu, son derece romantik bir tavır olarak da değerlendirilebilir.  

Çipras'ın Nazım şiirleriyle genel başkanlığı bırakması, son derece insani bir tavır olarak da görülebilir. 

Tabii şu an için aslında artık Syriza için Çipras'ın istifasından da önemli bir şey var: Syriza'nın, yani radikal sol koalisyonun yeni lideri kim olacak?

Şimdiden birçok isim konuşulmaya başlandı ama bunlar için de önemli olanları ben sizler için değerlendirmek istiyorum. 


Bunların ilki, aslında en önemlilerinden birisi, 2015 yılında hükümet sözcülüğü görevini yapan Gavril Sakellaradis.

43 yaşında, oldukça genç bir ekonomi uzmanı Gavril Sakellaradis, Etoron Araştırma ve Sosyal Değişim Vakfı'nın da başkanlığını yürütüyordu. Vakıf başkanlığını yürüttüğü için son seçimlerde de milletvekili adayı olmamıştı. 

Sakellaradis aslında 90'lı yıllardan beri radikal solüsyon bileşenleri arasında yer alan bir isim. Parti içerisinde ciddi destekçileri, taraftarları var. Çipras'a da yakın bir isim. 


Ama tabii Çipras'a oldukça yakın olan bir isim daha var. O da Aleksis Hariçis. Bu Syriza'nın daha aslında ılımlı diyebileceğimiz üyelerinden birisi.

46 yaşındaki Hariçis, siyaset için genç bir genç sayılabilecek bir yaşta. Syriza'nın hükümetinde geçtiğimiz dönem Ekonomi Bakan Yardımcısı olarak görev yapmıştı. 


Bir diğer önemli isim de Yunanistan'ın geçmiş dönemlerdeki eski çalışma bakanı Efi Ahçıoğlu. 

Ahçıoğlu da yine Çipras'a yakın bir isim. Atina'dan milletvekili seçilen Ahçıoğlu, Syriza içerisinde önemli bir yere sahip, parti içerisinde sevilen sayılan bir isim.


Son olarak aslında benim en önemli isim olarak gördüğüm, yine Çipras'a son derece yakın olan geçmişteki Syriza hükümetinde Maliye Bakanı olarak görev yapan Öklid Çakalatos'tan bahsetmek istiyorum. 

63 yaşında oldukça tecrübeli bir politikacı olan Öklid Çakalatos, Yunan kamuoyunda Çipras'a aslında en yakın isim olarak görülüyor.

Ve aslında Syriza'nın Çipras'tan sonraki iki numarası olarak görülüyor. 

Ve bence genel başkanlık yarışında parti içerisinde, radikal sol koalisyon içerisinde ve Yunanistan sol sosyal demokrat kamuoyuna da en çok desteğe sahip isim olarak ben Öklid Çakalatos'u görüyorum.

Ve Çipras sonrası, Öklid Çakalatos'un liderliğinin sürpriz olmayacağını düşünüyorum. En azından geçiş döneminde bir derleyici, bir toparlayıcı olarak yeni bir figür olarak,  bu yeni dönemin yeni konseptine uygun bir parti büyüğü olarak, hatta Türk siyasetindeki benzer deyimle ve  aslında sosyal demokratların yaygın kullandığı bir deyimle "bir parti ağabeyi" olarak (kısa süreliğine de olsa) Syriza'nın liderliğini alacağını düşünüyorum.

Tabii ilerleyen süreçte ne olacağını yine hep beraber göreceğiz. Ben yine gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğim efendim. 

Esenlikler diliyorum.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU