Ülkesinden kovulan Afganistan'ın son kadın tekvandocusu boyun eğmeyi reddediyor

The Independent Özel Röportaj: Taliban yönetimi ele geçirdikten sonra Kabil'deki evinden kaçmak zorunda kalan 21 yaşındaki Marzieh Hamidi, mülteci sıfatıyla yabancı bir ülkede sıfırdan başlarken yaşadığı hem zihinsel hem de fiziksel zorluklarlı anlattı

Afgan yurttaşı Marzieh Hamidi, bu ay Azerbaycan'da düzenlenen Dünya Tekvando Şampiyonası'na katılmak için Taliban gibi olağanüstü güçlüklerin üstesinden geldi (Hamidi'den edinildi)

Yüksekten attığı ön tekmesi rakibini kolaylıkla alt etmesini sağlayarak herhangi bir turnuvada ona madalya kazandırabilir. Ancak tekvando şampiyonu Marzieh Hamidi, Afganistan'da Taliban'ın cinsiyetinden dolayı kendisini aşağılamasına maruz kaldı ve memleketinden kovuldu.

Taliban idareyi ele geçirmeden önce ülkesini milli takımda temsil eden Hamidi, "Taliban Afganistanı'ndaki birçok erkek, kadınların şampiyon olamayacağına inandırıldı. Eğitimde bacaklarımı yukarıya kaldırdığımda 'Bekaretini yitirdin, sen edepsizsin' diyorlar" diye anlatıyor.

The Independent'a konuşan Hamidi şöyle belirtiyor: 

Bu benim gözümde şiddettir. Yüzüme tokat atılması gerekmez. Beynime bu kadar şiddet ve yıkım yeter.

Taliban'ın iktidarı ele geçirmesinden sonra Afganistan'dan kaçan 21 yaşındaki sporcu, Ağustos 2021'den bu yana göğsünün içinde fırtına gibi bir öfkenin kabardığını, tekme ve yumruklarının artık bu saldırganlık ve nefretle beslendiğini anlatıyor.

Hamidi, Kabil'in Karte Çar bölgesindeki evinin penceresinden, binayı çevreleyen sokaklardaki Taliban savaşçılarını seyrettiğini söylüyor. Bir işini yapıp dönen babası "Geldiler" dediğinde, Hamidi buna hiç inanamamış.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O zamanlar 19 yaşında olan Hamidi, mahallesinde olup biteni öğrenmek için vücut ölçülerinden üç kat büyük bir burka giymiş ve yanına arkadaşını da alarak en sevdiği kafeye gitmiş.

Tekvando şampiyonu, "Restoranın içinde ve evimin dışındaki her köşe bucakta nöbet tutan Taliban'ın silahlı savaşçılarından başkasını görmedik. Daha önce hiç görmediğim türden, uzun sakallı ve birtakım silahlar taşıyan adamlar. Ondan sonra toplum içinde hiç kadın görmedim" diyor.

Hamidi, baskıcı rejimden kaçabilmek için Herat ve Kabil havalimanlarındaki ilk kaosun yatışmasını beklemiş. Tekvandocunun ailesi Kabil'deki evlerini üç kez değiştirmiş.

Nihayetinde diğer 3 bin kişiyle beraber kasımda Fransa'ya tahliye edilen Hamidi, bir kez daha mülteci oldu. Bu etiket, doğumundan beri sporcunun peşini bırakmıyor.

2002'de İran'da sürgünde doğan Hamidi, 2019'da anavatanına dönmeyi başarsa da tekrar kaçmak zorunda kalmadan önce burada sadece iki yıl yaşadı.
 

Marzieh Hamidi
İran'da sürgünde doğan Hamidi 2019'da Afganistan'a dönerek tekvando eğitimini sürdürse de Kabil'in 2021'de düşmesi üzerine kaçmak zorunda kaldı (Hamidi'den edinildi)


Hamidi, 29 Mayıs'ta Azerbaycan'ın Bakü kentinde düzenlenen Dünya Tekvando Şampiyonası'nda mülteci takımı bünyesinde yarıştı.

Tekvandocu, "Dünya arenasında beni Afganistan'ın renklerinin temsil etmemesi kalbimi parçalıyor. Bu beni çok incitiyor çünkü dünya şampiyonasında memleketimin takımıyla beraber yer almak hayalimdi ama bunu kendim, ülkem, kadınlarım ve aynı ülkeden olsa da başörtüsü takmadığımdan beni desteklemeyecek bazı kimseler için bir mücadele şansı olarak görüyorum" diyor.

Onları yine de temsil edeceğim.

 

Marzieh Hamidi
Hamidi, Taliban'dan kaçıp bir kez daha sıfırdan başlamak zorunda kalan bir mülteci olmanın yol açtığı psikolojik travmanın açklanamayacağını söylüyor (Hamidi'den edinildi)


Hamidi anavatanını yitirdiği, ebeveynlerini ve ailesini geride bıraktığı, Kabil'deki spor fedarasyonunun çöküşünü ve diğer takım üyelerinin Taliban idaresi altında kayboluşunu seyrettiği yıkıcı döngünün ortasında 57 kg kategorisinde dünyanın dört bir yanından gelen tekvando şampiyonlarıyla yarışacak.

Taliban liderliğindeki Afganistan'ı temsil etmek isteseydi bile, sert İslamcı rejimin baskıcı cinsiyet politikaları Hamidi'yi takımsız bırakırdı: Afganistan bu yıl dünya şampiyonasında yarışmak üzere sadece erkekleri yolluyor.
 

Marzieh Hamidi
Afgan yurttaşı Marzieh Hamidi, gelecek yıl düzenlenmesi planlanan Paris Olimpiyatları'na Fransa'da hazırlanıyor (Hamidi'den edinildi)


Hamidi, "Afganistan'da sadece erkeklerin tekvando çalışmasına izin veriliyor ve Bakü'ye gelmesine izin verilenler de yalnızca onlar. Şampiyonaya hazırlanan genç erkekleri ve adamları göreceğim" diyor.

Taliban'ın Kabil'de iktidarda kaldığı müddetçe kadınları hiçbir zaman şampiyonalara yollamayacağını ifade eden Hamidi, bu durum değişse bile Taliban'ı asla kendi iradesiyle temsil etmeyeceğini söylüyor.

Onlar benim gözümde bir grup terörist. Onlar yüzünden hayatıma bir kez daha en baştan başlamak, ülkemi terk etmek zorunda kaldım. Yalnızım, evimi yitirdim ve ülkemden çok fazla kişiyi savaşta kaybettim. Artık Taliban'a mültecilerin göründüğü kadar zayıf olmadığını göstermek istiyorum.

 


Hamidi, ülkesinin Taliban'ın eline geçtiğini görmenin fiziki mücadele kadar zorlu bir zihinsel hasara yol açtığını da ekliyor.

Sporcu, "Bazen dalıp gidiyorum ve zihnim Afganistan'a geri dönüyor. Belçika'daki dövüşü Taliban yüzünden kaybettim. Bu benim Kabil'den kaçtıktan sonraki ilk müsabakamdı. Depresyondaydım ve bu duygunun altında ezildiğimde vücudumda dövüşecek, bacaklarımı tekme atacak kadar yükseğe kaldıracak enerji kalmıyor" diyor.

Koçum bana, 'Sana ne oldu' diye sordu ama Afganistan'dan olmayan birine zihinsel mücadelemi asla açıklayamam.

Hamidi, Taliban'ın elinde mülteci konumuna düşme dehşetinin, ülke dışındakilere nasıl izah edileceğini soruyor.

Kimse anlamayacak.

 

Marzieh Hamidi
Marzieh Hamidi, Kabil Tekvando Şampiyonası'nda altın madalya kazandı. Hamidi'nin Afganistan'da ulusal düzeyde 5 altın madalyası var​​​​​​​ (Hamidi'den edinildi)​​​​​​​


Hamidi, "Yuva diye bir şey yok. Her gün bu duyguyu kovalasam da sırf bir yere ait olduğumu hissetmek için uykusuz geceler geçiriyorum. Anavatanın ne anlama geldiğini bilmek istiyorum. Bana yuvanın bir his olduğunu söylüyorlar ama şu an bu duyguya da sahip değilim" diyor.

Tüm engeller aleyhine birleşse de Hamidi eğriye eğri, doğruya doğru demekten korkmadığını söylüyor.

Tekvando şampiyonu "Tekvandom benim savaşım çünkü tekvandomu yasakladılar ve orayı (Afganistan'ı) terk ettim. Paris'e, onlara beni orada yasaklarlarsa burada devam edebileceğimi, onlara karşı savaşabileceğimi, onların zihniyetine karşı mücadele edebileceğimi göstermek ve kadınların güçlü olduğunu [ortaya koymak] amacıyla şampiyon olmaya geldim. İstediğim her şeyi yapabilirim, gücüm var" diyor.

Afganistan için dövüşeceğim ama bunu kendi yöntemimle yapacağım. Taliban'ın kurbanı olmayacağım.



https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU