Kanser tedavisinden insanlığı yok etmeye: Yapay zekanın dünyada yapacağı 10 değişiklik

Yapay zeka destekli bir ütopyanın mı yoksa distopyanın mı eşiğindeyiz?

(Unsplash)

Dünyanın önde gelen yapay zeka araştırmacılarından bazıları, öncelikle güvenlik sorunlarının acilen ele alınması gerektiğini ileri sürerek yapay zeka araştırmalarını erteleme çağrısı yapıyor. Aksi takdirde, sonuçlar insanlık için yıkıcı olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğerleriyse gelişimde herhangi bir duraklamamanın pratik olarak küresel ölçekte uygulanamayacağının yanı sıra hayatları iyileştirebilecek ve kurtarabilecek ilerlemelerin de önüne geçebileceğini söylüyor.

Mevcut yapay zeka, her gün gördüğümüz yeni yollarla toplumu kökten değiştirme gücüne sahip. Peki gelecek yıllarda nasıl bir ilerleme kaydedebilir? İşte yapay zekanın dünyayı daha iyi hale getirebileceği 5 ve yaşananların korkunç bir şekilde yanlış gidebileceği 5 yol.

İşleri otomatikleştirmek

Teknoloji, Sanayi Devrimi'nden bu yana işleri otomatikleştirse de daha önce hiç bu ölçekte olmamıştı. Kamyon şoförlerinden seslendirme sanatçılarına kadar herkes işini yapay zekaya kaptırma riski altında.

ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, 30'dan biraz fazla sayıda işin yakın gelecekte otomasyona karşı güvende olduğunu ortaya koydu. Bu meslekler, mevcut işgücü piyasasının sadece küçük bir kısmını temsil etse de tamircilerden sporculara kadar uzanıyor.
 

Sürücüsüz araç
Sürücüsüz araçlar, taksi şoförlerini gereksiz kılabilir (AP)


Yeni işler ortaya çıkacak olsa da nüfusun çoğunluğunun işsiz kalma ihtimali kayda değer. Bu da şu sonuçlara yol açabilir:

Ütopya: Robotlardan ve onları işleten şirketlerden alınan vergilerle finanse edilen evrensel temel gelirle yaşayan, boş vakte sahip yeni bir sınıf ortaya çıkıyor.

Distopya: Kitlesel işsizlik, işten çıkarılan fabrika işçilerinin yerlerine geçen makineleri parçalamasına benzer şekilde toplumsal huzursuzluğa neden oluyor. Bu kadar çok işin risk altında olması ve devasa servet eşitsizliği potansiyeli nedeniyle, bazıları bunun nihayetinde toplumsal çöküşle sonuçlanabileceğinden korkuyor.

Bilimsel keşifler

Yapay zeka halihazırda büyük bilimsel ilerlemelere katkıda bulunurken, keşiflerin yapılması için gereken süreyi çarpıcı ölçüde hızlandırıyor.

Daha önce var olmayan milyonlarca malzemeyi icat etmek, potansiyel ilaç moleküllerini önceki son teknoloji yöntemlerden bin kat daha hızlı bulmak ve evreni daha iyi anlamamızı sağlamak için kullanılıyor. İşte en iyi ve en kötü sonuçlar:

Ütopya: Kanser ve yaşamı tehdit eden diğer tüm hastalıklar tedavi edilerek yeni bir sağlık ve refah çağı başlatıldı. Bilim insanları, yaşlanmayı sona erdirmeyi ve hatta tersine çevirmeyi amaçlayan, uzun ömürlülükle ilgilenen tıpta atılımlar yapmak için halihazırda yapay zeka araçlarını kullanıyor.

Distopya: Aynı yapay zeka destekli teknoloji, tamamen yeni hastalıklar ve virüsler yaratarak kötü amaçlar için kullanılabilir. Bunlar, tedavilere veya bunları geliştirmek için gereken teknolojiye erişemeyen nüfusları yok edebilecek biyolojik silahlar olarak kullanılabilir.

Yapay zeka destekli robotlar

Yapay zeka beyinleriyle donatılmış makineler, insanlar için fiziksel bakımdan imkansız olan yerlere gidebilir ve işleri yapabilir.

Oksijen, besin ihtiyacı ve hatta sınırlı bir yaşam süresiyle kısıtlanmayan akıllı robotlar, insan hayatını riske atmadan uzay görevlerine çıkabilir veya tehlikeli vazifeleri yerine getirebilir.
 

Boston Dynamics
Boston Dynamics'in geliştirdikleri gibi robotlar, halihazırda çoğu insandan fiziksel olarak daha iyi performans gösteriyor (Boston Dynamics)


Bunun iki uç sonucu olabilir:

Ütopya: Yapay zekalı robotlar, bizi çok gezegenli bir türe dönüştürmek için insanların evrenin farklı kısımlarını keşfetmesine ve kolonileştirmesine yardımcı oluyor. Bu, insanlığın milyonlarca yıl, hatta muhtemelen Güneş'ten bile daha uzun süre hayatta kalmasını sağlar.

Distopya: Yapay zeka robotları diğer gezegenlerde, hatta belki de Antarktika ya da okyanus altı gibi misafirperver olmayan bölgelerde kendi toplumlarını oluşturuyor. Onların uygarlığı ilerleyip geliştikçe bizimki dağılır.

Yapay zeka destekli insanlar

Düzinelerce girişim halihazırda bilgisayarları beynimize entegre etmenin yolları üzerinde çalışıyor, bunlardan bazıları açıkça gelişmiş yapay zekayla rekabet etmemizi sağlama niyetinde.
 

Neuralink
Elon Musk, Neuralink'in çipinin kullanıcılara doğrudan beyne müzik yayını gibi "gelişmiş kabiliyetler" vereceğini iddia ediyor (Neuralink)


Elon Musk'ın Neuralink'i, teknolojiyi domuzlar ve maymunlar üzerinde test ederek zihinleriyle video oyunları oynamalarını sağladı bile.

Diğerleriyse bu teknolojileri düşünceleri doğrudan metne çevirmek için felçli insanlar üzerinde test ediyor. İşte bu teknolojinin hayatları nasıl iyileştirebileceği ya da mahvedebileceği:

Ütopya: Yapay zeka beyin çipleri toplum olarak hayal bile edilemeyecek bir teknolojik hızda ilerlememizi sağlıyor. Sağlık alanındaki ilerlemelerle birleştiğinde, yeni bir insan sonrası, siborg çağına yol açabilir.

Distopya: Beyin-makine arayüzü teknolojisi herkes tarafından kullanılamaz ya da kabul görmezse, hızla yapay zeka-etkin ve yapay zeka-engelli olmak üzere iki katmanlı bir topluma yol açabilir.

Yapay zeka insan zekasını aşarsa

Teknolojik tekillik denen şey, kimi dinlediğinize bağlı olarak birkaç yıl ya da birkaç on yıl uzaklıkta.

Bir yapay genel zeka ya da süper zeka en zeki insanı aştığında, ilerleme hızını takip etmemiz imkansız olacak ve teknolojik büyüme kontrol edilemez ve geri döndürülemez hale gelecek. İşte bunun nasıl sonuçlanabileceği:

Ütopya: Tüm ihtiyaç ve arzularımızın yapay zeka hizmetkarlar ve arayüzler tarafından karşılandığı, sıradan iş ve görevler hakkında endişelenmeden gerçek dünyada tutkularımızın peşinden gitmemize ya da Soma (Aldous Huxley'nin Cesur Yeni Dünya'sında halkın kullandığı, sakinleştirici ve mutluluk verici uyuşturucu -ed.n.) benzeri bir mutluluk halinde var olduğumuz kişiselleştirilmiş sanal bir cennete bağlanmamıza olanak tanıyan bir dünyada yaşıyoruz.

Distopya: Hızla yapay zekanın ihtiyaç fazlası haline geliyoruz, kaynaklar üzerinde bir parazit olarak görülüyoruz ve yeryüzünden siliniyoruz.



https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU