NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, Güneş Sistemi'nin dışındaki asteroit kuşağında bir sürprizle karşılaştı

Fomalhaut asteroit kuşağı, araştırmacıların fark ettiğinden çok daha karmaşık

Genç yıldız Fomalhaut'u çevreleyen tozlu enkaz diskinin bu görüntüsü, Webb'in Orta Kızılötesi Aracı'yla (MIRI) çekildi. Görsel, yıldızdan 23 milyar kilometre uzaklığa kadar uzanan iç içe geçmiş üç kuşağı gözler önüne seriyor. Daha önce hiç görülmemiş bu iç kuşakları ilk kez Webb ortaya çıkardı (NASA, ESA, CSA, A. Gáspár [Arizona Üniversitesi]. Görüntü işleme: A. Pagan [STScI])

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, uzak bir asteroit kuşağında sürpriz bir tespit yaptı.

Araştırmacılar bu gelişmiş teleskobu kullanarak bizimkine benzer şekilde kendi asteroit kuşağı tarafından çevrelenmiş, yakınlardaki genç bir yıldız olan Fomalhaut'ı incelemeye çalışıyordu.

Bilim insanları erken dönem gezegen sistemlerinin neye benzeyebileceğine dair fikir veren detaylı fotoğraflar çekti. Bu fotoğraflar kendi Güneş sistemimizin oluşma hikayesini anlamamıza bile katkı sağlayabilir.

Tucson'daki Arizona Üniversitesi'nden, bulguları açıklayan makalenin baş yazarı András Gáspár, "Fomalhaut'ı galaksimizin başka yerlerindeki enkaz disklerinin prototipi diye tanımlayabilirim çünkü bizim gezegen sistemimizdekilere benzer bileşenlere sahip" diyor.

Eğer gezegen olduğundan şüphelenilen cisimleri görebilecek kadar derinlemesine bir fotoğraf çekebilirsek, bu halkalardaki örüntülere bakarak aslında bir gezegen sisteminin neye benzemesi gerektiğine dair küçük bir taslak oluşturmaya başlayabiliriz.

Öte yandan bilim insanları halkaların daha önce düşündüklerinden daha karmaşık olduğunu da buldular. Yıldızlarından 23 milyar kilometre uzağa uzanan, iç içe geçmiş üç kuşak var ve en dıştaki kuşak bizim Güneş sistemimizdeki Kuiper Kuşağı'ndan iki kat daha büyük.

Hubble ve diğer teleskoplarla yapılan önceki gözlemler bu uzak kuşağın net görüntülerini çekebilse de araştırmacılar kuşağın yapısını görememişti. Şimdiyse kızılötesi görüntülerin de eklenmesiyle, araştırmacılar kuşakları parlarken izleyebiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Arizona Üniversitesi ekibininin bir diğer üyesi Schuyler Wolff yaptığı açıklamada, "Webb'in gerçekten öne çıktığı nokta, bu iç bölgelerdeki tozdan kaynaklanan termal parlamayı fiziksel olarak çözebilmemizi sağlaması. Böylece daha önce hiç göremediğimiz iç kuşakları görebiliyoruz" dedi.

Bu bulgular araştırmacıları, bu yıldızın etrafında başka nelerin keşfedilmeyi beklediğine dair şimdiden tahmin yürütmeye yöneltiyor. Fomalhaut'ın etrafındaki kuşaklarda gezegen bulunmaması gizemli bir durum ve bilim insanları orada gizlenen ilginç bir gezegen sistemi olabileceğine inanıyor.

Yeni bulgular gezegen sisteminin etrafındaki kuşakları, yeni görüntülerde bile gözden kaçan bu gezegenlerin çekim kuvvetlerinin meydana getirdiğine işaret ediyor.

Wolff, "Aradaki ikinci kuşakla ve ardından daha geniş asteroit kuşağıyla daha karmaşık hale gelen bir yapıyı kesinlikle beklemiyorduk" dedi.

Bu yapı çok heyecan verici çünkü ne zaman bir gökbilimci bir diskte boşluk ve halkalar görse, 'Halkaları şekillendiren gömülü bir gezegen olabilir!' der.

Bulgular, Nature Astronomy adlı akademik dergide yayımlanan "Spatially resolved imaging of the inner Fomalhaut disk using JWST/MIRI" (JWST/MIRI kullanarak iç Fomalhaut diskinin uzamsal çözümlemesinin görüntülemesi) başlıklı yeni makalede açıklandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU