Gazze'de Filistinli gruplarla İsrail arasında ateşkes sağlandı

Filistinli mahkum Hıdır Adnan'ın ölmesinin ardından karşılıklı saldırılar düzenlenmişti

Filistinli gruplarla İsrail ordusu arasındaki saldırılar gece de devam etmişti (Reuters) 

Gazze'de Filistin İslami Cihat Hareketi, Hamas ve İsrail arasında karşılıklı saldırıların ardından ateşkes ilan edildiği bildirildi.

İslami Cihat ve Hamas'tan kimliği paylaşılmayan kaynaklar, Fransız haber ajansı AFP'ye karşılıklı ateşkes ilan edildiğini söyledi. Filistinli kaynaklar, Birleşik Krallık merkezli Reuters haber ajansıyla da aynı bilgiyi paylaştı. 

Kaynaklar, ateşkesin Katar, Mısır ve Birleşmiş Milletler'in müdahalesiyle sağlandığını ifade etti. İsrail ordusu da rutine dönüldüğünü bildirdi.

İslami Cihat Hareketi'nin sözcüsü Tarık Selmi, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

Çatışmaların bir turu sona erdi fakat direniş devam ediyor ve durmayacak. Cesur savaşçılarımız sadakatlerini ve halklarını savunmaya olan bağlılıklarını kanıtladı.

İslami Cihat Hareketi'nin Batı Şeria'daki liderlerinden Hıdır Adnan, İsrail'de tutulduğu hapishanede 87 gün sürdürdüğü açlık grevinin ardından dün hayatını kaybetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

45 yaşındaki Adnan, İslami Cihat Hareketi'ne üye olduğu ve İsrail karşıtı etkinliklere katıldığı gerekçesiyle İsrail tarafından 2012'den beri defalarca kez gözaltına alınmış, "idari tutukluluk" uygulamasıyla hapse mahkum edilmişti.

Adnan, idari tutukluluğa tepki amacıyla 2012'de 66 gün, 2015'te 52 gün, 2018'de 59 gün ve 2021'de 25 gün açlık grevine gitmişti. Son greviyse 5 Şubat'ta başlamıştı.

Hamas lideri İsmail Haniye de İsrail'e çağrıda bulunarak, eylemcinin naaşının ailesine gönderilmesini talep etti. 

Filistinli tutuklunun ölmesinin ardından İslami Cihat Hareketi, abluka altındaki Gazze şeridinden dün İsrail yönüne yaklaşık 100 füze fırlatıldığını bildirmişti. 
 


İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise fırlatılan füzelerin çoğunun boş alanlara düştüğünü, 24'üneyse hava savunma sistemleriyle karşılık verildiğini bildirmişti.

İsrail ordusu daha sonra Gazze'de Hamas'a ait olduğunu öne sürdüğü silah üretim tesislerine, askeri üslere ve yeraltı tünellerine hava saldırısı düzenlemişti.

IDF, saldırılarda bir Filistinlinin öldüğünü duyurdu. Ayrıca Gazze'den İsrail tarafına yapılan füze saldırılarında da üç yabancı uyruklu kişinin hafif yaralandığı aktarıldı.


Independent Türkçe, AFP, Haaretz, AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU