Çinliler arasında yeni moda Dubai'ye yerleşmek oldu.
Uzun süredir Singapur'u tercih eden zenginler, sermayeleriyle birlikte rotayı Ortadoğu'ya çevirmeye başladı.
The Economist, Çin'deki ekonominin durgunluğundan sıkılan ve ABD'nin yaptırımlarından kaçınmak isteyen Çinlilerin, varlıklarını farklı yerlerde de değerlendirmek istediğini bildiriyor.
Güneşli, güvenli ve düşük vergi uygulanan Dubai'nin zengin müşterileri de barındırmasıyla birlikte Çin şirketleri tarafından cazip görüldüğü vurgulanıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Pekin'in resmi tahminlerine göre 370 bin Çin yurttaşı Dubai'nin bağlı olduğu Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) yaşıyor.
15 bini aşkın Çin şirketi, Dubai'de faaliyet gösteriyor.
2019'dan beri rakamların neredeyse iki katına çıkarak bu hale geldiği aktarılıyor.
Danışmanlık şirketi Henley & Partners'ın tahminlerine göre 10 bine yakın dolar milyoneri 2025'te BAE'ye taşındı.
BAE makamları, ülkelerine gelenlerin hangi milletten olduğunu açıklamasa da çoğunun Çinli olduğu düşünülüyor.
Geçen yıl Singapur'a taşınan milyonerlerin sayısıysa yarı yarıya düşerek 1600 oldu.
The Economist, Çinlilerin kendi zevklerine uygun restoranlara ve market ürünlerine Dubai'de de sahip olduğunu ve Ortadoğu'daki emirliğin Çinli öğrencilere yönelik bir okul barındırdığını vurguluyor.
Birleşik Krallık merkezli dergi, Çinlilerin çoğunlukla dışarıya kapalı bir hayat sürdüğünü ve Dubai'de bir Çin hastanesinin olduğunu bildiriyor.
Diğer yandan Hong Kong ve Singapur hâlâ Çin sermayesinin en yoğun aktığı merkezler olma özelliğini sürdürüyor. Bu iki yerin, dil ve gelişkin sermaye piyasalarına erişim konusundaki avantajlarını koruduğu belirtiliyor.
Dubai'nin dünyada gelişen krizleri pragmatik tutumuyla fırsata çevirdiğine işaret ediliyor. 2022'de başlayan Ukrayna savaşının ardından zengin Rusların Ortadoğu emirliğine yerleştiği hatırlatılıyor.
İsviçre ve Singapur'un bu kadar esnek olmadığı ve oturum izni vermekte daha çekimser davrandığı da haberde vurgulanıyor.
Independent Türkçe, Economist, Financial Times
Derleyen: Eren Umurbilir