İsrailli hak grubu: Bini aşkın Filistinli hakkındaki suçlamaları bilmeden hapiste tutuluyor

2003'ten beri görülen en yüksek "idari tutuklu" sayısı

İsrail ordusu, son dönemde Filistinlilerin yaşadığı mülteci kamplarına baskınlarını da artırdı (AFP)

İsrailli hak grubu HaMoked, Tel Aviv yönetiminin "idari tutukluluk" uygulamasıyla 1016 kişiyi gözaltında tuttuğunu öne sürdü.

HaMoked, farklı hapishanelerden topladığı ve salı günü paylaştığı verilere dayanarak İsrail yönetiminin, nisan itibarıyla 4'ü İsrailli Yahudi 1012'siyse Filistinli 1016 kişiyi haklarında hiçbir resmi suçlama olmaksızın gözaltında tuttuğunu bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örgütün açıklamasında, bu gözaltıların 2003'ten beri görülen yüksek "idari tutukluluk" sayısı olduğuna da dikkat çekildi. Söz konusu yıl, 2000-2005'te yaşanan ve İkinci İntifada olarak adlandırılan büyük Filistin ayaklanmasına denk geliyor. 

Ayrıca hak örgütü, 2 bin 416 Filistinlinin İsrail'deki askeri mahkemelerde yargılanıp hapis cezasına çarptırıldığını aktardı. 1409 Filistin yurttaşınınsa ifade vermeyi beklediği, mahkemeye çıkarıldığı ya da haklarında hukuki işlem başlatıldığı ifade edildi. 

Geçen ay hapse atılan 76 Filistinliden 49'unun "idari tutukluluk" uygulamasıyla gözaltında tutulduğu bilgisi de paylaşıldı. 

HaMoked Direktörü Jessica Montell, verilere ilişkin şu açıklamaları yaptı: 

Sayılar şoke edici. Nadir görülmesi ve istisna durumlarında devreye sokulması gereken bu uygulamanın kullanımına dair hiçbir kısıtlama yok. Kişileri haklarında herhangi bir hukuki işlem başlatmadan ya da mahkemeye çıkarmadan tutmaları her geçen gün kolaylaşıyor.

İsrail, "idari tutukluluk" uygulaması kapsamında, işgal ettiği topraklarda yakaladığı Filistinlileri, kendilerine hiçbir resmi suçlama yöneltmeden hapse atabiliyor. Filistinliler, haklarındaki hukuki suçlamaları öğrenemeden ve kendilerini savunma hakkından mahrum şekilde 6 aya kadar hapis yatabiliyor. 

Daha sonra askeri mahkemelere sevk edilen Filistinliler hakkındaki idari tutukluluk süresi 5 yıla kadar defalarca uzatılabiliyor.

Batı Şeria'daki Dehişe mülteci kampından 48 yaşındaki Manal Ebu Bekir, "Bu kabusun ne zaman biteceğini bile bilmiyoruz" dedi. Ebu Bekir, 28 yaşındaki oğlu Muhammed'in üniversite eğitiminin 4 yılını idari tutuklu olarak hapishanede geçirdiğini söyledi. 

Sivil toplum kuruluşu Filistinli Mahkumlar Grubu ise Manal'in eşi Nidal'in son 30 yılın 17'sini hapishanede geçirdiğini bildirdi. Gazetecilik ve radyo yayıncılığı yapan Nidal'ın bu 17 yıllık sürecin yarısında hakkındaki suçlamaları bilmeden hapis yattığı ifade edildi.
 


Filistinli mahkum hakları grubu Addameer'in direktörü Sahar Francis ise idari tutukluluk uygulamasının "kısa sürede yüzlerce kişiyi yakalamak için etkili bir araç olduğunu" belirtip, İsrail'in bunu kötüye kullandığını savundu. 

İsrail'in yurtiçi gizli servisi Şin Bet ise HaMoked'in paylaştığı verilere dair açıklama yapmayı reddetti.


Independent Türkçe, El Pais, AA

DAHA FAZLA HABER OKU