Yeni ölümcül Kovid varyantına yakalandım, neden bu konuda bir şey yapmıyoruz?

Enfeksiyonlardaki artışın ciddi vakalarda bir yükselişe yol açmadığı doğru olsa da tedbiri elden bırakamayız

(Unsplash)

Geçen hafta pandemi başladığından beri 4. kez Kovid-19 testim pozitif çıktı. Enfeksiyonum, Hindistan'da yeni Arcturus varyantı nedeniyle vaka sayılarında hızlı ve endişe verici bir artış yaşanırken doğrulandı.

Hindistan'daki Kovid vakalarındaki bu son fırlayışın zamanlaması, Nisan 2021'de ülkeyi kasıp kavuran yıkıcı Delta dalgasını ürkütücü bir şekilde anımsatıyor.

Bir muhabir olarak Delta dalgasını haberleştirmiş, hastanelerdeki ve morglardaki dehşete, uzun kuyruklara ve cesetlere, stokta olmayan oksijen tüpleri ve temel ilaçları almak için mücadele eden insanlara ilk elden tanıklık etmiştim.

Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre Hindistan'da bu dalga sırasında toplamda 4,7 milyon fazladan ölüm yaşandı. Hayatımda hiç bu kadar çok ceset görmemiştim.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Durum korkunçtu ve bunalmamak çok zordu. Virüse her yakalandığımda, fiziksel olduğu kadar zihinsel bir mücadele de veriyorum. O günlerin anıları zihnimde hâlâ taze ve bu nedenle Hindistan'da Kovid vakalarında ani fırlayış haberleri endişe verici.

Benim enfeksiyonumun da bu yeni varyanttan kaynaklandığını varsayabilirim ancak kesin olarak bilebileceğiniz düzeyde bir dizileme yok.

Belirtilerim normal bir ateşle başladı ve daha sonra öksürük, yorgunluk ve vücut ağrılarına dönüştü. Mümkün olan en kısa sürede ilaç almaya başladım, bu da ateşimi düşürse de iyileşmem 4-5 gün sürdü.

Sahadaki durum endişe verici. Herkes enfekte oluyor gibi görünüyor ve test sayıları düşük seyrediyor. Maskeler kamusal alanlardan neredeyse tamamen kayboldu. Halkta genel bir rehavet var ve çoğu kişi en kötüsünün geride kaldığını düşünerek tedbiri elden bırakmış gibi görünüyor.

Düşük test oranına rağmen çarşamba günü Hindistan'da sadece 24 saat içinde yaklaşık 10 bin yeni vaka kaydedildi. Virologlar ve epidemiyologlar XBB.1.16 olarak da bilinen bu yeni varyantın, söz konusu ani artışın arkasındaki neden olabileceğin haftalar önce söyledi.

Bu, Hindistan'ın ocakta bazı günlerde bildirdiği 100'den az yeni vakaya göre önemli bir artış. 100'den az yeni vaka, pandemi 2020'nin ilk aylarında başladığından beri ülkedeki en düşük orandı.

Yetkililer bazı çabaları artırıyor, sağlık görevlileri ülkenin Kovid hazırlığının durumunu kontrol etmek için gözden geçirme toplantıları düzenliyor. Devlet yetkililerine, tıbbi altyapının işlevsel hazırlığını sağlamak için sağlık tesislerinde tatbikatlar yapmaları söyleniyor.

Ancak genel kayıtsızlık ve test eksikliği, sorunun gerçek boyutunu bilmediğimiz anlamına geliyor ve sayıların bildirilenden çok daha yüksek olması mümkün.

Bu sinir bozucu, çünkü işlerin ne kadar çabuk kontrolden çıkabileceğini daha önce gördük. 2021'de, haftalar içinde günlük enfeksiyon sayısı yüzlerden binlere çıktı ve ardından her gün yüz binlere tırmandı.

Hindistan'ın Çin'i geride bırakıp dünyanın en kalabalık ülkesi haline gelmesiyle birlikte, vakalardaki herhangi bir artışın kırılgan sağlık sistemini yeniden zora sokabileceği düşünülemez değil.

Sadece Delhi'de halihazırda onlarca insan ölüyor fakat artık kimse bunu büyük bir mesele haline getirmiyor gibi görünüyor. Sanki duruma karşı hissizleştik ve bunu yeni normal olarak kabul ettik.

Uzmanlar, yeni varyantın son büyük alt varyanttan 1,2 kat daha bulaşıcı olabileceği uyarısını yapıyor. Ancak toplantılar ve tatbikatlar dışında, maske takmayı ve sosyal mesafeyi korumayı gerektiren önleyici bir protokol hâlâ yürürlüğe girmedi.

Enfeksiyonlardaki artışın ciddi vakalarda bir yükselişe yol açmadığı doğru olsa da tedbiri elden bırakamayız. Kovid hâlâ bizimle ve muhtemelen öngörülebilir gelecekte de bizimle kalmaya devam edecek.

Bununla yaşamayı öğrenirken, umarım güvende olmayı sürdürmeyi de öğreniriz. Ve umarım bu kez yetkililer harekete geçmek için işlerin daha da kötüye gitmesini beklemez.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU