Bin kişilik ekiple faaliyet yürüttüklerini söyleyen Umut Kervanı Başkanı Kurtaran: İnsanlar enkazın başında çaresiz bir şekilde ağlıyor

Arka arkaya yaşanan iki büyük depreminde üçüncü gün dolmak üzere. Hala ekiplerin ulaşamadığı, arama-kurtarma çalışmasının yapılamadı bölgeler var. Umut Kervanı Başkanı Kurtaran, gözlemlerini ve faaliyetlerini anlattı

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçesi olan ve 10 kentin etkilendiği depremde bilanço ağırlaşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın paylaştığı son bilgilere göre, hayatını kaybedenlerin sayısı 8 bin 574'e ulaştı.

Yaralıların sayısı da 49 bin 133 olurken, yıkılan bina sayısı da 6 bin 400'ü geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Depremzedelerin barınması için bölgede, 70 bin 818 AFAD aile yaşam çadırının kurulumunun tamamlandı.

Gönüllü kuruluşlar yoğun çalışma içerisinde

Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DAK, Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet, Jandarma, UMKE, İtfaiye, Milli Eğitim Bakanlığı gibi birçok kurum faaliyet yürütüyor.

Bunların yanı sıra sivil toplum kuruluşları, gönüllüler ve insani yardım kuruluşları da yoğun çalışma içerisinde.

Söz konusu faaliyete katılan kuruluşlardan biri de Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı (Umut Kervanı).

 

Adıyaman
Deprem bölgesinde binlerce gönüllü faaliyet yürütüyor / Fotoğraf: Umut Kervanı

 

Vakıf, bini aşan üye ve gönüllüleriyle tüm deprem bölgesinde yoğun faaliyet içerisinde.

"Müdahale edilen bina sayısı çok az"

Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı Başkanı Cengiz Kurtaran, deprem bölgesindeki son durumu, çalışmaları ve gözlemlerini Independent Türkçe'ye anlattı.

Kurtaran, depremde zarar gören 10 ilde binden fazla üye ve gönüllüleriyle insani ihtiyaçları gidermek için sahada çalışma yürüttüklerini söyledi.

Depremden en çok etkilenen kentlerden biri olan Adıyaman'da 300 civarında arkadaşlarıyla faaliyet yürüttüklerini aktaran Kurtaran, "Hem merkez hem de çevre mahallelere yardım götürüyoruz. Tabiri caizse her taraf enkaza dönüşmüş. Yıkılan binlerce bina var, ancak 40-50 binada çalışma yapılıyor. Müdahale edilmeyen bina sayısı çok fazla ve bu insanı derinden üzüyor. Bazı yerlerde insanlar kendi imkanlarıyla yakınlarını çıkarmaya çalışıyor" bilgisini paylaştı.

 

Cengiz Kurtaran
Cengiz Kurtaran / Fotoğraf: Umut Kervanı

 

"Mobil ekiplerimiz nokta dağıtım yapıyor"

Akaryakıt istasyonlarının çalışmaması nedeniyle insanların yakıt sıkıntısı çektiğini ve bu yüzden araçlarını kullanamadıklarına değinen Kurtaran, "Umut Kervanı olarak 500 metrekareden oluşan kriz merkezimizi kentin merkezi olan Demokrasi Meydanı'na kurmuşuz. Hem organizasyonumu hem de yardım faaliyetimizi oradan yürütüyoruz" diye konuştu. 

Zorlu kış şartları ve akaryakıt sıkıntısı nedeniyle merkeze gelemeyenler için mobil ekipler kurduklarını dile getiren Kurtaran, "Kentte insanları perişan halde gördük. İnsanların merkeze ulaşmakta güçlük çektiklerini fark edince merkezden 16 araç ile mahalle ve civar köylere mobil ekipler seferber ettik. Araçlarda içme suyu, ekmek, bebek bezi, mama, kışlık elbise ve battaniye gibi yaşam malzemeleri bulunuyor. Mobil ekiplerimiz nokta dağıtım da yapıyor" ifadelerine yer verdi.

 

Deprem
Depremzedelerin enkaz başında hüzünlü bekleyişleri sürüyor / Fotoğraf: AA

 

"İhtiyaçlarını gidermek isteyenler kimi insanlar dükkanları talan etti"

Dağıtım için malzeme sıkıntısı yaşamadıklarını Türkiye'nin birçok ilinden yardım geldiğini dile getiren Kurtaran, "Çok açık ve net gördük ki halkımız darda olan kardeşlerine elini uzatıyor. Çok sayıda malzeme geliyor ve bu konuda bir sıkıntı yaşamıyoruz" dedi ve devamında şunları kaydetti:

"Şu an şöyle bir sıkıntımız var; bütün dükkanlar kapalı. İlk iki gün problemler yaşandı. İhtiyaçlarını gidermek isteyen kimi insanlar bazı dükkanları talan etmiş. Umut Kervanı olarak Adıyaman'a yoğunlaştık, çünkü hakikaten burada durum çok vahim ve kardeşlerimiz çok zor durumda. Elimizden geldiğince kardeşlerimize ulaşmaya çalışıyoruz."

 

 

"İnsanların yüzündeki acı çok net görülüyor"

Maalesef genel olarak hala yeterince yardım ve arama kurtarma çalışmasının yapılamadığını, devletin ilk saatlerde deprem bölgesine giremediği için insanların kızgın olduğunu kaydeden Kurtaran, "İnsanların yüzündeki acıyı çok net görüyoruz" dedi ve sözlerini şöyle tamamladı:

10 ilde birden bu sıkıntının yaşanması müdahaleyi geciktirdi. Arama kurtarma ekipleri daha yeni sahaya inmiş durumda. Birçok insan yakınlarının bulunduğu enkazın başında çaresiz bir şekilde ağlıyor, göz yaşı döküyor. Bazı binalara gittik bugün bile ses verenler var ama müdahalede edilmiyor, kurtarılmıyor. Bu insanları kahrediyor. Bu acılardan dolayı devlete tepki söz konusu, devlet çalışıyor ama musibetin büyük olmasından kaynaklı bu konuda yetersiz kaldı. Adıyaman'da binlerce bina çökmüş ve enkaza yetişilmiyor. Allah tüm kardeşlerimize sabırlar versin, büyük bir imtihandayız. Sabrederek, Allah'tan yardım dileyerek tün olanların üstesinden geleceğiz."
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU