Fransız haber ajansı AFP, depreme müdahaledeki yetersizlikleri haberleştirdi

"Ölülerimizi bekliyoruz"

6 Şubat'ta art arda yaşanan Maraş depremleri 10 ilde ağır yıkıma neden oldu (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, abonelerine bugün servis ettiği "'Ölülerimizi bekliyoruz': Türkiye'de depreme yapılan müdahaleye öfke büyüyor" başlıklı haberinde Maraş depremlerinden en şiddetli etkilenen illerden olan  Gaziantep'teki depremzedelerin tepkilerine yer verdi.

Haberin başında, "Gaziantep'te kuzeninin enkazdan çıkarılmasını bekleyen 23 yaşındaki Ebru Fırat'ın umutları öfkeye dönüşmeye başladı" ifadeleri yer aldı. Ajans, Fırat'ın "Akacak gözyaşım kalmadı" dediğini aktardı.

Haberde, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin Türkiye ve Suriye'de binlerce kişinin ölümüne sebep olduğu ve on binlerce kişinin sert hava şartlarında evsiz kaldığı ifadeleri yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ajans, arama kurtarma çalışmalarında her geçen dakikanın çok önemli olduğunu hatırlattı ve görüştükleri depremzedelerin felaketten sonraki ilk 12 saatte hiçbir kurtarma ekibinin bölgeye ulaşmadığını söylediğini belirtti. Haberde tanıkların vatandaşların yakınlarını enkazdan kendi imkanlarıyla çıkarmaya çalıştıkları ve polislerin yıkıntıları elleriyle temizlediği ifadeleri aktarıldı.

AFP'nin aldığı görüşlere göre bölgede yaşayanlar arama kurtarma ekiplerinin ancak pazartesi akşam saatlerinde gelebildiğini ve birkaç saat çalışıp hava karardıktan sonra enkaz alanından ayrıldıklarını söyledi.

Haberde, kardeşi ve yeğenlerinin enkazdan kurtarılmasını bekleyen 61 yaşındaki Celal Deniz'in "Salı sabahı halk ayaklandı, polis müdahale etmek zorunda kaldı" dediği belirtildi.

Ajans, Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın "Ekiplerimizin ulaşamadığı bölge yok" ifadelerini hatırlattı ve haberde vatandaşların bu sözlere tepki gösterdiği yazıldı.

1999'daki Gölcük depreminden sonra deprem vergisi toplanmaya başlandığını hatırlatan AFP, Gaziantep'te görüştükleri Deniz'in "Neler yaşadığımızı bilmiyorlar, vergilerimiz nereye gitti?" ifadelerine yer verdi.

Şimdiye kadar 88 milyar TL deprem vergisi toplandığını belirten AFP, kamunun bu paranın nasıl harcandığını bilmediğini öne sürdü.

Mayısta yapılması planlanan erken seçimlere de değinilen haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidara devam etmesinin ülkede yaşanan en büyük felaketlerden birini nasıl yöneteceğine bağlı olduğu iddia edildi. Devamında, İyi Parti'nin sahadaki varlığının Erdoğan için uyarı niteliği taşıdığı öne sürüldü.

Haber, AFP muhabirinin bölgedeki genel gözlemleriyle sonlandı ve Gaziantep halkının neredeyse her şeyden yoksun olduğu ifade edildi. Bölgede şiddetli artçı sarsıntıların devam ettiği vurgulanırken tüm dükkanların kapalı olduğu, patlamaları önlemek amacıyla doğalgaz kesildiğinden ısınma sorunu yaşandığı ve benzin bulmanın zorlaştığı aktarıldı.

 

Independent Türkçe, AFP

Derleyen: Aylin Şener

DAHA FAZLA HABER OKU