"Müdahalede yetersiz kalındı" sesleri yükseliyor... "İnsanlar 'beni kurtaran yok mu' diye çığlık atıyor"

Türkiye'de arka arkaya iki büyük şiddetli deprem yaşandı. 13 milyondan fazla kişinin etkilendiği depremde 6 bine yakın bina yıkılırken, binlerce insan hayatını kaybetti. Hala ulaşılamayan yerleşim birimlerinden söz ediliyor

Birçok bölgede arama kurtarma çalışmaları sürse de hala bazı yerleşim birimlerine ulaşılamadığı belirtiliyor / Fotoğraf: AA

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan olan 10 kenti 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde araka arkaya deprem vurdu.

Açılanan son rakamlara göre depremde 3 bin 419 kişi hayatını kaybetti, 20 binden fazla yaralı var. 

6 bine yakın bina yerle yeksan olmuş durumda. Bu rakam can kaybının daha da yükseleceği endişesine yol açıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birçok yerde enkaz altında kalan insanların kurtarılma çalışması sürüyor.

Ancak hala el sürülmemiş enkazlar, ulaşılamayan yerleşim birimlerinden söz ediliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan Murat Kurum, depremden 13 milyon 500 binden fazla kişinin etkilendiğini söyledi.

Daha önce farklı gerekçelerle "olağanüstü hal" ilan eden iktidarın aynı hassasiyeti göstermediği eleştirisi yapılıyor.

Birçok isim daha fazla can kaybının yaşanmaması için milli seferberlik çağrısında bulundu.

Emekli tümamiral Cem Gürdeniz, depremin Hiroşima'ya atılan atom bombasının 60 katı büyüklüğünde yıkım gücü yarattığını belirterek, milli seferberlik çağrısı yaptı:

Seferberlik çağrısında bulunan bir diğer isim de Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz:

Gürdeniz ve Özkiraz gibi birçok kişi milli seferberlik çağrısı yaptı. Ancak şimdiye kadar bu yönde atılmış bir adım yok.

Peki onca çağrıya rağmen neden Türkiye tam seferberlik haline sokulmadı?

"İyi bir yönetim sergilenseydi bu kadar canı yitirmezdik"

Kahramanmaraş'ta bulunan Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Sezai Temelli, durumun çok vahim ve insanların zor durumda olduğunu söyledi.

İktidarın ilk 24 saatte yapması gerekenleri yapmayarak insanların enkaz altında ölüme terk edildiğini kaydeden Temelli, "Eğer iyi bir yönetim sergileniş olsaydı belki yitirdiğimiz ve yitireceğimiz birçok canı kurtarma şansına sahip olurduk ama bu gerçekleşmedi. Çünkü iktidar acze düşmüş, çürümüş ve maalesef halkımız bu bedeli ödüyor" dedi.

 

Deprem
Birçok yerde arama kurtarma çalışmaları sürse de hala bazı yerlerde çalışmanın olmadığı belirtiliyor / Fotoğraf: AA

 

"Hala hamaset peşindeler"

"Türkiye tam seferberlik haline sokulmadı çünkü akıllarında kendi iktidarlarının bekası ve seçim hesabı var" diyen HDP'li Temelli, "Bu hesapla hareket eden bir iktidardan hiçbir şey beklenemezdi, nitekim öyle de oldu" dedi ve devamında şunları kaydetti:

Bu enkazları kaldırmak profesyonel bir iş. Bu konuda Türkiye'nin birikimleri var. 1999 depremini hatırlayalım. Bunları seferber etmek gerekirken, siyaset yapıp propaganda peşinde olanlar bu gücü harekete geçiremediler. Hala hamaset peşinde ve hala insanların aklıyla alay edercesine açıklama yaparak toplumun sinir uçlarıyla oynuyorlar. Toplum gereken tepkiyi verecektir ama önce dayanışmayla bir an önce bu insanlara yardım etmek adına harekete geçmeliyiz."

"İnsanlar ‘beni kurtaran yok mu?' diye çığlık atıyor"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir ise şu an tek taleplerinin arama kurtarma ekiplerinin Hatay'a gelmesi olduğunu söyledi.

 

deprem
Hava şartları bazı bölgelerde çalışmaları aksatıyor / Fotoğraf: AA

 

İnsanların enkaz altında "beni kurtaran yok mu?" diye çığlık attığını ifade eden Tokdemir, "Hatay'dan bu çığlık yükseliyor. Lütfen bu çığlığı tüm dünyaya duyuralım" diye konuştu.

Deprem bölgesinde yeme, içme ve barınma gibi acil yardımlara ihtiyaç duyulsa da ilk ve öncelikli ihtiyacın enkaz altındaki canların kurtarılması için arama kurtarma ekiplerinin takviyesi olduğuna vurgu yapan Tokdemir, sözlerini şöyle tamamladı: 

Kentte bina kalmadı. Burada evine geçebilecek insan yok denecek kadar az. Bu büyük afet yalnızca Türk halkının afeti değil, dünyanın afetidir. Dünyadaki bütün insanlara çağrım şudur: enkaz altında insanlar var ve Hatay tek başına bu enkazı kaldıracak kapasitede değil. Bu canları enkaz altından çıkaracak ekipman istiyoruz. Lütfen enkaz altındaki insanların çığlığını olabildikçe duyuralım."
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU