Sendikalar hep bizim haklarımız için savaştı: Şimdi onların hakkını savunma zamanı

Seçmenlerin açık ve mevcut muhalefeti, değişim için kuvvetli bir güç olabilir ve en başarılı kampanyaların çoğu tabandan doğmuştur

15 Aralık 2022'de Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'daki St. Thomas' Hastanesi'ndeki hemşireler de greve gitmişti (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) hükümeti yakın zamanda, parlamentodan geçerse bildiğimiz Britanya sendikacılığının sonunu getirebilecek bir dizi yeni yasa açıkladı.

Londra'daki liman işçilerinin 1899'daki ve madencilerin neredeyse 100 yıl sonraki grevinden, sürekliliği olmayan iş piyasasında ortaya çıkan IWGB gibi yeni sendikalara kadar, sendikalarımız tarih boyunca bizim için mücadele verdi. Şimdi onların yanında durup bu yasama saldırısına direnmenin görevimiz olduğuna inanıyorum.

Geçen yıl yakın zamanların en büyük endüstriyel eylem dizilerini çok sayıda sektörde gördük. Şimdiyse hükümet, grevleri çözmek için gerekli ve anlayışlı adımları atmak yerine, asgari hizmet yasaları çıkarmayı önererek, büyük mücadelelerle elde edilmiş işçi hak ve güvencelerine bilfiil savaş ilan etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu durumun ciddiyeti küçümsenemez ve işçi hareketindeki bizler, (hükümetin hayat pahalılığı krizi konusundaki eylemsizliği yüzünden milyonlarcası açlık sınırına sürüklenen) işçilerin daha fazla zarar görmesini engellemek için sendikalarımız etrafında koruyucu bir çemberi eksiksiz oluşturmalı.

Rishi Sunak'ın işçilere yönelik saldırısına yol açan ne? Cevap, onlarca yıllık baskıcı neoliberalizmin sürdürülüp seçkinciliğin korunması ve işgücüne, iyi ücretlerin ve çalışma koşullarının ona çok olduğunu söyleyen yerleşik düzenin devamıdır.

2013'te "30 yıl kuralı" kapsamında yayımlanan Kabine Ofisi belgeleri, Margaret Thatcher'ın "işgücünün isteklerine yarayan her yerde sendika üyeliğini aşındırmaya yönelik hiçbir fırsatı tepmeme" arzusunu ortaya koymuştu. BK'de bir sendikaya üye olan kişi sayısının Thatcher'ın başbakanlığındaki rakamlardan uzak olduğu doğru fakat hem sendika kaydında hem de kamu desteğinde yeniden canlanmanın yolunu açan sarsılmaz bir taban var.

Bu baskıcı yasalar yenilgiye uğratılabilir. Gelecek haftalarda ve aylarda tüm sektörlerdeki işçiler için yeni ve güvenli bir gelecek inşa edebilir, milyonlarca kişinin fena halde ihtiyaç duyduğu ücret artışlarını ve güvenceleri kazanabiliriz.

Barış ve Adalet Projesi'nde, herkesin birkaç tıkla parlamenterlere e-posta gönderebilmesini sağlayan bir mektup yazma aracını uygulamaya koyduk. Bu araç üzerinden ülkenin tüm partilerindeki, bölgelerindeki ve köşelerindeki parlamenterlere binlerce mektup gönderildi. Bu araç, Britanyalı oyunculuk efsanesi Maxine Peake, komedyen Francesca Martinez ve rock grubu Enter Shikari tarafından da destekleniyor. 1980'lerden farklı olarak, kendi topluluklarımızda grevdeki işçilere destek vermemiz için en yakın grev hattının yerini gösteren Grev Haritası da dahil yeni araçlar var.

Her bir parlamenter, mensubiyetlerine bakmaksızın, bu konudaki duruşundan sorumlu tutulmalı. Seçmenlerin açık ve mevcut muhalefeti, değişim için kuvvetli bir güç olabilir ve en başarılı kampanyaların çoğu tabandan doğmuştur.

Geleneksel olarak Muhafazakar Parti'nin merkezi olan Cambridgeshire'ın banliyösündeki memleketim Huntingdon'da bunu bizzat gördüm. Burası tam bir Muhafazakar Parti kalesidir. Birkaç ay öncesine kadar, burada hatırlanan yerel grev hatlarının sayısı muhtemelen bir elin parmaklarını geçmiyordu.

Ama ülke genelinde rüzgar tersine dönüyor. Huntingdon Teslimat Ofisi'ndeki İletişim İşçileri Sendikası (CWU) grevcilerinden Londra'daki ambulans garajlarındakilere ve çok daha fazlasına, ziyaret ettiğim her bir grev hattına halktan gözle görülür ve coşkulu bir destek var. Hayat pahalılığı krizi ailemizi, arkadaşlarımızı, komşularımızı ve meslektaşlarımızı aşevlerine ve geçim sıkıntısına iterken, işçilerin zor durumu nüfusun geneli tarafından hissediliyor ve anlaşılıyor.

Son zamanlardaki endüstriyel eylemler için halkın desteğini kullanmak ve birçok Muhafazakar parlamenterin bir sonraki seçimlerde yenilgi ihtimaliyle karşı karşıya kaldığı iktidardaki Muhafazakar Parti'deki gerilimleri ortaya çıkarmak için her fırsatı değerlendirmeliyiz. Bu, belki de Muhafazakar parlamenterlerin, seçmenlerinin endişelerini dinleme olasılıklarının daha muhtemel olacağı anlamına geliyor.

Ulusal Demiryolu, Deniz ve Ulaşım İşçileri Sendikası'nın (RMT) genel sekreteri Mick Lynch, önerilen asgari hizmet yasalarının meşruluğunu mahkemeye taşıma niyetinin sinyalini vererek Britanya sendikal hareketinin muazzam bir zafer kazanması olasılığının önünü açtı.

Sendikal harekette, bu duruma uygun düşen eski bir deyiş var:

Geçmişi miras aldık, geleceği inşa ediyoruz.

Bu, bizden sonraki nesiller için adil ve onurlu bir gelecek inşa etmekle ilgili. Bugünkü eylemlerimiz, bu ülkedeki işçi haklarının ve sendikacılığın geleceği için bir yol açacaktır.

Samuel Sweek, Huntingdon North'un İşçi Partili belediye meclisi üyesi ve Barış ve Adalet Projesi'nde medya ve iletişim koordinatörüdür



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU