Nobel Barış Ödülü sahibi Ales Bialiatski, Belarus'ta hakim karşısına çıktı

Yakınları, Bialiatski'ye yönelik yasal suçlamaların siyasi nedenli olduğunu söylüyor. Bialiatski, 2020'de Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun yeniden seçilmesine karşı düzenlenen protestolar sırasında tutuklanan yüzlerce kişiden biri

Bialiatski, Viasna İnsan Hakları Merkezi'nin kurucularından biri (Belta/AFP)

Nobel Barış Ödülü sahibi Ales Bialiatski, yakınlarının siyasi gerekçeli olduğunu söylediği yasal suçlamalar nedeniyle 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle Belarus'ta yargılanmaya başladı.

Viasna insan hakları örgütünün kurucularından Bialiatski, grubun diğer iki temsilcisiyle birlikte mahkemeye çıkarıldı. Hepsi de suçlamaları reddetti. Protestoları finanse etme ve para kaçakçılığından yargılanan üç tutuklu, 7 ila 12 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

60 yaşındaki Bialiatski, otoriter devlet başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun 2020 yazında hükümet karşıtı protestoları şiddetle bastırması sırasında tutuklanan yüzlerce Belarusludan biri.

Ekimde verilen Nobel Barış Ödülü'nü Rus insan hakları örgütü Memorial ve Ukrayna'daki Sivil Özgürlükler Merkezi'yle paylaşan Bialiatski, 2021'de Viasna'dan iki iş arkadaşıyla birlikte tutuklanmıştı.

Bialiatski, iddialar hakkında kamuoyu önünde yorum yapmadı ve avukatının dava hakkında bilgi vermesi yasaklandı. Mahkeme salonundan gelen televizyon görüntülerinde yargılama başlarken üç tutuklunun metal bir kafesin içindeki banklarda, elleri kelepçeli şekilde sessizce oturduğu görülüyor. Duruşma daha sonra cuma gününe ertelendi.

Aynı davada Belarus'tan kaçan 4. bir aktivist de gıyabında yargılanıyor.

Viasna, Twitter'dan yaptığı açıklamada hakimin duruşmayı Rusça yerine Belarusça yapmayı reddettiğini ve Bialiatski'nin tercüman talebini geri çevirdiğini belirtti. Mahkeme kelepçelerin çıkarılması talebini de dikkate almadı.

Aralarında Batılı diplomatların da bulunduğu yaklaşık 30 kişi mahkeme önündeydi fakat çoğunun içeri girmesine izin verilmedi.

Örgüt, uzun süredir (1994'ten beri) iktidardaki lider Lukaşenko'nun 2020'de ezici bir seçim zaferi kazanmasıyla patlak veren kitlesel protestolar sırasında hapse atılan yüzlerce Belarusluya hukuki ve mali yardım sağlanmasında öncü bir rol üstlendi. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler bu seçimin yapılış şeklini kınayarak sonuçları reddetmişti.

Ales Bialiatski
Ekimde verilen Nobel Barış Ödülü'nü Rus insan hakları örgütü Memorial ve Ukrayna'daki Sivil Özgürlükler Merkezi'yle paylaşan Bialiatski, 2021'de tutuklanmıştı (AP)


Viasna davayla ilgili yaptığı açıklamada, "Meslektaşlarımıza yönelik suçlamalar, yürüttükleri insan hakları faaliyetleri ve Viasna İnsan Hakları Merkezi'nin siyasi nedenlerle zulme uğrayan mağdurlara yardım sağlamasıyla bağlantılı" diye belirtti.

Belarus cezaevlerinde yaklaşık 1500 siyasi mahkum olduğunu tahmin eden kampanyacılar, protestolara katıldığı ya da yetkilileri eleştirdiği gerekçesiyle 2020'den bu yana yaklaşık 50 bin kişinin gözaltına alındığını belirtiyor.

Bir diğer tanınmış muhalif aktivist Mariya Kalesnikava da dünya çapında manşetlere çıkan bir davada protestolardaki rolü nedeniyle hapse atılmıştı. Aktivist 2021'de 11 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kalesnikava da kendisine yöneltilen yasal suçlamaların siyasi amaçlarla uydurulduğunu söylemişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU