Dr. Öz ve J. D. Vance için en büyük sorun ne? Kendi partileri onları sevmiyor

Pensilvanya ve Ohio'da yapılan anketler bu iki tartışmalı siyasetçinin gelecekleri hakkında bize ne söylüyor?

Cumhuriyetçi Parti'nin Pensilvanya'dan ABD Senatosu adayı olan Dr. Mehmet Öz yararına düzenlenen bir kampanya mitinginde eski Başkan Donald Trump'ın destekçilerine seslenenler arasında Senato adayı J. D. Vance de vardı (AP)

InsiderAdvantage/FOX 29 tarafından yapılan yeni bir anket, Cumhuriyetçi Senato adayı Mehmet Öz'ün Demokrat aday Vali Yardımcısı John Fetterman'la girdiği yarışta Pensilvanya'daki muhtemel seçmenler arasındaki farkı azalttığını pazartesi akşamı gösterdi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın "o iyi çocuk" dediği adam, eski televizyon doktoruna karşı üstünlüğünü sürdürüyor ama üç puanlık avantajı da yüzde 4,2'lik hata payının içinde yer alıyor.

Tüm bunlar Cumhuriyetçilerin Fetterman'ın suç konusundaki siciline odaklandığı bir dönemde yaşanıyor. Son olarak (Joe Biden'ın hakim olduğu Philadelphia'nın birçok banliyösüne ev sahipliği yapan) Montgomery County'den bir şerifin desteğini alıp bunu pazarlayarak sicilini savunan Fetterman'ın, sonucu önceden garantilemesi gerekecek. (Philadelphia Polis Kardeşliği, Demokratların vali adayı Josh Shapiro'yu desteklese de Dr. Öz'e de destek açıklaması yaptı.)

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Benzer şekilde, Ohio'da Siena College tarafından yapılan yeni bir anket, Temsilciler Meclisi Üyesi Tim Ryan'ın Cumhuriyetçi Parti'den aday olan risk sermayedarı J. D. Vance'i üç puanla geçtiğini gösterdi. Seçim yarışında anketler tutarsız; bazıları Vance'i, bazıları da Ryan'ı önde gösteriyor. Anketin hata payı yüzde 4,4; bu da yarışın hala başa baş gittiği anlamına geliyor.

İlaveten, Ohio'daki anketlere bakan herkes, Donald Trump'ın bu eyaleti her iki seferde de 8 puan farkla kazandığını hesaba katmalı. Ryan'ın zaferi için aday listesinin üst sıralarında yer alan isimlerin üstün performans göstermesi gerekiyor. Aynı ankete göre at kestanesi ağacıyla meşhur eyalette Başkan Joe Biden hakkında olumlu düşünenlerin oranı yüzde 39 (Trump'ın payınaysa yüzde 44 düştü.)

Bununla birlikte, Ryan'ın cesaretlendirici rakamları Demokratlara koltuğu ele geçirme umudunu verdi. Ryan, Trump'ın Meksika ve Kanada'yla yeniden müzakere ettiği ticaret anlaşmasına nasıl oy verdiğini belirterek kendisini farklı bir tipte Demokrat olarak pazarlamaya çalıştı ve aynı zamanda polislerin fonlarının kesilmesiyle ilgili sol söylemlerden de uzak durdu.

Hem Ryan hem de Fetterman, Cumhuriyetçi Parti'ye meyleden eyalette Demokrat Parti'yi terk eden beyaz, işçi sınıfından seçmenlere kabiliyetlerini pazarlamaya çalıştı. Ancak her iki anket de incelendiğinde böyle bir eğilimin varlığına dair çok az kanıt olduğu görülüyor; Pensilvanya'daki ankete göre oylama bugün yapılsa muhtemel Cumhuriyetçi Parti seçmenlerinin sadece yüzde 12,1'i Fetterman'ı seçecekken, Ohio'daki ankete göre Cumhuriyetçilerin yalnızca yüzde 8'i Ryan'a oy verecek.

Hem Öz hem de Vance'in asıl zayıflığı, kendi partilerinin seçmenlerinden yeterince destek görmemelerinden kaynaklanıyor. Pensilvanya'daki ankete göre Cumhuriyetçilerin sadece yüzde 75,1'i Dr. Öz'e oy verirken, Demokratların yüzde 80,4'ü Fetterman'a kullanacak.

Bu durum, muhabirinizin Dr. Öz'ün Cumhuriyetçi vali adayı Doug Mastriano'ya kıyasla nispeten soğuk karşılandığı Pensilvanya'daki deneyimiyle de örtüşüyor. Hatta bir katılımcı, Dr. Öz'ün yakın zamandaki etkinliğinde "O sadece sözde bir Cumhuriyetçi!" diye bağırdı. 

Ohio'da Demokratların yüzde 95'i Ryan'a oy verirken, Cumhuriyetçilerin sadece yüzde 87'si Vance'e kullanacak. Her iki adayı da destekleyecek birkaç Cumhuriyetçi seçmen bile Demokrat rakiplerini saf dışı bırakmalarını sağlar.

Yarışa giren her iki aday da az muhafazakâr kökene sahip. Dr. Öz, yıllar boyunca televizyona çıktıktan ve Trump'ın tercih ettiği adayın çekilmesinden sonra devreye girdi. Bu arada Vance, en çok satanlar arasında yer alan kitabı Hillbilly Elegy'nin tanıtımını yaptığı sırada Trump'ı eleştiren biriyken tam bir Trumpçıya dönüştü. Her ikisi de ön seçimlerini kazanmış olmalarına rağmen, kendi koalisyonlarındaki pek çok seçmen hala güvensizlik besliyor gibi görünüyor.
 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU