Prens Selman geleceğin Suudi şehrini tanıttı: 500 milyar dolar, 9 milyon kişi ve temiz enerji

Veliaht Prens, Avrupa'ya yapacağı yeni diplomatik ziyaretler öncesinde mimari ve mali vizyonunu açıkladı

The Line tamamlandığında 9 milyon kişiye ev sahipliği yapacak (NEOM)

Suudi Arabistan'ın veliaht prensi, Krallık'ta inşa edilen ve sıfır karbon salımlı olması planlanan NEOM kentinin çalışma, yaşam ve eğlence için dikey bina katmanlarına sahip olacağını ve 170 km uzunluğunda olacağını duyurdu.

500 milyar dolarlık projenin başlıca özelliklerinden biri olan The Line'ı açıklayan Prens Muhammed bin Selman, projenin amiral gemisinin kısmen iki yıl içinde ülke borsasında halka arz edilerek finanse edileceğini ve kendi özerk hukuk sistemine tabi olacağını duyurdu.

Tahvil satışı, "Suudi borsası değerine bir trilyon riyal (266 milyar dolar) ekleyecek" diye devam etti. "Proje başladığında en az 1,2 trilyon riyal ve tamamlandığında toplam olarak en az 5 trilyon riyali aşacak şekilde artacaktır." Nihai amaç, halihazırda uluslararası sıralamada 7. sırada bulunan Suudi borsasını "gezegendeki en büyük borsalardan biri" haline getirmekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Prens Muhammed, gelecekte Krallık'ın hükümet fonunun yatırımcı olduğu tüm girişimlerin borsada fiyatlandırılacağını belirtti. Hükümet 2027'de 500 milyar riyal sermaye toplamayı ve borsayı Neom için 300 milyar riyal daha toplamak için kullanmayı hedefliyor.

Veliaht Prens, büyük bir ekonomik bölgeyi içeren sitenin ilk etabının 1,2 trilyon riyale (319,39 milyar dolar) mal olacağını ve fonun yarısının krallığın hükümet fonundan geleceğini söyledi.

The Line'ın sergilendiği bir etkinlikte Cidde'de gazetecilere konuşan Prens Muhammed, yeni şehrin insanların gelecekte yaşayacağı yaşam biçiminde sismik değişiklikler yapacağını söyledi. "Yüzde 100 yenilenebilir enerji" ile "yollardan, arabalardan ve emisyonlardan arındırılmış bir ortam" olacak.

Veliaht Prens, Kızıldeniz'deki 26 bin 500 kilometrekarelik siteyi, yeni bir yaşam tarzıyla 9 milyondan fazla insanın evi olacak kozmopolit bir merkez olarak gördüğünü söyledi. Ayrıca yapının, dünyanın karşı karşıya olduğu büyük çevresel sorunlara bir cevap arayacağını öne sürdü.
 

NEOM3
Tüm tesisler kent sakinlerine beş dakikalık yürüme mesafesinde (NEOM)


Prens Muhammed, "The Line, bir projeyi tüm dünyaya sunma konusundaki kesin taahhüdümüzün bir teyididir. Neom, daha iyi bir gelecek hayali kuranların yeri" dedi.

Dünyamızın kentlerinin karşı karşıya olduğu yaşanılabilirlik ve çevre krizlerini göz ardı edemeyiz. NEOM bu sorunları ele almak için yeni ve yaratıcı çözümlerin sunulmasında en önde geliyor.

Şehrin dikey katmanlandırılmış mahalleleri düz ve yatay geleneksel kentlere meydan okuyacak. The Line'ın tasarımları, gelecekte yollar, otomobiller ve emisyonlar bulunmayan bir çevrede kentsel toplulukların nasıl olacağının vücuda gelmiş halini oluşturuyor.

 

NEOM2
Kenti dünyaca ünlü mimarlar ve mühendislerden oluşan bir ekip inşa edecek (NEOM)


The Line, her biri 200 metre genişliğinde, Neom haritası boyunca 170 km'lik bir çizgi oluşturacak şekilde uzanan iki 500 metre yüksekliğindeki aynalı dış cephe arasında sıkıştırılmış farklı kentsel kullanımlar için bir dizi "modül" olarak tasarlanmıştır. Planlar arasında asma yollar, yüzme havuzları, bahçeler ve hatta yerden 330 metre yükseklikte bir stadyum yer alıyor.

Dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan, 2060'a kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı hedefliyor. Prens Muhammed, arabalara ihtiyaç duyulmadan seyahat edebilmenin Neom'da yaşamanın bir diğer yönünü oluşturduğunu da söyledi. "Paranız varsa çıtayı yükseltmeli, maceracı olmalı, yenilikçi olmalı, farklı olmalısınız" diye vurguladı.

Madem sıfırdan yapıyoruz, neden normal şehirleri kopyalayalım ki? Tüm gezegendeki açık ara en iyi yaşanabilir bölge olacağına inanıyorum.

Köklü mimari ve çevresel sıfırlamanın yanı sıra, Neom'un Suudi hukuki yapısıyla sınırlı olmayan kendi özerk hukuk sistemi olacak ve yatırımcılar bu sistemin hazırlanmasında kilit rol oynayacak. Veliaht Prens, bu konudaki çalışmaların iyi gittiğini ve bazı detayların gelecek yıl tanıtılacağını söyledi.

Sınır ötesindeki gelişmelerin Neom'un kurmaya çalıştığı kendi içsel estetiğiyle çatışmaması için komşu ülkelerle müzakereler yapılacak.
 

NEOM1
Deniz seviyesinden 500 metre yükseklikteki The Line yalnızca 200 metre genişliğe ve 170 km uzunluğa sahip olacak (NEOM)


Suudi yönetiminin varlık fonu olan Kamu Yatırım Fonu, projeye katkıda bulunan ana fondur. Fakat Veliaht Prens, Suudi girişimcilerin de "şu anda dünyada gerçekleşen en heyecan verici mimari gelişmelerden birine" katkıda bulunmak isteyeceğini umduğunu söyledi.

Uluslararası medyada projede gecikmeler olduğuna dair haberlere rağmen Prens Muhammed, projenin ilk aşamasının 2030'a kadar "1,5 milyon kent sakiniyle tamamlanacağını ve 2045'e kadar 9 milyon sakine ulaşacağını" söyledi.
 

NEOM4

Aynalı dış cephe, yapıyı arazinin ayırt edici bir parçası kılacak (NEOM)


Etkinlikte yer alan üst düzey bir Suudi yetkili, projenin büyük kapsamı hakkındaki bazı yabancı şüpheleri anladığını söyledi. "Ama bu ülke çölden inşa edildi, gelecek için inşa etmek bu mirasın bir parçası, ne kadar ilerleyebileceğinizi anlamanın tek yolu ileri gitmektir" argümanını öne sürdü.

Prens Muhammed'in Neom sunumu için Cidde Süper Kubbesi'ne gelişi, Nisan 2018'de Paris'e gidişinden bu yana Avrupa'ya ilk ziyareti olan Yunanistan'a uçmasından hemen önceydi. Başbakan Kiryakos Miçotakis'le toplantılar yapacak ve enerji anlaşmalarının yanı sıra ortak bir stratejik işbirliği bildirisi imzalanması da bekleniyor.
 

NEOM Grafik
The Line'ın nasıl daha geniş bir araziye uyum sağlayacağını gösteren bilgi görseli (NEOM)


Diplomatlara göre Atina gezisinin ardından Fransa'ya Emmanuel Macron'la buluşmak üzere bir ziyaret gerçekleştirilecek ve yakın gelecekte bunları Avrupa ve Asya'daki diğer olası rotalar da izleyecek.

Veliaht Prens'in uluslararası sahneye çıkışı, Joe Biden'ın geçen günlerde Birleşik Krallık'a yaptığı ziyaretin ardından gerçekleşti. ABD Başkanı'nın, ABD'deki artan enerji fiyatlarını hafifletmek için Suudi petrol üretiminin artırılmasını istediği söyleniyor. Kendisinin herhangi bir teminat almadığı düşünülmekle birlikte, Amerikalı yetkililer gelecekte OPEC tarafından belirlenen üretim hattında bir artış olmasını bekliyor.



https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU