Aşırıya kaçılmadan içilen kahve, vücut su dengesini bozmuyor

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Pixabay

Kahve en sevilen içeceklerden biridir, dünyada her gün 1,6 milyar kupa kahve içildiği tahmin edilmektedir.

Kahvenin idrar miktarını artırarak vücudun susuz kalmasına (dehidratasyon) yol açacağına inanılır ve bunun için de kahve içenlere fazladan su içmeleri tavsiye edilir.

Bu durum kahvede bulunan kafeinin idrar söktürücü, yani diüretik tesiriyle açıklanır; ama bunu ispatlayan geniş kapsamlı ve güvenilir bilimsel veriler de yoktur.

PLOS ONE'de yayımlanan araştırmada, 50 erkeğe üç gün boyunca günde dört fincan sade kahve veya dört bardak su içirildi. 

10 günlük arınma döneminden sonra, daha önce sade kahve içen erkekler üç gün su, su içenler üç gün sade kahve içtiler.

Kontrollü fiziksel aktivite, yiyecek ve sıvı alımına ek olarak, katılımcılar 4 mg/kg kafein içeren 4×200 mL kahve (K) veya su (S) tüketmiş oldular.

Birmingham Üniversitesi Spor ve Egzersiz Bilimleri Okulu araştırmacıları, katılımcıların toplam vücut suyuna ve vücut kütlesine bakarak hem su içme hem de kahve içme dönemlerinde sonra vücudun hidrasyonu yani vücudun su durumunu analiz ettiler.

Her iki dönemin başından sonuna kadar vücut toplam su miktarında, hematolojik belirteç veya 24 saatlik idrar hacmi, ultrason, ozmolalite veya kreatinin açısından hiçbir fark bulunamadı.

Ortalama idrar sodyum atılımı kahve içenlerde su içenlerden fazlaydı ama her iki denemede küçük bir ilerleyici günlük düşüş gözlemlenmesine rağmen, çıplak vücut kitlesinde anlamlı bir fark bulunmadı.

Bu sonuçlar kısaca, su içenler ile kahve içenler arasında geniş bir yelpazede kan belirteçleri ile idrar hacmi veya idrar yoğunluğu bakımından fark olmadığını gösteriyor.

Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC) tarafından finanse edilen araştırmada kuruluşun tasarımı veya analizinde bir rolü bulunmuyordu. 


Sağlıklı bir hayat için günde ne kadar sıvı almak gerekir?

Sağlıklı olmak için alınması gereken sıvı miktarı tartışmalıdır.

Çeşitli kılavuzlarda günde 1,5 ile 3,7 litre arasında sıvı alınması tavsiyesi yer alır; her fincan çay veya kahve için aynı miktarda su içilmesi gerektiğine de dikkat çekilir.

Kafein, çay, kahve ve çikolatada tabii olarak bulunur. 500 mg üzerinde tüketilmesinin idrar miktarını artırıcı etkisi vardır. 

Vücudun su durumunun belirlenmesinde en pratik metot idrar rengidir. İdrar rengi açık sarı olmalıdır, çok açık sarı veya renksiz olması vücudun ihtiyacından çok su içildiğini, koyu olması ise az içildiğinin göstergesidir.


Gelelim neticeye

Erkek tiryakiler, aşırıya kaçmadıkları takdirde içtikleri kahve vücut su dengesini bozmuyor.

Bu sonucun kadınlar için de geçerli olması muhtemel olmakla beraber, bunun da bir araştırma ile ortaya konması gerekir.

Ben de her gün bir iki fincan kahvenin adam gibi beslenmenin temel unsurlarından olduğunu savunuyor ve herkese tavsiye ediyorum.

Kahve işlenmiş olmamalı, şeker veya başka katkılar ilave edilmemiş olmalıdır. 

İdeali Türk kahvesidir.

İnanmayanlar kahve falına baktırarak gerçeği görebilirler.

 

Kaynak:

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0084154
Makale adı: No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU