Pakistan'ın İmran Han'ının davranışları giderek Donald Trump'a benziyor

Yenilgiyi kabullenmeyi reddeden Trump gibi Han da destekçilerini sokaklara dökme tehditleri savurdu*

Trump gibi İmran Han da ülkesini derinlemesine böldü (AP)

Güney Asya'nın büyük kısmını 4 gün boyunca muallakta bıraktıktan sonra Pakistan anayasası 7 Nisan'da kurtarıldı.

Pakistan Yüksek Mahkemesi o gün oybirliğiyle aldığı kararla, İmran Han'ın kaybetmesi beklenen güven oylamasından önce geçen hafta parlamentoyu feshetmesinin anayasaya aykırı olduğuna hükmederek başbakana ağır bir darbe indirdi. Kürsü, oylamanın 9 Nisan'da yapılmasını emretti.

Han'ın parlamentoyu aniden feshetmesi, Pakistan demokrasisine yönelik şok edici bir saldırıydı; ülkenin Yüksek Mahkemesi ise anayasanın hakiki koruyucusu olarak ağırlığını koydu. Başyargıç Umar Ata Bandial, Han'ın yasayı ihlal ettiğini söyleyip, "bir başbakanın güvensizlik oylaması beklemedeyken meclislerin feshedilemeyeceğini" belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karardan sonra attığı tweette Han, "Her zaman son düdük çalana kadar Pakistan için mücadeleye devam ettim ve edeceğim" derken, kabinesini toplantıya çağırdığını da ekledi.

Mahkemenin kararı ülkeyi eli kulağında felaketten kurtarmayı başardı, ki başka seçenekleri olmasına karşın başbakan riski alma niyetindeydi. Han, güvensizlik oylamasının sonuçlarını incelikle kabul edip enerjisini seçimlere hazırlanmaya harcayabilirdi. Bu, onu küçük düşürenlerden bile daha fazla saygı görmesini sağlar, olgun ve sorumlu bir siyasetçi olduğunu gösterirdi.

İmran Han her şey olabilir ama kaybetmeyi kabullenen biri değil ve hem kibri hem de kendini beğenmişliğiyle ülkeyi anayasal bir krize sürükleyerek halihazırda zor durumdaki ekonomiyi mahvetmiş oldu. Son 4 günün siyasi belirsizliği rupinin değerini daha da düşürdü ve ülkenin döviz rezervlerinin yeterliliğiyle ilgili endişeler var.

Han, kendine karşı bir "dış komplo" kurulduğunu beyan ederek Pakistan'ın dış ilişkilerini de tehlikeye attı ama henüz ithamlarının ayrıntılarını paylaşmadı veya kanıt sunmadı. Geçmiş günleri sebebiyle Pakistan'da Amerikan karşıtı duyguları körüklemek kolay.
 


Han'ın hareket tarzı düpedüz Donald Trump'ın strateji kitabından fırlamış. Yenilgiyi kabullenmeyi reddederek destekçilerinin Kongre binasına saldırmasına yol açan Trump gibi Han da muhalefetin güvensizlik oyu vermesi durumunda destekçilerini sokağa dökme tehditleri savurdu.

Trump gibi İmran Han da ülkesini derinlemesine böldü. Fanatik destekçilerine göre o yanlış yapamaz. Pakistan hükümetinin anayasayı ve demokrasiyi altüst ettiği gün, Han'ın destekçileri kutlamalar yapıp muhalefetle alay ederken görüldü. Başbakanın partisinin mensuplarıysa, muhalefet üyelerinin kuklalarını asarken görüldü.

Tüm bunların, şu anda ülkede ebedileştirdiği bu kötülüklerden kurtarma vaadini veren kişiden kaynaklanması daha sarsıcı oluyor.

İmran Han'ın kriket yıldızı olarak kazandığı şöhretten doğan kişi kültü büyük ölçüde popülerliğinden de sorumluydu. Han'ın ülkeyi yolsuzluklardan kurtarma ve hem ekonomiyi hem de ortalama insanların yaşamlarını iyileştirme vaatleri birçok kişinin kulağına müzik gibi gelmişti. İktidardaki üç buçuk yılında, "değişim tsunamisi" yaratacağı şiarına dair pek bir kanıt sunamadı.

Şimdi Han güven oylamasını kaybederse, muhalefet genel seçimin yapılacağı Ağustos 2023'e kadar görevi üstlenmesi için kendi başbakanını aday gösterecek.

Yüksek Mahkeme'nin kararı alkışı fazlasıyla hak ediyor ve kendi bağımsızlığının yanı sıra Pakistan anayasasını koruma ihtiyacına dair de açık bir mesaj veriyor.

Bundan dersler çıkarılıp çıkarılmadığını ancak zaman gösterebilir. Han "son düdüğe" kadar savaşacağını söylese de kurallara uyması ve geçen haftaki gibi bir googly (krikette falsolu bir atış şekli -ed.n.) vuruşu yapmaması daha iyi olacak. Bu hem Pakistan için en iyisi olur hem de bir sonraki seçimler için onu daha iyi bir yerde tutabilir.

Sadia Humayun, Londra'da yaşayan bir serbest yazardır

* The Independent'ta 8 Nisan'da yayımlanan Sadia Humayun'un yazısını İmran Han'ın azledilmesinden sonra da güncelliğini koruduğu için yayımlıyoruz.

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU