Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı trol raporuna dair Eren Erdem'den iddialar: Bilgilerin yüzde 80'i devlet içinden. 500'ü ekip başı, 20 bin kişiler

CHP PM Üyesi Erdem, Kılıçdaroğlu tarafından açıklanan trol raporuyla ilgili olarak iddialarda bulundu. Erdem, binlerce trolün isim, adres, memleket bilgilerine kadar ellerinde olduğunu öne sürdü

Kılıçdaroğlu'nun tröllerle ilgili bir rapor hazırladıklarını söyledi / Fotoğraf: YouTube

"Trol", sosyal medya ile birlikte gündelik dilimizde daha fazla yer eden bir kavram. "Trol" veya bilinen adıyla "troll", Wikipedia’da şu şekilde tarif ediliyor:
 

İnternet'te insanların keyfini kaçırmak ya da münakaşa başlatmak için tohum ekmeye çalışan, çeşitli şekilde ironik söylemlerle hakaret eden veya ironik söylemlerle kişilere dolaylı olarak rahatsızlık veren kişi.


Yargıyı etkiledikleri iddia ediliyor

Ancak Türkiye’de trol kelimesi daha çok belli bir partinin çizgisinde görüşler savunan, rakip siyasi partilere ve liderlere yeri geldiğinde ağır ifadeler içeren eleştirilerde hatta hakaretlerde bulunan, çoğunlukla da gerçek isimlerini kullanmayan kişiler için kullanılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Troller son yıllarda özellikle muhalif kişilikleriyle bilinen kişilerin tutuklanmasıyla sonuçlanan soruşturma süreçlerinde yürüttükleri sosyal medya kampanyalarıyla yargıyı etkilemekle suçlanıyor.

Kılıçdaroğlu: Hepsini biliyoruz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün akşam saatlerinde Türkiye gündeminde yer eden bir video yayınlayarak iktidar tarafından organize edildiğini öne sürdüğü bir trol yapılanmasıyla ilgili iddialarda bulundu.

Trol ağlarına ilişkin uzmanlara bir rapor hazırlattığı bilgisini veren Kılıçdaroğlu, kendisine küfür eden hesaplardan bazılarının isimlerini sayarak hepsini biliyoruz" dedi.

"Kimlik, adres ve memleket bilgilerine ulaşıldı"

Konuyla ilgili olarak görüşüne başvurduğumuz CHP Parti Meclisi Üyesi Eren Erdem, trollere yönelik açıklanan raporun uzun bir çalışmanın ürünü olduğunu belirterek ancak çalışma yapan ekibin deşifre olmaması için çalışmanın başladığı tarihi söyleyemeyeceğini belirterek sözüne başladı.
 

erenerdem.jpg
CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem / Fotoğraf: AA


Erdem, raporun son halinin verilmesinin ardından açıklandığı da kaydetti.

Erdem, yapılan çalışma ile binlerce trolün isim, adres ve memleket bilgilerine kadar ulaşıldığını iddia etti.

"Bilgilerin çoğu devlet içinden geldi ama teyit ettirildi"

Bilgilerin yüzde 80’nin devlet ve AK Parti içinden geldiğini öne süren ancak bunların teyit edilmesi için Kılıçdaroğlu’nun görevlendirmeler yaptığını belirten Erdem, şöyle konuştu:
 

Gelen bilgiler öyle rastgele bilgiler değil. IP adreslerine kadar bilgiler ulaştırıldı. Ancak bunlar yine teyit edilerek emin olundu. Esasına bakarsanız CHP, trol ağını uzun zaman önce deşifre etmişti. Ancak bunu hissettirmeyerek iyice kafese girmeleri beklendi. Şimdi hesaplarını dahi kapatsalar bu kişilerin kim olduğu biliniyor.


"Mahkeme katipliği yapan troller bile var"

CHP’nin yaptığı özel çalışmada trollerin nasıl ve nereler tarafından finanse edildiğine dair bilgilere ulaştıklarını öne süren Erdem, şunları söyledi: 
 

Bir kısmı belediyeler, bir kısmı kamudan ihale alan şirketlerce finanse ediliyor.

Trollerin neredeyse tamamı bir yerlerde çalışıyor. Bir kısmı bürokraside, bir kısmı belediyelerde bir kısmı kamudan ihale alan şirketlerde bir kısmı ise vakıflarda çalışıyor.

Özellikle AK Partili belediyelerin medya birimlerinde çalışanlar çok. Yani normalde de maaşları olan insanlar.

Hangi bakanlıkta kaç trol var isimleriyle biliyoruz. Troller arasında inşaat şirketlerinde çalışan olduğu gibi mahkeme katipliği yapan bile var.

 

"Sadece fragman gösterildi. İçlerinde itirafçı olacaklar var"

Kılıçdaroğlu’nun sadece bir fragman gösterdiğini kaydeden Erdem, tüm listenin açıklanmamasıyla alakalı olarak, "İçlerinden itirafçı olacaklar, bu şekilde bizi yeni bilgilere ulaştıracaklar var" dedi.

"500 civarı ekip başı var. Daha çok ekip başlarını tespit ettik oltalama yöntemiyle"

Trollerin 500 civarı ekip başı olduğunu öne süren Erdem, "Biz daha çok ekip başlarını tespit ettik. Çoğunlukla 'oltalama' metoduyla. Kemal beyin elindeki rapor ise, tüm ekip başlarının bilgilerini içeriyor. İçlerinde kamu görevlisi olanlar var. Kemal Bey bir örnek vermek için bir tek isim zikretti. Bilindiklerini anlamaları için. Şimdi kamu görevlilerinin isimlerini ifşa edemem, ancak biliyoruz" ifadelerini kullandı. 

"Örgütlü çalışanları 18-20 bin civarı"

Ulaştıkları kişilerin çoğunun İletişim Başkanlığı'nda görev yaptığını söyleyen Erdem'e göre bir kısım da bakanlıklarda çalışıyor. 

Ekip başlarının bağlı olduğu merkezin İletişim Başkanlığı olduğunu söyleyen CHP'li vekil şu açıklamayı yaptı: 
 

Orada bir strateji oluştuğunda, ekip başlarına iletiliyor. Onlar da ekiplerine iletiyorlar. Ekiplerin sayısı değişebiliyor ancak örgütlü halde çalışan trollerin sayısı 18 ile 20 bin civarı.

Bu kişilerin tamamı, çeşitli kurumlarda masa başında çalışıyor. WhatsApp-Telegram uygulamalarını kullanıyorlar.

Ekipler linç ve benzer gündemlerde inisiyatif alabiliyor. Ancak, yargı kararlarına dair toplu kampanyalar direk iletişim başkanlığından geliyor.


"Atılan tweetlerle alakalı bonus niteliğinde ödemeler alabiliyorlar"

Ekip başlarının genelde uzun yıllardır AK Parti içinde yer alan, "sadakatlerini kanıtlamış" kişiler olduğunu aktaran Erdem, şunları söyledi:
 

Örneğin Ankara’da 11-12 ekip başı var. Ankara’daki ekip başları aynı zamanda bir ajansın sahibi.

AK Partili belediyelere içerik üreterek para kazanıyorlar. Bir ekip başı önceden Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde görevliydi. Belediye kazanılınca ayrıldı.

Ekip başlarına bir bütçe tahsis ediliyor. O da atılan tweetler karşılığında zaman zaman kendi ekibinde yer alan kişilere bonus denebilecek ödemeler yapıyor.

Ancak trollerin çoğu dediğim gibi zaten bir yerde maaşlı çalışan kişiler.


Ağırlıklı gençlerden oluşuyor

Trollerin ağırlıklı gençlerden oluştuğunu, aralarında kadınların da olduğunu belirten Eren Erdem, "Ekip başları daha ileri yaşlı kişiler olabiliyor. Örneğin genel başkanımızın adını açıkladığı kişilerden biri 50’li yaşlarda. Ağırlıklı olarak Fatih’teki At Pazarı’ndaki nargilecilerde takılıp tweetlerini oradan atan biri" diye konuştu.
 

sosyalmedya.jpg
Trol, sosyal medya ile yerleşen bir kavram / Fotoğraf: AA


"Daha önce mahkemelere isimlerini verdiğimiz troller oldu"

Geçmişteki bazı davalarda yargıyı etkileyen trollerle ilgili bilgileri mahkemelere sunduklarını söyleyen Erdem, sözlerini şöyle tamamladı:
 

Ancak kendilerinin olmadığını iddia ettiler. Tahliye olduktan sonra benim yeniden tutuklanmama bu kişilerin başlattığı kampanya neden oldu. Kim olduklarını isimlerine, yaşlarına, adreslerine varıncaya kadar biliyoruz. İktidar değişikliğinde bu kişiler şayet yurtdışına kaçmaz ise kendilerinden hukuk çerçevesinde hesap sorulacak.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU