Tacikistan'daki muhalif Afganistan Büyükelçisi: "Taliban'a karşı direniş büyüyor, yakında tüm ülke ayağa kalkacak"

"Bu sadece askeri ve siyasi değil halkın her kesimini kapsayan bir direniş olacak"

Pençşir vilayetindeki Dara bölgesi, Taliban karşıtı Afgan direnişçilerinin silah ve savaş eğitim aldığı yerlerden biri (AFP)

Afganistan'ın Tacikistan Büyükelçisi ve muhalefetin sözcülerinden Muhammed Zahir Ağbar, Taliban karşıtı direniş güçlerinin sadece Pençşir'de değil, Kandahar ve Bağlan vilayetindeki Andarab'da da toplandığını söyledi.

Rusya hükümetine bağlı medya kuruluşu Sputnik'e konuşan Ağbar, "Kimse Taliban'ın Kabil'i ve ülkeyi bu kadar hızlı ele geçireceğini öngörmemişti. Ülkede tam teçhizatlı ve eğitimli 50 binden fazla asker bulunuyordu. ABD'yle yapılan anlaşma bizi koruyacaktı fakat bunun gereklilikleri yerine getirilmedi. Taliban'la gizli bir anlaşması bulunan eski Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'yse ülkeden kaçtı ve kendisini Cumhurbaşkanı seçen halka ihanet etti" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ağbar, Pençşir'in yanı sıra 33 vilayetin daha Taliban kontrolüne geçtiğini hatırlatarak "Kimse savaş için hazırlıklı değildi çünkü son 20 yıldır Pençşir turist dolu bir vadiydi ve huzur vardı" ifadelerini kullandı.

Pençşir'deki halkın Taliban'a karşı durduğunu söyleyen Ağbar, "Direniş, Taliban'a karşı silah tedarik etmemiş ya da ordu hazırlamamıştı. Buna rağmen Pençşir'de halk teslim olmuyor. Oradakiler iki gün boyunca protesto düzenleyip 'Taliban'a hayır' diye sloganlar attı" dedi.

"Yakında tüm ülke ayağa kalkacak"

Tacikistan'da muhalefetin elindeki Afganistan Büyükelçiliği'nden konuşan Ağbar, açıklamasında direnişin sadece Pençşir'le sınırlı kalmadığını savunarak "Halk Kandahar ve Andarab'da da ayağa kalktı. Eminim çok yakında tüm ülke Taliban'a karşı duracak. Bu sadece askeri ve siyasi değil halkın her kesimini kapsayan bir direniş olacak" ifadelerini kullandı.

Ağbar, eski Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emrullah Salih'in de direnişe devam ettiğini söyledi.

ABD birliklerinin ülkeden çekilmesiyle Taliban ağustosta başkent Kabil ve ülkenin kontrolünü ele geçirmiş, Gani'nin ülkeden kaçmasıyla Salih de Pençşir'e giderek kendini ülkenin geçici Cumhurbaşkanı ilan etmişti.

Afganistan'ın Tacikistan Büyükelçisi, "Emrullah Salih, Pençşir Vadisi'nde ve telefon aracılığıyla sürekli iletişim halindeyiz. Aynı zamanda [Taliban karşıtı direnişin liderlerinden] Ahmed Mesud'la ve direnişteki diğer kişilerle de görüşüyorum. Bize Pençşir'deki durumla ilgili bilgi veriyorlar. Askeri direniş açısından hâlâ yeterli gücümüz, askeri teçhizatımız ve silahımız var" dedi.

"Tacikistan'dan destek istiyorlar"

Ağbar, Taliban karşıtı Afgan direnişçilerin Tacikistan'dan destek beklediğini de belirtti.

Büyükelçi, "Emrullah Salih, [Tacikistan'ın başkenti] Duşanbe'deydi. Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'la görüşmelerine dair kesin bir bilgim yok. Fakat Afganistan'a gösterdiği özel ilgiden ve halkımıza verdiği destekten ötürü Rahman'a minnettarız" ifadelerini kullandı.

Taliban'a karşı direnişte Tacikistan'ın rolü

Afganistan'daki Tacik etnik azınlığın Taliban'a karşı muhalefette oynadığı rol ve bu topluluk üzerindeki Tacikistan'ın etkisi bir süredir analistlerin gündeminde. Konuya son olarak değinenlerden biri de Washington merkezli The Heritage Vakfı'nın Dış Politika sorumlusu Luke Coffey oldu. Coffey, önceki gün Arab News için kaleme aldığı yazıda şu ifadeleri kullandı: 

Tüm Orta Asya ülkeleri arasında, Afganistan'daki Tacik etnik topluluğu destekleyen ve Taliban'a en fazla karşı çıkan Tacikistan oldu. Duşanbe, Afganistan Ulusal Direniş Cephesi'ne örtük destek de sağlamıştı. Bu muhalefet, ağustosta Taliban'ın ülkenin yönetimini ele geçirmesinin ardından Pençşir Vadisi'nde ortaya çıkmıştı.

"Tacikistan'ın atacağı adımlar hayati öneme sahip"

Taliban'la ilişkiler konusunda Tacikistan'ın Rusya ve Çin'in yoğun baskısına da maruz kaldığını vurgulayan Coffey; "Fakat Duşanbe'nin Husiler gibi terör örgütleri sınırlarında harekete geçerken olup bitene seyirci kalması pek mümkün değil" yorumunda bulundu. 

Coffey yazısını şu ifadelerle sonlandırdı:

Oradaki [Afganistan] durum kötüleşmeye devam ederken, bunun etkileri tüm bölgede hissedilecek. Tacikistan'ın gelecek aylarda nasıl adımlar atacağı, Afganistan'daki Taliban karşıtı direnişin geleceği ve hayatta kalması için hayati önemde olabilir.



Independent Türkçe, Sputnik International, Arab News

DAHA FAZLA HABER OKU