İngiliz istihbaratı, insan istihbaratından vazgeçmiyor

Gökçe Hubar Independent Türkçe için yazdı

MI6 şefi Richard Moore / Fotoğraf: Twitter -@IISS_org

Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü'nde 30 Kasım 2021 tarihinde Gizli İstihbarat Servisi (yaygın bilinen adıyla MI6) şefi Richard Moore halka açık bir konuşma yaptı. Dijital çağda insan istihbaratı hakkında konuşan Moore, beyanatlarda bulundu. 

Aşağıda Moore'un konuşmasının tam metnine yer verilmiştir. Buna göre,

Görünüşe bakılırsa, Birleşik Krallık için dört önemli tehdit (Rusya, İran, Çin, terörizm) var ve bunlarla mücadelede daha fazla -ve daha etkin biçimde- casus kullanılacak.

İnsan istihbaratı, teknolojideki tüm yeniliklere, siber uzaydaki, sinyal ve görüntü istihbaratındaki baş döndürücü gelişmelere, yapay zekanın giderek artan kullanımına karşın bu yüzyıl da gözbebeği olacak.

Türkiye'nin de bu vizyondan çıkarması gereken dersler olduğu açık. Ama önce, MI6 gibi bir dış istihbarat servisine duyulan ihtiyacı vurgulamak lazım. Bu, başka bir yazının konusu. 

Moore'un beyanatı şu şekilde:

"MI6'ya ilk katıldığım 1980'lerden bu yana uzun bir yol kat ettik ve 'C' ('Chief' sözcüğünün kısaltması) kimliği hala gizliydi. 
Ancak bu makamın sahibinin halka açık konuşmalar yapması hala alışılmadık bir durum. Bu, iki nedenden dolayı mantıklı bir şekilde değiştirmek istediğim bir şey.

Birincisi, bir demokraside, yaptığımız şey için kamu desteğini nasıl koruduğumuzu ve -umarım- insanlara gelip bize katılmaları için nasıl ilham verdiğimiz konusunda kendimizi sorumlu tutma şeklimizin önemli bir parçasıdır.

İkincisi, karşılaştığımız tehditlerin değişen doğası, modern bir istihbarat teşkilatından daha fazla açıklık gerektirir. Burada oyunda bir paradoks var, bunu daha sonra konuşmamda daha ayrıntılı olarak açıklamaya çalışacağım. Şöyle devam ediyor: Gizli kalmak için daha açık olmamız gerekecek.

Söyleyeceklerimin her zaman bir sınırı olacak. MI6 sırlarla ilgilenen bir organizasyondur. Gerçekten de, 1994 İstihbarat Hizmetleri Yasası kapsamındaki birkaç belirli sorumluluğumdan biri, bilgilerimizi yetkisiz bir şekilde ifşa etmemek. Ancak, bununla birlikte, bu sabah, Birleşik Krallık'ın güvenliğini korumak ve çıkarlarını ve değerlerini geliştirmek için yaptığımız çalışmaları elimden geldiğince sizlerle paylaşacağım.

MI6 ile geçirdiğim 34 yılda, stratejik ortamda olağanüstü bir değişiklik gördüm: Soğuk Savaş'tan, ulus devletlerin ve teröristler ve organize suçlular gibi devlet dışı aktörlerin sanal ve fiziksel ortamlar arasında zaman zaman şaşırtıcı derecede karmaşık bir dünyada rekabet ettiği günümüzün keskin çekişmeli dönemine kadar.

Süreklilik unsurları var, Rusya, Çin ve İran ve örneğin uzun zamandır istihbarat camiasında gayri resmi olarak 'büyük 4' olarak adlandırabileceğim 3 öncelik; dördüncüsü uluslararası terörizm tehdididir. Ancak, çoğunlukla, güvenlik ortamında dramatik bir değişim çağında yaşıyoruz.

Çatışma ve saldırganlığı sınırlamak için olması gerektiği gibi çalışmayan uluslararası bir sistem içinde, devlet aktörlerinden gelen artan bir tehdide karşı bir ülke olarak kendimizi savunmak zorundayız. Cesur hisseden, daha az kısıtlamayla karşılaşan ve geçmişte olduğundan daha fazla kaynaktan yararlanabilen rakiplerle karşı karşıyayız.

Küresel işbirliği için tamamen yeni bir ihtiyaç düzeyi yaratan iklim değişikliğinden pandemilere kadar ulusötesi zorluklarla karşı karşıyayız. Başka yerlerde kıyasıya rekabet etsek de bu konularda işbirliği yapmalıyız.

Ayrıca, dijital bağlanabilirlik tarafından dönüştürülen bir dünyada yaşıyoruz ve tam olarak öngöremeyeceğimiz şekillerde yaşama ve çalışma şeklimizi etkileyecek olan teknolojideki devrim niteliğindeki ilerlemelerin zirvesinde duruyoruz.

Kuantum mühendisliği ve mühendislik biyolojisindeki gelişmeler tüm endüstrileri değiştirecek. Sürekli artan bilgisayar gücü ve veri bilimindeki ilerlemeler ile birlikte dünya genelinde mevcut olan devasa veri hacimleri, yapay zekanın (AI) günlük hayatımızın neredeyse her yönüne entegrasyonu anlamına gelecektir.

Başkaları sizinle bu yeni keşiflerin faydaları hakkında konuşacaklardır… ve bunlar sayısızdır. Ama ben defterin tehdit tarafına bakmam için para alıyorum. MI6, dünyayı bizim istediğimiz gibi değil, olduğu gibi ele alır. Suçluların, teröristlerin ve düşman devletlerin bize karşı sömürmeye çalıştığı 'dijital saldırı yüzeyi' katlanarak büyüyor.

Bazı değerlendirmelere göre, önümüzdeki on yılda, sanayi devrimine eşit yıkıcı bir etkiye sahip olan, geçen yüzyıldan daha fazla teknolojik ilerleme yaşayabiliriz. Toplum olarak, bu açık gerçeği ve küresel jeopolitik üzerindeki potansiyel etkisini henüz tam olarak içselleştirmiş değiliz. Ancak bu, MI6 için beyaz-sıcak bir odak.

Şef olarak görevim, organizasyonumuzun başarılı bir şekilde dönüşümünü ve modernizasyonunu sağlamaktır: MI6'nın gizli insan ilişkilerini, dünyadaki güç ve etkinin değişen doğasını yansıtacak şekilde genişletmek; küresel bir istihbarat teşkilatının dijital çağda ihtiyaç duyduğu becerilere yatırım yapmak; ve operasyonlarımız için ihtiyaç duyduğumuz teknolojilerde ustalaşmamıza yardımcı olabilecek ve rakiplerimizden daha hızlı yenilik yapmamızı sağlayacak ortaklara eşi benzeri görülmemiş bir derecede açarak teknolojik zorlukların üstesinden gelmek.

Bugün size bu misyon hakkında, daha önce 'büyük 4' olarak adlandırdığım bir dizi tehdidin merceğinden bakacağım: Çin, Rusya, İran ve uluslararası terörizm ve ayrıca kapsamlı teknolojik meydan okuma.

Ama ondan önce kim olduğumuza ve ne yaptığımıza dair birkaç söz.

MI6, İngiltere'nin denizaşırı insan istihbarat teşkilatıdır. Diğer ülkelerde gizli ajanlar toplar ve yönetiriz.

Hükümete gizli bilgiler sağlamak ve aksi takdirde elde edilmesi imkansız olan şeyleri gerçekleştirmek için bu insan ilişkilerinden yararlanıyoruz. 
Bunu, 1994 Yasası'nda belirtildiği gibi kesinlikle sınırlı amaçlar için yapıyoruz: ulusal güvenlik, Birleşik Krallık'ın ekonomik refahı veya ciddi suçların önlenmesi ve tespiti için.

Ve yaptığımız her şey Birleşik Krallık yasalarına tabidir.

Bunu çok ciddiye alıyoruz. Bize devlet tarafından etik açıdan karmaşık bir alanda faaliyet gösterme yetkileri verildi. Memurlarımdan özel hayatlarında yapmayacakları şeyleri meslek hayatlarında yapmalarını istiyorum. Demokratik bir toplum, bu tür yetkileri yalnızca MI6 memurları olarak işe almayı hedeflediğimiz insanlar olan etik açıdan en okuryazar vatandaşlarına vermelidir.

MI6'nın kurduğu insan ilişkilerinin pozitif gücüne inandığım için bu işteyim. Yurt dışında ajanlar topladım ve yönettim ve diğer ulusların bu cesur erkek ve kadınlarının bizimle ortak bir amaç uğruna koşmaya istekli oldukları riskleri gördüm. Ve işimizin yarattığı farkı gördüm.

Bir insan istihbarat teşkilatı olarak yaptığımız şey çok önemlidir, çünkü günün sonunda, dijital bir dünyada bile kritik kararlar gerçek insanlar tarafından alınır.

Düşmanlarımızı neyin motive ettiğini anlamamız gerekiyor; niyetleri, planları ve yöntemleri.

Bize karşı -çevrimiçi veya çevrimdışı- ceza almadan hareket edebileceklerine inandıkları alanı azaltabilmemiz gerekiyor.

Ve hükümete, nereden gelirse gelsin, Birleşik Krallık'a yönelik tehditleri yasal olarak bozma, caydırma ve bastırma seçenekleri sunmanın yanı sıra ülkemiz ve vatandaşları için fırsatlardan yararlanmalarına yardımcı olmamız gerekiyor.

MI6'da yaptığımız şey budur - kardeş teşkilatlarımız GCHQ ve MI5 ile ve Savunma İstihbaratı ve Birleşik Krallık Özel Kuvvetlerindeki ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz.

MI6'nın küresel gizli insan ilişkileri ağına, giderek daha fazla çekişmeli bir uluslararası ortamda her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.
Çin'in gücü ve onu savunma isteği arttıkça tektonik plakalar değişiyor.

İngiltere'nin güvenliğinin ve refahının büyük bir kısmı, giderek artan bir şekilde Çin'in eylemleri ve politikalarına bağlanıyor.

Ticaret ve yatırım, kültürel bağlantılar ve iklim değişikliği ve biyolojik çeşitliliğin ulusötesi zorlukları dahil, ülkemizin Pekin ile ilişki kurması gereken birçok alan var.

Ancak Çin'in bizimkinden farklı değerlere sahip otoriter bir devlet olduğu gerçeği devam ediyor. Bu, işbirliği fırsatlarıyla birlikte var olan Çin devletinden kaynaklandığını gördüğümüz tehditlere yansıyor.

Çin İstihbarat Servisleri oldukça yeteneklidir ve Birleşik Krallık'a ve müttefiklerimize karşı geniş çaplı casusluk operasyonları yürütmeye devam etmektedir. Bu, hükümette, endüstrilerde veya Çin devletini özellikle ilgilendiren araştırmalarda çalışanları hedeflemeyi içerir. Ayrıca Çin diasporasını izliyor ve üzerinde aşırı etki yapmaya çalışıyorlar.

Çinli istihbarat memurları, operasyonlarını kolaylaştırmak için sosyal medya platformlarının kullanımı da dahil olmak üzere toplumumuzun açık doğasını istismar etmeye çalışıyor. Çin hükümetinin dünya genelinde kamusal söylemi ve siyasi kararları çarpıtma girişiminden endişe duyuyoruz.
Pekin'in artan askeri gücü ve Partinin Tayvan sorununu gerekirse zorla çözme arzusu da küresel istikrar ve barış için ciddi bir meydan okuma oluşturuyor.

Çin Komünist Partisi liderliği, ulusal güvenlik gerekçesiyle haklı gösterilen cesur ve kararlı eylemi giderek daha fazla desteklemektedir. Deng Xiaoping'in 'gücünü sakla, zamanını bekle' günleri geride kaldı.

Pekin, Batı'nın kırılganlıkları hakkında kendi propagandasının olduğuna inanıyor ve Washington'un kararlılığını hafife alıyor. Çin'in aşırı güven yoluyla yanlış hesaplama yapma riski gerçek.

Çin Komünist Partisi'nin muhalefete tahammülü yok. Pekin, Hong Kong'un 'tek ülke, iki sistem' çerçevesini aşındırdı ve ulusal güvenlik adına bireysel hak ve özgürlükleri ortadan kaldırdı. Gözetleme devleti, Sincan'daki Uygur nüfusunu hedef alarak, tahminen 1 milyon Müslüman'ın keyfi olarak gözaltına alınması da dahil olmak üzere yaygın insan hakları ihlalleri gerçekleştirdi.

Endişe verici bir şekilde, bu kontrol ve gözetleme teknolojileri Çin tarafından giderek diğer hükümetlere ihraç ediliyor: gezegen çapında otoriter kontrol ağını genişletiyor.    

Çin'in yükselişinden etkilenen bir dünyaya uyum sağlamak MI6 için en büyük önceliktir. Birleşik Krallık istihbarat topluluğu genelinde Çin hakkındaki anlayışımızı derinleştiriyoruz ve ortaya çıkardığı sistemik zorlukları yönetme konusunda hükümetin kullanabileceği seçenekleri genişletiyoruz.

Bu sadece Çin'i ve Çin'in karar alma sürecini anlayabilmekle ilgili değil. Dünya çapındaki gözetleme ağının her yerinde gizli bir istihbarat teşkilatı olarak fark edilmeden çalışabilmemiz gerekiyor.

Ve diğer ülkelerin, bağımsız bir yargıya veya özgür basına hiçbir başvurunun olmadığı ilişkilere bağımlılıktan kaynaklanan borç tuzakları, verilere maruz kalma ve siyasi zorlamaya karşı açık görüşlü olmalarını istiyoruz.

Bu konularda farklı ülkeler ve bölgelerle örtüşen bir dizi ortaklıklar arayacağız - ortak kaygılar üzerinde ortak bir neden oluşturacağız.
'Büyük 4'ün ikincisine dönersek, Rusya'dan gelen şiddetli bir tehditle karşı karşıya kalmaya devam ediyoruz.

Babam 1960'larda Moskova'ya gönderildi ve ilk anılarım Rusya'ya ait. Rusya'nın tarihine, kültürüne ve insanlarına derin saygı duyuyorum. Rusya ile mevcut zor ilişki, İngiltere'nin istediği gibi değil. Ancak ülkemizi güvende tutmak ve Moskova'nın oluşturduğu tüm tehditlere karşı caydırmak ve savunmak için ne gerekiyorsa yapacağız.

Bunlar arasında Salisbury ve Çek Cumhuriyeti'nde gördüğümüz gibi devlet onaylı saldırılar; Karadağ'daki darbe girişimi gibi demokratik süreçlere müdahale; bizim ve ortaklarımızın alenen Rus Dış İstihbarat Servisi'ne atfettiği SolarWinds siber saldırıları gibi siber saldırılar; veya Batı Balkanlar'da istikrarı baltalamak için siyasi vekillerin kullanılması. Bu aktivite yükseliş trendinde.

Çoğu zaman, bu Rus devlet faaliyetleri örtülü veya en azından inkar edilebilir olacak şekilde tasarlanmaktadır. Bununla birlikte, çoğu zaman Başkan Putin'in etrafındaki seçkinlerin kişisel zenginleşmesiyle bağlantılı olan daha küstah faaliyetler de görüyoruz ve inkar edilmesi giderek daha da mantıksız hale geliyor. Wagner gibi özel askeri şirketlerin Afrika ve Suriye'de konuşlandırılması buna bir örnektir. Alexey Navalny'nin zehirlenmesi başka.

Biz, müttefiklerimiz ve ortaklarımız, kurallara dayalı uluslararası sisteme aykırı olan Rus faaliyetlerine karşı durmalı ve caydırmalıyız. Avrupa'da ya da ötesinde hiçbir ülke, Rusya'ya verilen dengesiz tavizlerin daha iyi davranış getireceğini düşünerek baştan çıkarılmamalıdır.

Dışişleri ve Savunma Bakanlarının Ukrayna ziyaretlerinde açıkça belirttiği gibi, Moskova, Kırım da dahil olmak üzere uluslararası kabul görmüş sınırları içinde Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiğimiz destekten hiç şüphe duymamalıdır. Ukrayna, ayrı, egemen bir Ukrayna halkına sahip ayrı, egemen bir ülkedir.

Rusya'nın istikrarsızlaştırıcı faaliyetine son vermesi, ortak tehditlere odaklanmamızı ve Rusya'nın meşru çıkarlarını diyalog yoluyla ele almamızı sağlayacaktır. Bu diyalog, Rusya'ya, Başbakan'ın son Mansion House konuşmasında belirttiği gibi, Rusya'ya düşman olmak, onu baltalamak veya onu kuşatmak gibi bir niyetimiz olmadığı konusunda güvence verebilir.

Bu arada, kuruluşumun Rusya'yı ve ne yaptığını anlama konusundaki kararlılığı bir asırdır sürdürülüyor ve yaptığımız işin temel bir parçası olmaya devam edecek.

Üçüncüsü - devlet düzeyindeki meydan okuma bağlamında - aktif olarak İran'a odaklanmaya devam ediyoruz. 1979'daki İslam devriminden bu yana, İran liderliği hem İsrail hem de Batı ile açık bir çatışma doktrinini benimsedi. Gerçekten de İran gibi neredeyse emsalsiz bir tarih ve kültür derinliğine sahip bir ülkenin 40 yılı aşkın bir süredir bölge ve ötesinde bir istikrarsızlık kaynağı olmasından derin üzüntü duyuyoruz.

İran Devrim Muhafızları tarafından Lübnan'da kuluçkaya yatırılan Hizbullah, İran'ın ilk yabancı isyancı gücüydü; o zamandan beri devlet içinde devlet haline geldi ve Lübnan'daki devlet zayıflığına ve siyasi kargaşaya doğrudan katkıda bulundu. İran, demokrasiye kırılgan bir geçişi, ülkeyi devleti içeriden baltalayan ve hukuku savunmaya çalışanları öldüren silahlı çetelerle tohumlamak için kullandığı Irak'ta modeli tekrarladı.

Bu ay İranlı silahlı ve eğitimli çetelerden biri Irak Başbakanı'nı öldürmeye çalıştı. Suriye, Yemen ve Körfez'de de benzer politikaların uygulanmaya çalışıldığını görüyoruz.

İran, bölgesel rakiplerinin yanı sıra Avrupa ve Kuzey Amerika'daki ülkelere karşı da kullandığı önemli bir siber yetenek geliştirdi ve rejim muhaliflerine karşı kullandığı bir suikast programını sürdürüyor. Rusya'nın ortaya koyduğu meydan okumayla pek çok paralellik var ve iki ülkenin Suriye'de ortak bir amaç edinmesi tesadüf değil.

Dışişleri Bakanının açıkça belirttiği gibi, İran'ın doğrudan Birleşik Krallık'a ve bölgedeki müttefiklerimize yönelik oluşturduğu tehdidi kontrol altına almak için çalışmaya devam edeceğiz. Bu, İran'ın olası hiçbir sivil kullanımı olmayan nükleer teknoloji geliştirmesine itiraz etmeyi de içeriyor. Dün, İran ile Batı arasındaki Kapsamlı Ortak Eylem Planına veya nükleer anlaşmaya geri dönüş yolunu sağlayabilecek müzakereler Viyana'da yeniden başladı. Bu İran'ın, bölgenin ve dünyanın çıkarına olacaktır. Hepimiz diplomatik bir sonuç istiyoruz.

Bahsettiğim 'dört büyük' tehdidin dördüncü ve sonuncusu, uluslararası terörizm tehdididir.

Mevcut terörist grupları yıpratmak, yayılmalarını önlemek ve bilinmeyen tehditleri belirlemek için gereken yeni ajan ilişkileri ve teknolojik yetenekleri geliştirmeye yoğun bir şekilde odaklanıyoruz.

Bunu yapmak için MI6, dünyanın en tehlikeli organizasyonlarında ajan toplamaya devam ediyor. MI5 ve GCHQ'daki meslektaşlarımız ve uluslararası ortaklarımızla olağanüstü işbirliğinden yararlanıyoruz.

Son 20 yılda, Birleşik Krallık istihbarat topluluğu bir bütün olarak, Birleşik Krallık'a ulaşmadan önce düzinelerce denizaşırı saldırı planını bozdu - potansiyel olarak binlerce hayat kurtardı.

Bununla birlikte, El Kaide, DAEŞ ve yandaşları ve taklitçileri, şiddete ve kitlesel kayıplara yol açma konusunda azalmayan bir iştahı koruyor ve dünya hala radikalleşme için verimli bir zemin sunuyor. Terör ağları Ortadoğu, Sahel, Sahra Altı Afrika, Afrika Boynuzu ve ötesine yayıldı.

Artan iç çatışmalar, bazı devletlerin çatışmalar sonucunda ekonomik kalkınmada gerilemesi ve teröristlerin planlarını gizlemelerini kolaylaştıran teknolojilerin yayılmasının olduğu, daha parçalanmış bir dünyada terörle mücadele çalışması daha zordur.

Yerel terör tehdidi - yalnız kurt saldırılarını engellemenin getirdiği zorluklarla birlikte - ne yazık ki, bazı saldırıların her zaman başarılı olacağı anlamına geliyor.

Ayrıca, Afganistan'daki Taliban zaferinin küresel olarak aşırılıkçı harekete verdiği moral desteğinin yanı sıra Rusya, Çin ve İran gibi ülkeler üzerindeki potansiyel cesaretlendirici etkisi konusunda şüphe yok.

MI6'nın dünyayı bizim istediğimiz gibi değil, olduğu gibi ele aldığından daha önce bahsetmiştim. Bu duygu hiçbir yerde Afganistan'dan daha alakalı değildir.

MI6 görevlilerinin Afgan misyonuna yaptıkları katkılardan ve El Kaide'nin 11 Eylül ölçeğinde başka bir saldırı gerçekleştirmesini engellemekten son derece gurur duyuyorum.

Ama yumuşak sabunlamayacağım, karşı karşıya olduğumuz tehdit muhtemelen Afganistan'dan ayrıldıktan sonra büyüyecek. El Kaide ve DAEŞ, tutundukları yeri artırmaya ve Batılı hedefleri vurma yeteneklerini yeniden inşa etmeye çalışacaklar.

Başbakan'ın da dediği gibi önceliğimiz, Taliban kontrolündeki Afganistan'dan büyük ölçekli uluslararası terör operasyonlarının yeniden ortaya çıkmasını durdurmak ve Birleşik Krallık anayurdunu ve vatandaşlarımızı buradan kaynaklanabilecek herhangi bir tehdide karşı korumaktır.

İstihbarat topluluğu olarak şimdi bunu 'dışarıdan içeriye' yapacağız: yeniden canlanan El Kaide'den gelebilecek tüm tehditleri tespit etmek ve bozmak için dışarıdan çalışarak. Bu son derece zor bir görevdir ve büyük ölçüde bölgesel ortaklıklara ve müttefiklerimizle koordinasyona dayanacaktır.

Aynı zamanda, Taliban ile temas halindeyiz ve işbirliği yapma isteklerini test ediyoruz. Bu karanlık sahneyi aydınlatmak için kaynaklarımızdan bağımsız gizli istihbarat sağlamak da Hizmetimin görevidir. Müttefiklerimizle birlikte, Taliban, El Kaide'nin dış operasyon kapasitesini yeniden inşa etmesine ve DAEŞ'ten gelen tehdidin üstesinden gelmesine izin vermeme sözünü tutmadığı takdirde El Kaide'yi bozmaya hazır olacağız.

Bahsettiğim zorluklarla yüzleşmemiz gereken bağlam elbette küresel dijital ortamdır. Terörle mücadele örneğinin de gösterdiği gibi bu dijital dünyada analog istihbarat operasyonu diye bir şey kalmadı.

İstihbarat hedeflerimizin çevrimiçi yaşamları var. Memurlarımız, düşmanlarımıza görünmez bir şekilde çalışmalıdır. Ve acentemizi ve teknik operasyonlarımızı 'Made in China' gözetim teknolojisinin dünyanın her yerinde bulunduğu bir ortamda yürütebilmemiz gerekiyor.

İstihbarat topluluğu olarak şimdi bunu 'dışarıdan içeriye' yapacağız: yeniden canlanan El Kaide'den gelebilecek tüm tehditleri tespit etmek ve bozmak için dışarıdan çalışarak. Bu son derece zor bir görevdir ve büyük ölçüde bölgesel ortaklıklara ve müttefiklerimizle koordinasyona dayanacaktır.

Aynı zamanda, Taliban ile temas halindeyiz ve işbirliği yapma isteklerini test ediyoruz. Bu karanlık sahneyi aydınlatmak için kaynaklarımızdan bağımsız gizli istihbarat sağlamak da Hizmetimin görevidir. Müttefiklerimizle birlikte, Taliban, El Kaide'nin dış operasyon kapasitesini yeniden inşa etmesine ve DAEŞ'ten gelen tehdidin üstesinden gelmesine izin vermeme sözünü tutmadığı takdirde El Kaide'yi bozmaya hazır olacağız.

Bahsettiğim zorluklarla yüzleşmemiz gereken bağlam elbette küresel dijital ortamdır.

Terörle mücadele örneğinin de gösterdiği gibi bu dijital dünyada analog istihbarat operasyonu diye bir şey kalmadı.

İstihbarat hedeflerimizin çevrimiçi yaşamları var. Subaylarımız, düşmanlarımıza görünmez bir şekilde çalışmalıdır. Ve acentemizi ve teknik operasyonlarımızı 'Made in China' gözetim teknolojisinin dünyanın her yerinde bulunduğu bir ortamda yürütebilmemiz gerekiyor.

Tüm bunlar, verilerden içgörüler, verileri işlemek için araçlar ve en önemlisi karmaşık verileri insan içgörülerine dönüştürme yeteneği gerektirir.

Teknolojik hüner ve insan zekasından elde edilen içgörülerin birleşimi İngiltere'ye güçlü bir avantaj sağlıyor. Integrated Review, bilim ve teknolojiyi ulusal güvenliğimiz için en yüksek öneme sahip bir bileşen olarak öne çıkardı ve müttefikler ve ortaklarla işbirliği içinde uluslararası normları şekillendirmek için çalışmamız gerekiyor.

Düşmanlarımız, yapay zeka, kuantum hesaplama ve sentetik biyolojide uzmanlaşmak için para ve hırs akıtıyorlar çünkü bu teknolojilerde ustalaşmanın onlara avantaj sağlayacağını biliyorlar.

Bir istihbarat servisi, teknolojik olarak mümkün olanın öncüsü olmalıdır.

Bu yeni değil: Hizmetin ilk günlerinde gizli yazma teknolojileri üretmemizi sağlayan kimyadan İkinci Dünya Savaşı sırasında geliştirdiğimiz kablosuz ve güvenli konuşma teknolojilerine kadar her zaman yeniliğin öncüsü olduk. Ve bugün, devlet tehditlerine, teröristlere ve suçlulara karşı koymak ve askeri konuşlandırmaları desteklemek için siber operasyonlar yürüten Birleşik Krallık'ın birleşik siber komutanlığı olan Ulusal Siber Gücün kurucu üyeleriyiz.

Yeni olan şu ki, en büyük görev sorunlarımızı çözmek için birinci sınıf teknolojilerin geliştirilmesine yardımcı olmak için teknoloji topluluğuyla ortaklıklar kuruyoruz.

Küresel teknoloji endüstrisinin ölçeğine ve kaynaklarına yetişemiyoruz, bu yüzden denememeliyiz. Bunun yerine onların yardımını aramalıyız. Ulusal Güvenlik Stratejik Yatırım Fonu aracılığıyla, misyon sorunlarımızı normalde ulusal güvenlikle çalışmayan organizasyonlarda yetenekli olanlara açıyoruz. Bond filmlerindeki Q'nun aksine, hepsini şirket içinde yapamayız.

MI6'nın kültüründe, ahlâkında ve çalışma tarzında bunun ne kadar büyük bir değişiklik olduğunu yeterince vurgulayamam, çünkü gizli kalmamız ve misyonumuzu yerine getirmemiz için ihtiyaç duyduğumuz birinci sınıf teknolojileri geliştirmek için geleneksel olarak öncelikle kendi yeteneklerimize güvendik.

Daha önce konuşmamda bahsettiğim paradoks bu: Gizli kalmak için daha açık olmalıyız.

Bu açıklık aynı zamanda işe almak istediğimiz iş gücümüzle de ilgilidir.

Gelecekteki işgücümüz, İngiliz yeteneklerinin en iyilerini temsil etmeli ve hizmet verdiğimiz nüfus kadar çeşitli olmalıdır. Şef olarak bu benim kişisel önceliğim ve işe alım konusunda büyük bir çaba gerektirecek. İş yerimizin çeşitliliğini artırmamız ve daha önce bizim için çalışmayı hiç düşünmemiş olanları da bünyemize çekmemiz gerekiyor.

Gel ve katıl! MI6 için çalışmak için daha önemli ve -inanıyorum ki- daha heyecan verici bir zaman yok.

Bugün birlikte hizmet ettiğim meslektaşlarıma, bu kamusal fırsatı, olağanüstü başarıları için MI6'nın erkek ve kadınlarına - ve en önemlisi, bizimle gizlice çalışan cesur insanlara, ajanlarımıza teşekkür etmek ve takdir etmek için kullanmak istiyorum.

Biliyorum ki, benim her gün yaptığım gibi, ülkemiz için yaptıklarını bir görebilseydiniz, siz de onlarla benim kadar gurur duyardınız. Bugün çalışmalarını alkışlamak için ilgi odağını çalsam bile onlar gölgede kalacaklar.

Ve vurgulamam gerekir ki, ajanlarımızın kimliğini asla açıklamamamız veya doğrulamamamız sarsılmaz bir ilkedir. İsimleri bizimle mezarımıza gidecek.

Daha önceki bir dönemde Winston Churchill, o zamanlar MI6'nın bir parçası olan ve Nazi Almanyası'nı yenmede kritik bir rol oynayan Bletchley Park'ın kadın ve erkeklerini 'altın yumurtlayan ama asla kıkırdamayan kaz' olarak tanımlamıştı. Bizden öncekilerin ahlakını koruyoruz. Sözümüzü ve sırlarımızı tutarız.

MI6 çağımızın zorluklarına ve fırsatlarına yanıt vermek için bu şekilde adapte oluyor: insan ilişkilerimizi ve ağlarımızı daha da genişletmek, çalışanlarımıza ve yeteneklerimize yatırım yapmak ve teknolojik arenada ve denizaşırı hükümetlerle yeni ortaklıklara açılmak. - zamanımızın en büyük küresel sorunları üzerinde ortak bir amaç oluşturmak.

Çalışmamızın hiçbir alanında aşağı ok yoktur. Zekamıza olan talep artmaya devam ediyor. Teröristlerin, suçluların ve diğer kötü niyetli aktörlerin sürekli meydan okumasını karşılarken, yeni veya yükselen devlet tehditlerine karşı kıt kaynaklara öncelik vermeliyiz.

Ancak, denizaşırı ülkelerde güvenliğimize ve çıkarlarımıza yönelik tehditleri tespit etmek ve caydırmak, hükümete ilişkilerde var olan belirsizliği yönetmesinde yardımcı olmak, ülkemizin güvenlik ve diplomasi alanındaki uluslararası liderliğini gelecekte de desteklemek için üzerimize düşeni yapmaya kararlıyız.

Hiç şüphe yok ki, benzeri görülmemiş uluslararası zorluklarla karşı karşıyayız. Ama biz dirençli bir milletiz. Olağanüstü askeri, istihbarat ve diplomatik yeteneklere sahip etkili bir milletiz. Ve biz, değerlerimizden, tarihimizden ve kültürümüzden gelen muazzam yumuşak güce sahip yaratıcı, yenilikçi bir milletiz.

21'inci yüzyılın fırsatlarını yakalayabileceğimize ve ülkemizi bu fırsatlardan başarıyla geçirebileceğimize dair her türlü güvene sahip olmalıyız. Ve Servisimiz MI6, bu ulusal yolculuğun ön saflarında yer alacaktır."

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU