Akademik araştırma, çocuk kitaplarındaki cinsiyetçilik ve ırkçılığı ortaya koydu

Disney hikayelerinde hangi gizli mesajlar saklı?

Çocuk kitaplarının, çocukların toplumsal cinsiyet algısında önemli yeri olduğunu belirten araştırmacılar, "eğitimcilerin ders müfredatlarında kullandıkları kitaplarda cinsiyet eşitliğine dikkat etmeleri gerektiğini" vurguladı (Unsplash)

Avustralya'da yapılan bir araştırmada, çoğu klasik çocuk kitabının ırkçı ve cinsiyetçi olduğu iddia edildi.

Edith Cowan Üniversitesi'nden araştırmacıların düzenlediği çalışmada, Avustralya ve ABD'deki kreşlerde 3-5 yaş arası çocukların en çok okuduğu resimli çocuk kitaplarında toplumsal rollerin ağırlıklı olarak nasıl tasvir edildiği incelendi.

The Australian Educational Researcher adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmaya Avustralya'dan 24 eğitimci ve 110 öğrenci, ABD'den de 20 eğitimci ve 161 çocuk katıldı.

Çalışmada, "Çocuk kitapları, çocuklardaki toplumsal cinsiyet algısının gelişimine katkıda bulunuyor, aileler ve toplumdaki rollere dair beklenti ve istekleri etkileyebiliyor" ifadelerine yer verildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmada, "Çocuk kitaplarında tasvir edilen dünyada baskın olarak orta sınıf, heteroseksüel ve erkek kahramanlar bulunduğu" söylenirken, incelenen kitapların "büyük çoğunluğunda toplumsal cinsiyet ve toplumsal cinsiyet rollerine dair geleneksel, ikili ve basmakalıp düşüncelerin yer aldığı" belirtildi.

ABD'li yazar Gene Zion'un kaleme aldığı ve çizimlerini Margaret Bloy Graham'ın yaptığı Harry the Dirty Dog (Kirli Köpek Harry) kitabında, köpek karakter için İngilizcede erkek cinsiyetini belirten "he" zamirinin kullanıldığı ifade edildi. 

İlk defa 1959'da yayımlanan kitapta cinsiyetçi tanımlamalar bulunduğu, inşaat işçisi ve tamirci gibi mesleklerde çalışan 24 erkeğe karşın "çoğunlukla edilgen tasvir edilen" 7 kadın karakterin yer aldığı belirtildi. 

Rapunzel, Külkedisi ve Pamuk Prenses gibi karakterlerin yer aldığı Disney Prensesleri serisindeyse "kadınların çaresiz ve bir erkeğin kendilerini kurtarmasına muhtaç şekilde" tasvir edildiği savunuldu.
 


Araştırmanın başyazarı Dr. Helen Adam, "Disney hikayeleri ABD'yi inatla beyaz, orta sınıf, heteroseksüel ve sıklıkla cinsiyetçi, ırkçı ve sömürgeci ideolojiler üreten bir ülke olarak tanımlıyor" ifadelerini kullandı. 

Adam, bir önceki çalışmasında da "Dr. Seuss" takma adıyla tanınan ABD'li yazar Theodor Seyss Geisel'ın kaleme aldığı Şapkalı Kedi (Cat in the Hat) kitabında beyaz üstünlükçü ve ırkçı temalar olduğunu savunmuştu. 

Araştırmada "Dr. Seuss'un hayvanlara yer verdiği hikayelerinde sembolizm ve alegori üzerinden sıklıkla ırkçı mesajlar verdiği" öne sürülmüştü.



Independent Türkçe, Daily Mail, RT, News

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU