Üreme uzmanı: Kovid aşısından sonra adet döngüsünde yaşanan değişiklikler araştırılmalı

Aşı yaptıran binlerce kadın adet dönemlerinde değişiklik olduğunu belirtti

Birleşik Krallık'ta 2 Eylül'e kadar 30 binden fazla kadın aynı şikayette bulundu (Pexels)

Yeni yayımlanan raporda bir uzman, Kovid-19 aşısıyla aşı olduktan sonra gerçekleşen adet döngüsü değişiklikleri arasındaki muhtemel bağlantının araştırılması gerektiğini yazdı.

Binlerce kadın aşı sonrasında adet döneminde gecikme, ağırlaşma veya beklenmedik akıntılar gibi değişiklikler gördüğünü bildiriyor.

Bu değişiklikler aşının yaygın yan etkileri arasında listelenmiyor fakat 2 Eylül'e kadar Birleşik Krallık (BK) İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu'na (MHRA) 30 binin üzerinde bildirim yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat çoğu kişi, değişikliklerin geçici olduğunu ve bir sonraki döngüde adetlerinin normale döndüğünü belirtti.

Aşılanan kişi sayısıyla adet bozukluklarının toplam yaygınlığı karşılaştırıldığında bildirim sayısının çok düşük olduğunu belirten MHRA, verilerin adet değişiklikleriyle Kovid aşıları arasında bir bağlantıyı desteklemediğini belirtiyor.

Imperial College London'dan üreme uzmanı Dr. Victoria Male, verilerin toplanma şeklinin kesin sonuçlara varmayı zorlaştırdığını fakat Kovid-19 aşısıyla aşı sonrası adet değişiklikleri arasındaki bağlantının olası olduğunu ve araştırılması gerektiğini söyledi.

Dr. Male, British Medical Journal'daki yazısında (BMJ), aşıyla adet dönemi değişiklikleri arasındaki olası bağlantıdan çıkarılacak önemli "derslerden" birinin "tıbbi müdahalelerin adet dönemi üzerindeki etkilerinin gelecekteki araştırmalarda sonradan düşünülmemesi gerektiği" olduğunu belirtti.

Üreme uzmanı, hem mRNA hem de adenovirüs vektörlü aşılar için Kovid-19 aşısı sonrası adet değişikliği bildirimlerinin yapıldığını söyledi.

Bu da, eğer mevcutsa, bağlantının aşının belirli bir bileşeninden değil, muhtemelen aşıya verilen immün cevaptan kaynaklandığını gösteriyor.

Ayrıca başka bir çalışmada da gerçek Kovid-19 virüsü bulaşmış kadınların yaklaşık 4'te birinde adet düzensizliği tespit edildi.

Dr. Male, BMJ'deki başyazısında, aşıyla adet değişiklikleri arasındaki bağlantı doğrulanırsa, aşı olmak isteyen bireylerin değişmesi muhtemel adet döngülerini önceden planlama imkanına sahip olacağını yazdı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU